Медия без
политическа реклама

Прокуратурата ще умува 3 месеца дали "Възраждане" призовава към насилие

Кабинетът си изми ръцете за изявите на националистическата партия

27 Юни 2023Обновена
Изявления след заседание на Министерския съвет

▶️ Правителството категорично се противопоставя на агресивното поведение и призивите за насилие от страна на партия „Възраждане“. В изявление пред медиите днес премиерът акад. Николай Денков и министрите на правосъдието и на вътрешните работи призоваха всички държавни институции, партии и гражданите да изразят становищата си по темата и да предприемат действия според техните правомощия, за да спрат провокациите към насилие и омраза сред българското общество. ▶️ „Големите проблеми в историята започват от малки акции от този тип.“ Така премиерът акад. Николай Денков коментира ескалиращата напоследък агресия в изявите на лидера, партийни активисти и привърженици на партия „Възраждане“. Правителството смята за напълно неприемливо този тип поведение. От името на кабинета министър-председателят апелира партия „Възраждане“ да се върне към действия, които съответстват на законите на страната. ▶️ Министърът на правосъдието Атанас Славов призова българските разследващи органи да образуват проверки и да започнат разследвания на база на публично известните факти и информация. Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е разпоредил на директорите на областните дирекции на МВР да бъдат особено внимателни и да се наместват адекватно срещу отявлени провокации към напрежение и насилие.

Posted by Министерски съвет на Република България on Tuesday, June 27, 2023

Софийската градска прокуратура цели 3 месеца ще проверява дали народен представител от "Възраждане"  проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза. "Срокът за извършване на проверка по закон е до три месеца, след което ще се извърши преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да се образува досъдебно производство", съобщават от държавното обвинение.

Разследващите са се самосезирани по разпространена информация в медиите, че депутат в настоящото Народно събрание евентуално е извършил престъпление против правата на гражданите, се казва още в съобщението. Не е ясно обаче за кого точно става дума. Това може да е лидерът на партията Костадин Костадинов, който написа в профила си във Фейсбук, че българската демократична общност е "озверяла античовешка сган и е дълг на всеки нормален гражданин тази измет да бъде унищожена".

Освен Костадинов обаче депутатът от "Възраждане" Емил Янков също призова за насилие, като обеща партията му да отвори концлагер "Белене" за всички национални предатели.

Прокуратурата е възложила проверката на  Държавна агенция "Национална сигурност" и отдел „Киберпрестъпност“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР.

По-рано днес премиерът акад. Николай Денков се обърна с призив към институциите да предприемат действия срещу призивите за насилие, които безнаказано се отправят от партия "Възраждане". Денков поиска и президентът Румен Радев да вземе отношение по ескалиращите заплахи от лидера на партията Костадин Костадинов, а разследващите органи да го проверят за незаконна дейност. Той отправи призив към "Възраждане" да се върне към спазването на законите на страната.

Премиерът направи изявлението си в присъствието на вътрешния министър Калин Стоянов и на правосъдният министър Атанас Славов. От неговите думи не стана ясно кои точно органи и инстиуции призовава правителството като едни от най-възловите в случая - МВР и ДАНС, са под тяхно ръкоодство. 

В изказването си Денков цитира част от реч на философа проф. Георги Фотев пред конференция за българския национален интерес в променящата се геополитическа среда и европейската перспектива на Западните Балкани. "В българския парламент вилнее неофашистка партия - тя шества и в националните медии. Обявена е война на европейските ценности, каквито са и фундаменталните български национални ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела европейска позиция на медиите", казва в тази реч, цитирана в "Булевард България" проф. Фотев. 

"Моят призив е към президентството и към другите партии в НС, да кажат дали смятат, че е нормално призивите за насилие, включително срещу политическите фигури. Този тип действия от страна на „Възраждане” започнаха преди 2 години. През последният месец виждаме активиране на тази агресия, включително с постове на лидера на партията, включително с насилие, което се прояви на улицата, както и с нелегитимна забрана към народни представители да направят своите изказвания от трибуната на НС. Историята знае, че големите проблеми започват с малки акции от този тип", заяви Денков. 

Вътрешният министър Калин Стоянов призова гражданите да не се провокира насилие и омраза. „За МВР е важно да няма физически сблъсъци по време на протести. Затова благодаря на полицаите, които не допуснаха това да се случи през последните седмици, въпреки множеството мероприятия които охранявахме”, заяви Стоянов. Той обаче така и не каза какво точно е предприело МВР, за да спре всичко това, срещу което говори Денков.

Депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция. Използването на имунитета за заобикаляне на административна и наказателна отговорност, за нереализиране на такава отговорност, е злоупотреба с правото. Това пък заяви министърът на правосъдието Атанас Славов без да казва в прав текст какво и кого точно има предвид.

Славов подчерта, че призивите за политическо мотивирано насилие, за агресия, и използването на езика на омразата, са наказуеми деяния. „Призовавам българските компетентни органи на база на публично известните факти и информация да установят онези действия, които са съставомерни, да образуват съответните проверки, да започнат съответните разследвания", каза той. Правосъдният министър е категоричен, че не можем да допуснем като демократично общество насилието в политическия процес да стане норма. „Като институции ще се противопоставяме решително на този процес и се надяваме на подкрепа от българските граждани", заяви Славов.

Вече месец няма резултат от разследването на прокуратурата за хулиганство заради хвърлена червена боя по Дома на Европа в София. Делото се прехвърля между МВР и държавното обвинение, като до момента няма привлечени към наказателна отговорност. Не е известно има ли задържани и разпитани хора. 

Не е приключила и проверката във връзка с прояви на фенове на партия "Възраждане", които саботираха прожекция от програмата на "София Прайд филм фест" в кино Одеон и освен това нахлуха в заведение в центъра на София. На 11 юни група демонстранти, част от които носеха тениски на партия "Възраждане", блокираха входа на кино "Одеон", където трябваше да се прожектира филмът "Близо" - един от най-титулуваните европейски филми на миналата година, носител на Гран при от Кан и номинации "Оскар", "Златен глобус" и "Сезар" за най-добър чуждоезичен филм. По думите на организаторите протестиращите са обиждали и заплашвали публиката във фоайето на филмотечното кино, а присъстващите полицаи дори са поощрявали и са се ръкували с натрапниците. 

ДАНС пък бездейства по отношение на заплахите за насилие от страна на представители на "Възраждане". Депутатът Емил Янков заплаши във фейсбук профила си, че скоро ще бъде отворен комунистическият концлагер "Белене" за всички национални предатели. Лидерът на партията Костадин Костадинов пък се закани на "демократичната общност", че е "озверяла античовешка сган и е дълг на всеки нормален гражданин тази измет да бъде унищожена".  По закон ДАНС би трябвало отдавна да е направила проверка за подбуждане към насилие и омраза. Член 44, алинея 2 от Конституцията забранява "дейността на организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие".

Прокуратурата също така забрави да иска и имунитета на Костадин Костадинов, срещу когото има висящо дело в Софийския районен съд.

ПОРЕДНА ПОРЦИЯ СНИЗХОЖДЕНИЕ

Политическите сили се отнасят учудващо снизходително към действията и думите на "Възраждане".  Въпреки че парламентарните групи почти на всяко заседание стават свидетели на това как дебатите в зала се провалят заради хората на Костадин Костадинов, лидерът на БСП Корнелия Нинова лаконично заяви по време на пресконференция, че действително "Възрждане" имат прояви на "краен екстремизъм и фашистки уклони".

Тонът обаче бързо беше сменен, а и Нинова не се ангажира да заяви позиция по темата с проверките. Соцлидерът дори каза, че ако реферндумът на "Възраждане" за еврото е събрал необходимия брой подписи, то тогава трябва да бъде проведен. "Това, че преди малко казах, че "Възраждане" са екстремисти, няма отношение по този въпрос. Ако има необходимите подписи, трябва да се гледа темата. Хубаво е народът да се произнесе по този въпрос", каза Нинова.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата