Медия без
политическа реклама

Депутатите задължиха Гешев да се яви до 3 дни в парламента

Нямаме данни насилниците полицаи да имат обвинения, обяви вътрешният министър Рашков пред парламента

17 Авг. 2021Обновена
Извънредно заседание на НС

НС заседава извънредно заради шокиращите кадри на полицейско насилие над протестиращи

Posted by bTV Новините on Monday, August 16, 2021

До петък, 20 август, главният прокурор Иван Гешев трябва да внесе доклад за дейността на прокуратурата по прилагането на закона във връзка със случаите на упражнено полицейско насилие срещу протестиращите миналото лято. Това реши парламентът по време на извънредното си заседание днес, посветено на тази тема. В доклада трябва да има данни за това какво е направила прокуратурата да установи кои са полицаите биячи, кои са наблюдаващите прокурори и защо разследването е забавено цяла година. Предложението за доклада и изслушването на Гешев бе направено от Христо Иванов (ДБ), Виктория Василева (ИТН), Николай Хаджигенов (ИБГНИ) и Атанас Зафиров (БСП). Още вчера обаче Гешев обяви, че няма право да дава на депутатите информация по конкретни висящи дела.

Полицейското насилие върху протестиращите на 10 юли м.г. е държавен тероризъм. Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков по време на извънредното заседание на парламента, който го изслушва заради полицейското насилие по време на миналогодишните протести. За държавен тероризъм и мафиотска структура първи заговори депутатът от ИТН Николай Радулов. Рашков обаче се съгласи с термина. Ние не сме за упражняване на терор и побоища над хората, каза той.

"Такива хора по принцип нямат право в органите на МВР.  Няма правна норма, която да оправдава подобно поведение", посочи служебният министър. И допълни, че няма правно основание за тезата, че полицаите са пребивали протестиращи, защото протестиращите се отнасяли зле с полицаите.

Рашков посочи, че "тепърва ще започнем да работим за нивата в тази мафиотска структура". "Тази мафиотска структура е заела голямо пространство и в дълбочина, включително и в някои държавни органи. Така че на нас ще ни трябва доста време и честни кадри. И да докажем известното – кой е Капо ди тути капи (от италиански: Capo di tutti capi, буквално "Глава на всички глави").

ГЕРБ видяха в парламентарната дискусия опит върху тях "да се излее кофа". ДПС се върна към полицейското насилие по време на Възродителния процес и "бруталния бой" от 1997 г. и 2013 г. Намеси и противодействието на купения вот.

В залата бяха и част от жертвите на полицейското насилие от 10 юли, те обаче не останаха да чуят дебатите докрай.

Прокуратурата е реагирала "много скоростно - тези дни"

Няма данни изобщо Софийската районна прокуратура да е образувала наказателно производство срещу полицаите, участвали в боя над протестиращите на 10 юли. "До вчера нямаме данни нито един от полицаите биячи да е привлечен към наказателна отговорност", обяви още от парламентарната трибуна  Рашков. По думите му прокуратурата е реагирала "много скоростно, тези дни". Прокуратурата така работи - докато може крие. Тя дава пример как да не се спазва закона.

В неделя, след година мълчание, прокуратурата обяви, че има повдигнати обвинения на четирима души за полицейско насилие. Рашков сега опровергава това. Неговата теза е, че ако наистина има обвинени полицаи, по закон това трябва да стане известно на вътрешния министър.

По думите му преписката, пратена от Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР към районната прокуратура, е била прекратена. Направила го е прокурорка, която след това е избрана за европейски делегиран прокурор. Рашков назова прокурорката - Трифонова (Вероника Трифонова). И каза, че "може би има някаква връзка, не мога да твърдя, но тя вече е там". Посочи също и че е въпросната прокурорка е благодарила на "Вътрешна сигурност" за "перфектно свършената проверочна дейност". "Дано не съм прав, че тя така си е заслужила мястото на делегиран прокурор", натърти вътрешният министър.

Прокуратурата видя само една жертва

По-късно прокуратурата разпространи позиция на Трифонова. Тя казва, че през ноември 2020 г. е образувала разследване за причиняване на лека телесна повреда на Е.М. (Евгени Марчев). "Възложила съм разследването на Следствения отдел при Софийската градски прокуратура, което продължава и към настоящия момент", пише Трифонова. За други двама от пострадалите протестиращи - Ц.Ц. и А.Н. тя е "постановила отказ от образуване на досъдебно производство поради липсата на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер спрямо тях". Прокурорката подчертава, че те са отказали да се явят както в Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, така и пред наблюдаващия прокурор, за да дадат сведения за изясняване на фактическата обстановка по случая. Това постановление за отказ е изпратено на Ц.Ц. и А.Н., "за да могат да упражнят правото си да го обжалват, което те не са направили", казва Трифонова.

Районната прокуратура пък сочи, че "остро се противопоставя на отправените от служебния министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков внушения по адрес на прокурор Трифонова, които уронват престижа на съдебната власт" и ще уведоми за това парламента, президента и европейските институции.

"Задколоние"

Рашков нарече "нещо като филм на ужасите" записите от камерите зад колоните на МС. "На мен ми идва да Ви кажа, има една модерна дума – задкулисие. А тук какво трябва да кажем – задколоние", посочи Рашков. Според него насилниците от полицията са разчитали, че камерата дори да работи, няма кой да подаде тази информация. И това, по думите му, това е голямата им грешка. Записът е бил съхраняван в НСО до 17 юли, когато е бил изискан от СДВР и й е предаден. "Всичко е било известно още тогава. Който е бил министър да каже крит ли е записът", посочи Рашков.

"Насилие очевидно е употребено, и то непропорционално. Поведението им (на полицаите) граничи с престъпление, ще бъда предпазлив изказа. Такова нечовешко отношение възмущава всички", определи министърът. И посочи, че няма как вътрешният министър по онова време да не е знаел за кадрите.

И допълни, че ако е вярна информацията, че един от пострадалите младежи е загубил съзнание, това означава средна телесна повреда.

Заслужил деятел на Бюрото на Гешев

След вътрешната проверка само четирима полицаи са били наказани - най-тежкото е наказанието - 2 години лишаване от право на повишение. Втори е наказан със същото, но за 1 година, а останалите двама са наказани само с порицание. Това е ефектът от дисциплинарната проверка, обобщи Рашков. "Единият от тях обаче се ползва с доверието на нашия главен прокурор и е преминал на работа в Бюрото. Явно Гешев, виждайки от кадрите, е пожелал точно такъв човек да го охранява в Бюрото по защита", каза министърът. Той нарече този служител "заслужил деятел на Бюрото за защита, на по-висока длъжност, с 800 лв. по-висока заплата".

Рашков коментира и кадрите, на които се вижда как един от полицаите зад колоните снима с личния си телефон задържаното момиче. "Това е позор за СДВР. Както беше позорно една жена, която се виждаше на кадрите, да постъпи както нейните колеги", каза министърът. Според него снимането е по-грозно и от физическото насилие, "защото вече говори за някаква извратеност" и вероятно полицаят е "смятал тази млада жена за негова собственост". Служебният министър допусна, че тези снимки полицаят си ги пази в личния архив. 

Рашков подчерта, че от дисциплинарната комисия, правила проверката миналата година, никой не е обърнал внимание. "Затова наказанията са просто символични, просто да ги има". Заснемането е нарушение на самата Конституция, напомни той. И допълни: "По този въпрос е отговарял тогавашният вътрешен министър в телевизията. И е казал така - не е установено от комисията да са правени снимки на задържаните".

Министърът разказа още, че по време на дисциплинарната проверка на жената полицай, която риташе задържани, са показани кадрите с насилието и тя е отрекла да се разпознава на тях.

Парадокс: пострадалият е виновник

Има данни, че на пострадали от полицейско насилие са повдигани обвинения, каза още Рашков. "Това е парадокс - пострадалият е виновник. Наглост, извращение в прилагането на закона", обобщи Рашков.

Според него обвиненията са повдигани, за не се търси отговорност от полицейските служители, както и е блокирано търсенето на обезщетения от пострадалите.

Прокуратурата е образувала дело година по-късно, за да може фактите да избледнеят толкова, че свидетелите да не си спомнят какво се е случило.

От думите на Рашков стана ясно още, че има данни, че на протеста е имало охранители, които не са от състава на МВР. "Битува такава информация, но нямаме доказателства за нея. Назначена е проверка", каза Рашков. "Дали тези сили са били от "Делта гард" или от "Ипон", надявам се в хода на проверката да стане ясно и това", посочи той.

ДБ: Терзийски и Маринов, подайте оставки!

Бившите вътрешни министри от ГЕРБ Христо Терзийски и Младен Маринов, които сега са депутати, бяха призовани от колегата си Ивайло Мирчев ("Демократична България") да подадат оставка. Той ги нарече инструментът, използван от Бойко Борисов и Иван Гешев, които са "лицата на побойниците". "Ако Ви е останало достойнство, подайте оставки. Мен ме е срам да Ви наричам "колеги". Подайте оставка и това, ще бъде единственото смислено нещо, което сте правили от миналата година насам", призова Мирчев.

"Искам да се извиня и да кажа, че съжалявам за тази случка, която ни стана достояние - за превишаване на полицейските правомощия при използване на физическа сила и помощни средства. Като полицай и като човек не допускам такива действия. Още на 10 юли вечерта, когато ми станаха известни видеоклипове, които бяха заснети от протестиращи, където се виждаше някакво движение и насилие, аз разпоредих незабавна проверка. Това е, което трябваше да направя към онзи момент", посочи Маринов пред журналисти след края на заседанието. 

Тошко Йорданов: Гешев е вреден за прокуратурата и за държавността

Парламентът свърши работата на прокуратурата, каза от трибуната Тошко Йорданов (ИТН). Той посочи, че кадрите са показали, че в МВР има садисти и в министерството няма никакъв филтър при назначаването на хора. "Над тях по веригата в МВР преди 1 година е имало социопати, които не изпитват емпатия", каза Йорданов. И продължи, че не проумява как от ГЕРБ не ги е срам. "Вие като партия може да ги отстраните", обърна се той към ГЕРБ.

След това посочи, че главният прокурор Иван Гешев е "вреден не само за прокуратурата, но и за държавността". Другият, когото Йорданов назова, бе Бойко Борисов: "Няма термин, който да определи отвращението към този човек след тези кадри", обяви Йорданов.

Как се стигна до изслушването на Рашков

"С възмущение, болка и тревога гледах публикуваните кадри с насилието над протестиращите млади хора през лятото на 2020 г. Споделям това не само като председател на Народното събрание и юрист, но и като гражданин, жена и майка. Българският парламент, като еманация на волята на народа и гарант за върховенството на закона, не може да остане настрана от показаното във видеоматериалите", обяви председателят на парламента Ива Митева в изявление по повод свиканото заседание.

Гешев се скри

Главният прокурор Иван Гешев обаче в аванс даде да се разбере, че няма да се яви пред парламента и да обясни своите действия. "Искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт", каза Гешев пред БТА. "Няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната", посочи той.

Гешев от самото начало на този безпрецедентен скандал не крие на чия страна е. Още на следващия ден след бруталния побой на протестиращи, главният прокурор написа в "Туитър": "Прокуратурата застава зад законосъобразните действия на МВР срещу провокациите на платени агитки на Черепа и други олигарси. Няма да позволим нарушаване на конституционно установения ред от лица от криминалния контингент. Благодаря на всички полицаи, които защитават гражданите!".

Декларацията на НС

Днес депутатите приеха и декларация, която осъжда действията на МВР. В проектодекларацията, предложена от Ива Митева (ИТН), Виктория Василева (ИТН), Атанас Зафиров (БСП), Николай Хаджигенов (ИБГНИ) и Христо Иванов (ДБ) се казва, че Народното събрание осъжда бруталното полицейско насилие срещу протестиращите, определя това като позорящ акт на нечовешко и унизително третиране и настоява за ефективно и безпристрастно разследване и наказание както на преките извършители, така и на длъжностните лица, които са ги прикривали.

По предложение на Мая Манолова (ИБГНИ) в документа бе включено извинение от името на парламента към протестиращите. Сред приетите редакционни промени бе и задължение на правителството да внесе законодателни промени с цел да не се допускат занапред подобни случаи, както и строго да се регламентират връзките на МВР с частни фирми за сигурност. 

Не бе прието предложението на ДПС наред с полицейското насилие срещу протестиращите да бъде осъден и "полицейският произвол, извършен по време на кампанията за парламентарни избори за 46-ото НС".

Един от наказаните за насилието вече работи за Гешев:

Андон Андонов, който е един от полицаите, санкционирани дисциплинарно за превишаване на служебните си правомощия по време на антиправителствения протест на 10 юли м. г. вече работи в Бюрото по защита. Структурата е на пряко подчинение на главния прокурор.

Записите, които предишните управляващи старателно криха:

Видео с брутални сцени на полицейско насилие от нощта на 10 юли м. г. взето от камера на Националната служба за охрана, показа парламентарната комисия, ръководена от депутата Николай Хаджигенов.

 

Още по темата