Медия без
политическа реклама

Прокуратурата: Предотвратихме атентат с бомба срещу действащ съдия

Адвокатка и дъщеря й са търсили хора, които да поставят взрива в колата на магистрата, твърди Сийка Милева

20 Май 2020

МВР и прокуратурата са предотвратили атентат с бомба срещу действащ съдия от Враца. Това се разбра от думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов пред журналисти в парламента и от записано видеоизявление на говорителя на главния прокурор Иван Гешев Сийка Милева.

Иванов обяви, че при операция на ГДБОП и спецпрокуратурата във Враца е била разкрита подготовка за поставяне на взривно устройство в автомобила на съдия. Иванов уточни, че бомбата все още не е била заложена, когато властите са се намесили. Според него най-вероятно това е свързано с работата на съдията: „Няма току-така да искат да взривяват някого“.

В същото време прокурор Милева обяви, че са събрани доказателства, според които адвокатка и нейната дъщеря са търсели лица от криминалния контингент, които да поставят взривно устройство в автомобила на действащ съдия от град Враца. Именно това наложило и извършването на нова спецакция в града.

При операцията са открити неистински печати на Специализираната прокуратура, Министерството на правосъдието, общината и полицията във Враца, както и на нотариуси и търговски дружества. Те са намерени и  иззети при извършено повторно претърсване в офис, използван от четири лица, обвинени за участие в организирана престъпна група за измами, действала на територията на гр. Враца, твърди държавното обвинение.

Оттам припомнят, че на 5 март тази година Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност адвокатка от града, нейната дъщеря (която се е представяла също за адвокат), както и двама мъже, осъждани за измами.

Тогава в офиса на един от обвиняемите бяха намерени и иззети огнестрелни оръжия, боеприпаси и наркотици. В друго помещение, ползвано от групата, бяха открити фреза за изработка на матрици за неистински монети с номинал 1 лев и самоделно взривно устройство от 400 г. тротил с дистанционно управление и магнит. Разследването показа, че то е било предвазначено за поставяне под автомобил.

По искане на прокуратурата съдът остави в ареста двама от обвиняемите, а на другите участници (майка  и  дъщеря) определи по-леки мерки за неотклонение – „Домашен  арест“ и „Гаранция в пари“.

На 20 май 2020 г., след получено разрешение от специализирания съд беше проведено повторно претърсване в офиса, ползван от престъпната  група, където бяха намерени и иззети доказателства, разкриващи нови насоки на дейността й - в частност на освободените с по-леки мерки жени, разказва още държавното обвинение.

Същите са задържани за срок до 72  часа с постановление на наблюдаващия прокурор, който ще поиска от съда да бъдат задържани за постоянно.

Още по темата