Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата ще обвини 6 от 10-те задържани за търговия с кръв

ГДБОП, СДВР и барети атакуваха 5 адреса и разбиха престъпна група

11 Юли 2022Обновена

Прокуратурата ще обвини 6 от 10-те задържани при мащабна операция на МВР срещу търговци на кръв. За тях са открити достатъчно данни за съпричастност към извършваните престъпления.

Специализирана прокуратура образува досъдебно производство за организирана престъпна група за набиране на отделни лица или група от хора с цел същите да бъдат използвани за отнемане на телесна тъкан /кръв/, съобщават от държавното обвинение.

Установено е, че групата е действала от януари 2020 г. до 10.07.2022 г. на територията на гр. София. Групата се е занимавала с набирането на лица с цел да бъдат използвани за кръводарители. Деянието е извършвано чрез предлагането на материална облага за кръводарителя. За оползотворяването на събраното количество кръвна плазма участниците в групата са набирали и нуждаещи се лица, които срещу определено заплащане получават необходимото им количество. Част от платената от клиентите сума за кръводаряване била разпределяна и към самите кръводарители.

Групата е извършвала основно своята дейност в района на столична болница с оглед находящия се там голям кръводарителски център.

В хода на разследването към момента е установена съпричастността на 6 лица във връзка с действията по набиране на донори на кръв. Същите са давали суми, вариращи от 50 до 100 лв., на всеки кръводарител.

При специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура са задържани 6 лица за срок до 24 часа по Закона за МВР. Предстои те да бъдат привлечени към наказателна отговорност.

Действията по разследването продължават, съобщиха от прокуратурата.

По-рано в понеделник, БНТ съобщи, че МВР е задържало 10 души за трафик на кръв в София. При операция на ГДБОП, СДВР и Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" са задържани членове на организирана престъпна група, набираща отделни лица и групи от хора, с цел да бъдат използвани за отнемане на човешка тъкан - кръв и кръвни съставки.

10 лица са задържани за срок до 24 часа, като на 5 адреса са извършени претърсвания и изземвания на вещи и документи. Извършват се разпити на множество свидетели - както донори, така и лица, заплатили за кръв. Деянията са извършени с користна цел.

Още по темата