Медия без
политическа реклама

Прокуратурата разследва кой каза, че от "Възраждане" са ваксинирани

МВР за втори път извика на разпит журналистката Мария Цънцарова

16 Септ. 2022
bTV
Мария Цънцарова

Журналистиката от bTV Мария Цънцарова за втори път е извикана на разпит от МВР с цел да бъдат разкрити източниците ѝ на информация, съобщи Асоциацията на европейските журналисти в България. Причината е разследването ѝ от началото на годината, което показа, че докато “Възраждане” пропагандира срещу ваксинацията и мерките за ограничаване на пандемията, депутати от партията са били ваксинирани.

"АЕЖ научи, че по случая вече има образувано досъдебно производство, т.е. в офанзивата се е включила и прокуратурата. Последното е особено притеснително предвид публичните признания на представител на ръководството на държавното обвинение, че внася законопроекти чрез депутати от “Възраждане”, отбелязва асоциацията.

По случая тече производство и пред Комисията за защита на личните данни, което също има за цел да установи и да преследва източниците на разследването. АЕЖ е депозирала становище по това производство с искането да бъде конституирана като заинтересована страна, но не е получила отговор.

Практиката на ЕСПЧ (делото Гудуин срещу Обединеното кралство) категорично приема, че “защитата на журналистическите източници е едно от основните условия за свобода на пресата”, а “липсата на такава защита ще се отрази отрицателно върху готовността на източниците да подпомагат пресата в информирането на обществото по въпроси от обществен интерес.”

На следващо място съгласно Директива (ЕС) 2019/1937 на Европейския Парламент и на Съвета от 23 октомври 2019 година относно защитата на лицата, които подават сигнали за нарушения на правото на Съюза “лицата, сигнализиращи за нередности, са особено важни източници за разследващите журналисти’ и “защитата на лицата, сигнализиращи за нередности, като журналистически източници е от решаващо значение за запазване на ролята на разследващата журналистика на „пазител“ в демократичните общества.”

АЕЖ-България призовава властите да преустановят незабавно натиска над Мария Цънцарова, а нейният работодател – да осигури адекватна и пълна по обем защита. 

Половината депутати от парламентарната група на “Възраждане” се канят да протестират срещу зелените сертификати, въпреки че притежават такива, показва разследване на bTV.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?