Quantcast
Прокуратурата разследва кой каза, че от "Възраждане" са ваксинирани | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата разследва кой каза, че от "Възраждане" са ваксинирани

МВР за втори път извика на разпит журналистката Мария Цънцарова
7 322
 bTV
Мария Цънцарова

Журналистиката от bTV Мария Цънцарова за втори път е извикана на разпит от МВР с цел да бъдат разкрити източниците ѝ на информация, съобщи Асоциацията на европейските журналисти в България. Причината е разследването ѝ от началото на годината, което показа, че докато “Възраждане” пропагандира срещу ваксинацията и мерките за ограничаване на пандемията, депутати от партията са били ваксинирани.

"АЕЖ научи, че по случая вече има образувано досъдебно производство, т.е. в офанзивата се е включила и прокуратурата. Последното е особено притеснително предвид публичните признания на представител на ръководството на държавното обвинение, че внася законопроекти чрез депутати от “Възраждане”, отбелязва асоциацията.

По случая тече производство и пред Комисията за защита на личните данни, което също има за цел да установи и да преследва източниците на разследването. АЕЖ е депозирала становище по това производство с искането да бъде конституирана като заинтересована страна, но не е получила отговор.

Практиката на ЕСПЧ (делото Гудуин срещу Обединеното кралство) категорично приема, че “защитата на журналистическите източници е едно от основните условия за свобода на пресата”, а “липсата на такава защита ще се отрази отрицателно върху готовността на източниците да подпомагат пресата в информирането на обществото по въпроси от обществен интерес.”

На следващо място съгласно Директива (ЕС) 2019/1937 на Европейския Парламент и на Съвета от 23 октомври 2019 година относно защитата на лицата, които подават сигнали за нарушения на правото на Съюза “лицата, сигнализиращи за нередности, са особено важни източници за разследващите журналисти’ и “защитата на лицата, сигнализиращи за нередности, като журналистически източници е от решаващо значение за запазване на ролята на разследващата журналистика на „пазител“ в демократичните общества.”

АЕЖ-България призовава властите да преустановят незабавно натиска над Мария Цънцарова, а нейният работодател – да осигури адекватна и пълна по обем защита. 

 

Още

ПП и ДБ вземат със закон службите от президента

01.12.2022

Обновена

3325
240 полицаи са разследвани от прокуратурата за една година

28.11.2022

1616
Назначиха нов шеф на националната пожарна

28.11.2022

8230