Медия без
политическа реклама

Премиерът меко порица Костадинов за заплахите му

„Възраждане“ няма позитивна посока, може само да плаши хората, смята Денков

26 Юни 2023Обновена
Костадинов засега може да говори каквото си иска, необезпокояван.
Илияна Димитрова
Костадинов засега може да говори каквото си иска, необезпокояван.

След стряскащите призиви на националистическия лидер Костадин Костадинов за саморазправа с противниците на Русия у нас, реакцията на правителството беше доста мека. Премиерът Николай Денков порица „Възраждане“ като политическа сила, която залага на страха и манипулациите. Но се въздържа да отправи призив за някакви конкретни мерки или действия срещу развилнелите се националисти.

„Има политически сили, които нямат позитивна посока, нямат позитивни послания. Единственото, което им остава, е да плашат хората. Такава политическа сила е „Възраждане“, която съвсем открито през последните дни отправя призиви, включително от лидера, срещу демократичната система в България, призиви за насилие, които минават доста зад границата на това, което е задала правовата система в България“, посочи Денков днес пред журналисти, след като участва в конференция на Съвета за икономически анализи в Софийския университет. И заяви, че действията на партията са продиктувани от това, че няма какво друго да предложи, освен страх.

Денков се развълнува повече от избуялите дезинформации, че страната ни ще изпрати войници в Украйна. Макар и съвършено безпочвени, те непрекъснато се разпространяват от „Възраждане“, както и от БСП. Премиерът обясни, че България се ангажира единствено с подготовката на украински лекари и медицински сестри, което е нормална практика за всяка една медицинска система.

Извън тези констатации и анализи Денков не добави нищо – нито призив към другите политици да реагират, нито дори някаква декларация в защита на демократичните принципи.

 

(ЛИПСА НА) ПОЛИТИЧЕСКИ РЕАКЦИИ

От ГЕРБ засега мълчат по случая, въпреки запитванията на "Сега". ДПС заявиха лаконично, че няма да коментират. ПП-ДБ няма обща позиция, обаждат се възмутени само отделни десни депутати, като Ивайло Мирчев.

"Време е българските правораздаващи органи да спрат да се правят на глухи и слепи за абсолютно недопустимите и редовно приканващи към насилие изявления на “Възраждане” и техния лидер. В европейска България няма място за унищожителни идеологии. Няма място и за кремълска пропаганда, която нарича себе си истина, а истината обявява за фалшиви новини", написа Мирчев във Фейсбук.

"Сега" чака отговори на въпроси по темата, които зададе на прокуратурата, МВР и ДАНС.

 

ЕЗИК НА ОМРАЗАТА

Струва си да се напомни какво написа във Фейсбук лидерът на "Възраждане": "Вчера с интерес видях какво пишат и към какво призовават рупорите на американското посолство - общо взето от техните профили се лееше кръв и се призоваваше за война, избивания, метежи и всякакви други подобни неща (при условие, че не участват лично, естествено). Сега, разбира се, са разочаровани, но само няколко часа бяха достатъчни, за да се види какво представляват те - една озверяла античовешка сган, жадуваща кръв и мечтаеща за войни и насилие. Ето защо дълг на всеки един нормален гражданин е да направи всичко по силите си, за да може тази уродлива измет да бъде унищожена - за доброто не само на България, но и на човечеството."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата