Медия без
политическа реклама

Безпрецедентен протест на десетки момчета задейства прокуратурата

Младежи се събраха в Русе пред блока на непълнолетен, който е извършил и заснел насилие

02 Ноем. 2022Обновена
Скрийншот видео Би Ти Ви

Безпрецедентен протест на десетки момчета в Русе принуди прокуратурата да се задейства. Младежите се събраха пред дома на насилник над непълнолетен, който заснел и разпространил и клип. Напрежението ескалира, след като видеото бе качено в социалните мрежи. Веднага след това около стотина млади хора се събраха пред блока, в който живее извършителят. Той също все още е непълнолетен, разказва Би Ти Ви.

На клипа се вижда как младеж бие и унижава друго момче. Според протестиращите това е поредната му проява на насилие. Един от протестиращите вече е подавал жалба срещу него в полицията. За да предотвратят саморазправа, на място имаше служители на реда. Инцидентът се е случил през април, но видеото е публикувано едва сега.

"Да се стреснат и останалите, защото реално днес е това момче, утре ще е, примерно, вашето дете или друго дете, ние затова се събираме. Това момче, което в момента сме пред тях, постоянно извършва такъв тип престъпления, бие малки деца, дрогира се, взима им парите“, каза пред камерата Милан Ангелов. 

 За Иво Бонев, който е пострадалият младеж в клипа, преживяването е травмиращо. „Нямах и на идея кой е този човек, какво се случва. След като ми беше нанесен побоят, разбрах, че е свързано с моята приятелка бившата, която беше, и думите му бяха че всеки, който е имал досег с нея, някакъв контакт с нея, ще бъде пребиван“, разказа Бонев.

По-късно той разбира, че има и други пострадали. Последният случай е отпреди няколко дни. „Започна да ме блъска в земята. Това продължи доста време. Накара ме да си заложа телефона. Беше ми взет часовникът. Имам счупено ребро, проблем с ключицата и не мога да си движа ръката“, разказва другият младеж.

Въпросният бияч е спортист, тренира кану-каяк и бойни изкуства. Живее с майка си и втория си баща, но според негови близки семейната среда е проблемна. След публикуването на клипа биячът се извини в социалните мрежи. Той пише, че иска прошка от жертвите си и че се разкайва за простотията, която направил, сторил това в момент на гняв, което не го оневинявало. Младежът обяснява, че бил активен спортист и се извинява на всички спортисти. 

Едва след протеста стана ясно, че прокуратурата се е задействала и е установила и задържала насилника, който също е непълнолетен. 

Случаят в Русе е пореден пример за нарастващата агресия в обществото– агресия от деца срещу деца, пред която никой не бива да остава безучастен. Това се казва в изявление на Сийка Милева, говорител на главния прокурор, разпространено от БГНЕС.

„Подобни случаи основателно разтърсват обществото и будят недоволство. Притесненията на родителите, че децата им и утре може да бъдат нападнати и бити на улицата, в парка, в училище, са знак, че държавата трябва да поеме своята отговорност. Главният прокурор вече каза, че прокуратурата ще направи възможното и невъзможното, за да има справедливост. Няма да отстъпим от това обещание. Извършителят на нападенията в Русе вече е установен и задържан и ще му бъдат повдигнати обвинения за деянията, които е извършил“, заявява още Милева.

Тя коментира и, че този инцидент е поредният пример за това, за което прокуратурата предупреждава от много време - престъпността нараства, институциите вървят след събитията, напрежението в обществото расте.

„Чувството за безнаказаност стана модел на поведение. Виждаме го в Русе, в Монтана, в Перник, за съжаление в градове из цялата страна. Прокуратурата ще бъде безкомпромисна към всеки, който се чувства недосегаем, проявява наглост, арогантност и неуважение към правилата в обществото“, заяви говорителят на главния прокурор и добавя: „Вече не живеем в „мутренските“ времена – времена на саморазправа, а в правова държава“.

"Място за апатия и примирение няма. Ние сме длъжници на младото поколение за нихилизма към тяхното правно възпитание. Ниската правната култура прави младите хора неподготвени за съвременните предизвикателствата и затова прокуратурата прекрачи прага на българското училище и започна образователна правна кампания. Призоваваме и другите институции да се включат в инициативата“ , казва още говорителят на главния прокурор. 

Часове по-късно брифинг по случая дадоха от русенската прокуратура и от местното МВР. "Вчера след 16 ч. в полицията се яви пострадалото момче от видеото, на което се вижда побой в Русе, разпространено в социални мрежи. 4 месеца по-късно разбираме, че през месец април му е нанесъл побой", обявиха от държавното обвинение. Извършителят ще бъде привлечен като обвиняем и задържан за 72 часа. След това ще бъде поискана мярка задържане под стража. 

От прокуратурата и полицията се оправдават, че информация за такива случаи постъпва за пръв път на 27 октомври 2022 г. Тя е за случай, извършен ден по-рано, при който срещу пострадалото лице е бил извършен грабеж. Проверката е започнала незабавно, пострадалият е съобщил, че такива действия са извършени по отношение на много други хора, които са поканени да изяснят обстоятелствата. Освен двата случая, е установено още едно лице, пострадало от побой, нанесен от същия човек.

"Образувани са две преписки за двата случая. Те бяха докладвани преди час в прокуратурата. Обединени са двете преписки тъй като извършителя на деянието е един и същ. Вече има образувано досъдебно производство, разследващо деянията на лице с инициаали Д.Ю.М. Той ще навърши 18 г. през декември", твърдят от прокуратурата.  

Ще проведем разследване за лека телесна повреда по хулигански подбуди през април и за грабеж и изнудване, придружени със средна телесна повреда от 27 октомври. Още от 2020 г. има сигнали за нанесен побой от същия човек, признаха се пак от прокуратурата. Тогава е бил порицан. Нападателят е ученик в спортната гимназия в Русе, практикува гребни спортове, живее с майка си и по-малкия си брат и в момента е задържан в ОДМВР-Русе, съобщава Нова тв.

Още по темата