Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата иска постоянен арест на момчето от Русе за побой

17-годишният младеж ще бъде преместен в самостоятелна форма на обучение и изключен от олимпийското звено и клубовете по кану-каяк

03 Ноем. 2022
Скрийншот видео Би Ти Ви

Прокуратурата поиска постоянен арест на 17-годишния ученик от спортната гимназия в Русе, тормозил по-малки момчета и заснел потресаващ клип как бие свой връстник, стана ясно днес. Той бе арестуван за 72 часа, след като вчера десетки момчета, някои от които пострадали от него, се събраха на безпрецедентен протест пред дома на насилника.

Конкретният повод бе разпространен от него клип, в който той бие и унижава друго момче. Едва вчера прокуратурата се задейства и реши да проведе разследване за лека телесна повреда по хулигански подбуди през април (това е заснето във въпросния видео клип) и за грабеж и изнудване, придружени със средна телесна повреда от 27 октомври. Оказа се, че срещу него има сигнали още от 2020 г. 

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев заяви днес пред Нова тв, че още едно момче е решило да подаде сигнал срещу въпросния ученик, като призова всички, пострадали от него, да направят същото, за да могат да се съберат достатъчно доказателства за извършените от него побои.

Днес още ученици разказаха за тормоза на въпросния извършител над тях. 16-годишен младеж сподели, че всичко започнало преди година, когато бил навън с приятели. Докато си вървял навън, бил нападнат изневиделица от непознато момче, което започнало да го блъска и напада. Причината, по негови думи, била "защото не се бил държал както трябва" с определени хора. Нападнатият опитал да се дистанцира и избегне по-голям сблъсък, но нападателят го последвал до дома му. Взел му ключовете, ритнал го два пъти с юмрук в кръста, ударил ги под коляното, блъскал го, извадил и тежка верига. За щастие у дома на момчето имало човек, който попречил на по-голяма саморазправа.

"Почувствах се застрашен, както всеки на мое място, всичко беше моментно", заяви той. Майка му коментира, че не е подала сигнал в полицията, но че е решила да заяви гражданската си позиция, след като вчера е гледала ужасяващия клип на насилие. "Представям си, ако вкъщи не е имало никой, един или два удара с това желязо по главата не знам какви последствия е можело да има", посочи тя.

От разкази на учители стана ясно, че 17-годишният ученик е бил в индивидуална форма на обучение, а в момента - в редовна форма. От училището му заявиха, че днес ще имат педагогически съвет, но възможностите им за наказания не са големи - той ще бъде наказан с преместване в самостоятелна форма и изключен от олимпийското звено в училището и клубовете по кану-каяк. 

 

Безпрецедентен протест на десетки момчета в Русе принуди прокуратурата да се задейства. Младежите се събраха пред дома на насилник над непълнолетен, който заснел и разпространил и клип. Напрежението ескалира, след като видеото бе качено в социалните мрежи.

 

Още по темата