Медия без
политическа реклама

ГДБОП: Парите от АМ "Хемус" са отишли при един човечец

Няма срутване на магистралата, ние сами бутнахме насипа, за да укрепим срещу подпочвени води, твърдят строителите

06 Ноем. 2021
Срутването не е 600, а 46 метра, и ние го направихме сами, за да укрепим подобре срещу подпочвените води, твърдят строителите
bTV
Срутването не е 600, а 46 метра, и ние го направихме сами, за да укрепим подобре срещу подпочвените води, твърдят строителите

Изтеглените в брой общо 60 млн. лв., предназначени за строителството на ЛОТ 6 на магистрала "Хемус", са били занесени на един човек, който впоследствие ги е предал на друго място. Това обясни пред "Нова тв" зам.-директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Любомир Николов, който нарече усвоителя на огромната сума обикновен човек, дори човечец.

Той потвърди разказаното вчера на пресконференцията на вътрешния министър Бойко Рашков - че държавните пари за строителството на участъка от "Хемус" са били отпуснати на "дружество с богат опит в изграждането на пътища, но нека да го запазим в тайна, защото текат процесуални действия". След това въпросното дружество ги превело на друго, а то на свой ред на пет кухи фирми, чиито собственици и пълномощници са "лица от криминалния контингент, с нисък социален статус и полуграмотни хора" - всички те били задържани за 24 часа и разпитани (вижте схемата в снимковия материал). 

млн. лв. получени за Лот 5 на магистрала "Хемус", са изтеглени само за ден от банка без предварителна заявка, в сакове и чували. Това съобщи на брифинг, посветен на полицейските разкрития около строежа на магистрала "Хемус", главният секретар на МВР Петър Тодоров.

"Нашето разследване стигна до тези фирми фантоми, които, странно за нас, са изтеглили тези суми в деня или на следващия ден след тяхното постъпване (в банката). Странно е и обединяването на всички тези суми в едно лице, което също сме установили. Това лице няма политическа кариера, не сме го засичали в такава негова дейност. Няма и богата строителна биография. Това е лице, което е наето или му е поставена задача да усвои тези средства или да пренесе тези пари. В общи линии биографията му е на един нормален човек. Човечец... Не смятаме, че той върти схемата", заяви Любомир Николов.

Той каза също така, че лично не се е уверил в начина на пренасяне на 60-те млн. лв.

"Ние не сме изказвали такава теза, че тези пари са сложени в чували и сакове, може би е предположение на участниците във вчерашната пресконференция (на министър Рашков). Но една сума от 1.5 млн. лв. (б.р. - на такива "порции" се твърди, че са теглени парите) не може да се пренася в джобовете и най-вероятно се предполага, че са пренасяни в куфарчета, чували, сакове и т.н. - добави зам.-шефът на ГДБОП. - Парите са теглени кеш, без предварителна заявка, като е плащана съответната такса от 20-30 хиляди лева на теглене".

Той потвърди, че се знаят и банката, от която са теглени парите, както и държавата, към която са изпратени, но също ще ги запази в тайна заради следствените действия.

Николов категорично заяви, че няма никаква политическа връзка с разкритията за схемата с АМ "Хемус", които бяха направени десетина дни преди изборите. И предупреди, че това дело вероятно няма да бъде приключено бързо, защото е с "доста голяма фактическа и правна сложност - трябва да се назначат финансови, счетоводни, данъчни експертизи и след това прокуратурата ще прецени на кои лица ще повдигне обвинение."

Зам-шефът на ГДБОП Любомир Николов замести на пожар в студиото на телевизията началника си Калин Стоянов, който трябваше да е гост, но е бил командирован по спешност в Шумен по повод започналата проверка на срутения участък от лот 5 на автомагистрала "Хемус".   В петък министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че е срутен участък от около 600 метра (става въпрос за отсечката Белокопитово-Буховци). Тази сутрин обаче представител на изпълнителя на проекта - инж. Асен Тодоров, категорично отрече това.

"Няма срутване, няма свличане. Съоръжението си е здраво. И не става въпрос за 600 метра, а за 46 метра" - каза Тодоров. - Ние сами го срутихме, от месец и половина отнемаме от насипа, за да изградим допълнителни укрепителни мероприятия, защото открихме високи подпочвени води. Преценихме, че е по-адекватно и добре да го срутим, за да отводним. Отсечката не беше напълно завършена и когато се установиха високите подпочвени води заради проливните снеговалежи и дъждове, се прие да се направят допълнителни мероприятия".

„Смятаме, че преди на мястото, където сега е тази дупка, е имало насип, асфалтово покритие, маркировка и мантинели. За нас е странно защо изглежда така в момента“, обясни днес пред БНР старши комисар Мариан Михайлов, директор на Областната дирекция на МВР в Търговище по повод започналата проверка на новостроящата се отсечка между Буховци и Белокопитово. Сформирана е комисия по случая с представители на МВР и МРРБ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата