Медия без
политическа реклама

Прокуратурата е прекратила почти всички преписки за полицейско насилие

От 15 преписки само 3 са се превърнали в дела, само по едно от които има обвинения

Гешев беше в парламента вчера, за да го изслуша правната комисия.
БГНЕС
Гешев беше в парламента вчера, за да го изслуша правната комисия.

Прокуратурата е прекратила 12 от 15 преписки за полицейско насилие по време на протестите миналото лято. Това става ясно от отчета по темата на главния прокурор Иван Гешев до парламента. Гешев бе задължен да прати отчета по време на извънредното заседание на депутатите за полицейското насилие. По останалите 3 от тези 15 преписки били образувани разследвания. А по едно от тях имало и повдигнати 4 обвинения.

Главният прокурор е пратил 7 страници обяснения как не може да даде информация по конкретни дела и как депутатите всъщност завоалирано му искат това. Все пак в знак на добра воля той предоставял някакви данни.

От тях обаче не може да се добие реална представа какво всъщност е свършила прокуратурата.

Така например не е посочено за какви престъпления са образувани въпросните три дела, нито пък кога са повдигнати обвинения на четиримата служители на МВР. Витаят съмнения, че това е станало едва сега, когато временната парламентарна комисия за разследване на полицейското насилие излъчи кадрите от официалните охранителни камери на Министерския съвет и темата за полицейската бруталност срещу протестиращите отново излезе на дневен ред. Досега цяла година и МВР и прокуратурата отказваха информация за наказаните и разследваните полицаи. Прокуратурата сега се кълне, че разследванията вървят в срок и забавяне няма.

Подчертава се още, че установяването и издирването на извършителите на престъпления е работа на МВР, а прокурорите само надзирават разследванията.

Гешев праща в парламента и обща статистика за делата за полицейско насилие. През 2020 г. преписките са 255. Разследванията обаче са едва 98, от които новообразуваните са 19. Внесени са 3 обвинителни акта срещу 7 души. С влязла в сила присъда за телесна повреда през 2020 г. има един полицай. Прокуратурата не сочи номера на делото му.

Как мина изслушването на Гешев в правната комисия в четвъртък вижте тук:

Главният прокурор Иван Гешев е готов да си наеме частна охрана, ако парламентът го остави без охраната на Бюрото му по защита, НСО и МВР.

За въпросите без отговор за полицейското насилие прочетете тук:

Скандалът с полицейското насилие по време на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. беше старателно избягван цяла година както от МВР, докато ГЕРБ беше на власт, така и от прокуратурата.

За това кога прокуратурата обяви, че е обвинила четирима са насилието вижте тук:

Прокуратурата е била запозната със записите от камерите на Министерския съвет, които ясно показват брутални кадри от полицейско насилие над протестиращи. Те обаче не са впечатлили разследващите.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата