Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата повдигна обвинение за изпиране на 53 млн. лв. от “Хемус“

Предполага се, че арестуваният мъж е крайният получател на парите от незаконните схеми

07 Дек. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност 42-годишния Б. К. за изпиране на пари. Доказателствата сочат, че мъжът е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези дружества, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от АМ „Хемус“. Впоследствие обвиняемият лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми, които му предоставяли. По този начин от 18.06.2020 г. до 08.09.2021 г. мъжът получил сума в размер на 53 060 861 лева. 

Б.К. е задържан с постановление на наблюдаващите прокурори за срок до 72 часа. Предстои прокуратурата да внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". По информация на "Свободна Европа" задържаният е бивш служител на данъчните и брат на служител от компанията "Грома холд", която е сред фирмите, получили най-големи преводи от държавата за изграждането на "Хемус".

ПРЕДИСТОРИЯ

През ноември разследващият сайт bird.bg съобщи, че клошарят Красимир Митриков от монтанското село Златия е успял да изтегли над 18 милиона лева от парите за Лот 5 на АМ "Хемус", след което е починал от Covid. Информацията беше потвърдена и от вътрешния министър Бойко Рашков. В разследването става дума за мъж, който е живял изключително бедно в монтанското село Златия. Той е бил регистриран като пълномощник на куха фирма, използвана в схемата за източване на милионите за магистралата. Съседи на Митриков разказват, че преди да почине се похвалил, че очаквал да му платят 20 000 лв.

МВР разкри, че 60 млн.лв., получени за Лот 5 на АМ "Хемус", са изтеглени само за ден от банка без предварителна заявка, в сакове и чували. Според разследващите схемата е реализирана посредством буферно дружество, което е имало за цел да прекъсне връзката между търговското дружество, подписало договора за строителство, и крайните изпълнители на строително-монтажни работи. "Буферната фирма незабавно превеждала парите по сметки към създадени за целта кухи фирми, регистрирани на социално слаби и ниско грамотни лица, голяма част – криминално проявени за престъпления от общ характер“, съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Въпросните кухи фирми са регистрирани няколко дни преди това с капитал от по 2 лв. -  без никакъв персонал, техника или възможности да строят магистрала. "Тези хора нямат никаква представа, че имат такива фирми, извикани са на кафе, подписали са документи, без да знаят какви. Същите тези са подписали пълномощни на трети лица, също криминално проявени и също установени", разказа още Тодоров.

Договорите за ЛОТ 5 са сключвани преимуществено с фирма "Водно строителство-Благоевград". Фирмата има договор от 22 май, 2020 г. за временно предоставяне на транспортни средства, механизация и оборудване. Контрактът е без посочена крайна цена и точно количество дейности, като плащането се извършва на базата на предложени единични цени. За същия ЛОТ 5 с "Водно строителство-Благоевград" има и втори договор от същата дата - 22 май, 2020 г., на стойност 97 800 013 лв., с предмет "доставка на материали и изделия". Реален собственик на "Водно строителство - Благоевград" е Виктор Велев, управител и на "Грома холд", който пък е надзорник на ЛОТА-а. По информация на "Свободна Европа" той е бил сред арестуваните от полицията за 24 часа.

Още по темата:

Десетките милиони аванси за изграждането на автомагистрала „Хемус“ са раздавани с абсурдни договори. Голяма част от контрактите са много лаконични – от по 5 страници, като някои от тях предвиждат нелогични плащания.
Изтеглените в брой общо 60 млн. лв. предназначени за строителството на ЛОТ 6 на магистрала "Хемус", са били занесени на един човек, който впоследствие ги е предал на друго място. Това обясни пред "Нова тв" зам.
Двама бивши регионални министри от ГЕРБ - Петя Аврамова и Николай Нанков, ще бъдат призовани за разпит в МВР във връзка със строежа на магистрала "Хемус". Това каза пред "Сега" вътрешният министър Бойко Рашков. Той поясни, че от полицията зависи кога ще са разпитите.

 

Още по темата