Quantcast
Милионите аванси за „Хемус“ са раздадени с абсурдни договори | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Милионите аванси за „Хемус“ са раздадени с абсурдни договори

Контрактите са от по 5 страници и предвиждат нелепи плащания
17 869
 Илияна Кирилова
Магистрала "Хемус" в строеж. Десетки милиони са предплатени за участъци, за които още няма одобрено трасе.

Десетките милиони аванси за изграждането на автомагистрала „Хемус“ са раздавани с абсурдни договори. Голяма част от контрактите са много лаконични – от по 5 страници, като някои от тях предвиждат нелогични плащания. Държавното дружество „Автомагистрали“ е позволило плащанията да се гарантират не само с банкови гаранции, но и със застрахователни полици.

Това става ясно от прегледа на договорите, с които „Сега“ разполага след спечелено съдебно дело по Закона за достъп до обществена информация. Плащанията по АМ „Хемус“ са в епицентъра на полицейско разследване, а изнесените до момента данни са много скандални.

Както вече е известно, магистралата се строи от частни фирми, избирани от държавното дружество „Автомагистрали“ без конкурс. Превъзлагането на цялата дейност се прикрива чрез разбиването на договорите на три – за доставка на материали, за наем на строителна механизация и за проектиране. 
Сред най-скандалните договори за изграждане на „Хемус“ са тези за наем на механизация. Такива са сключени за всички участъци, включително и за тези, които според МРРБ няма да се строят в близките 2-3 години – участъците от 7 до 9. Въпреки невъзможността по тези участъци да се работи заради липсата на отчуждения и готов проект, по тези договори също са заложени и платени огромни аванси. Сключените договор за наем на машини за тези участъци са 6 на обща стойност 390,6 млн. лв. По всички договори е предвидено авансово плащане в размер на 35 % с изключение на един от контрактите – с „Пътно поддържане и строителство – 2009“ ЕООД, по който авансът е 30%. Одитът на Сметната палата в „Автомагистрали“ показа, че до края на 2020 г. всички аванси по тези договори са преведени и в случая за 6 договора за наем на техника са платени авансово 163,5 млн. лв.

„За пръв път виждам договор за наем на техника, който позволява авансиране на наема. Каква може да е целта на такова авансово плащане на наем на машини, защо се налага то?“, коментираха пред „Сега“ юристи. Те недоумяват и защо „Автомагистрали“ не е пристъпила към закупуване на собствена техника на фона на огромните суми за наеми, предвидени само за 3 от общо 9-те участъка на магистралата. Такива договори за наем на механизация има и при другите участъци. 

Много странни са и платените аванси по сключени рамкови договори за доставка на материали, коментират юристи. Те са сключвани за участъците от 4 до 6 с три фирми – „Европейски пътища“ АД (111,5 млн. с ДДС), „Водно строителство-Благоевград“ (97, 8 млн. лв. с ДДС) и „Автомагистрали Хемус“ АД (84,5 млн. лв. с ДДС). Към рамково споразумение по принцип се прибягва, когато ще се възлагат еднотипни дейности, но без достатъчна яснота за количествата. Тук логиката е да се предложат единични цени, а с конкретни последващи възлагания да се договарят конкретните обеми за доставки. Предоставянето на аванс по подобни рамкови споразумения е странно само по себе си. В конкретния случай с трите участъка на магистралата в договорите е записано, че авансът ще бъде уточнен между страните и ще зависи от предоставените от АПИ средства. На фона на всичко това се оказва, че тези договори са изплатени на 100% в рамките на броени месеци. Договорите са сключени през май 2020 г, а до декември са покрити 100% от плащанията, дори и повече. Не е ясно дали срещу платените суми има закупени материали. Официалния срок на договорите е 53 месеца. Именно при един от тези участъци - 5, по който техника и материали доставя фирма "Водно строителство-Благоевград", са направени тегления в размер на 60 млн. лв., които през кухи фирми според разследването на МВР стигат до едно физическо лице. 

Няма никаква яснота доколко гарантирани са авансовите плащания по договорите. Това е един от най-проблемните елементи в тях – че е допуснато покриване на гаранцията чрез застраховка на плащането, считат експерти. Наличието на гаранции е един от основните контрааргументи, които ГЕРБ изтъква в полза на ползваните в „Автомагистрали“ схеми за строителство на магистралата. Много голям проблем ще бъдат и самите доставки на материали. Ако парите просто са платени без насрещни доставки, не е ясно какво ще може вече да се закупи с тях при рязкото поскъпване на материалите. Този проблем стои за цялата магистрала. 

Още

Прокуратурата още не знае къде са потънали 53 млн. лв. от "Хемус"

18.05.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

4382
Съдът: Хора на високи държавни позиции са замесени в схемата "Хемус"

16.05.2022

14522
Русия обвини Израел, че поддържа неонацистки режим в Киев

03.05.2022

5126