Медия без
политическа реклама

Наказан от МВР за боя над протестиращи вече работи за главния прокурор

Андон Андонов се е преместил от МВР в Бюрото по защита при главния прокурор

16 Авг. 2021
Кадър от записите от охранителните камери на Министерския съвет.
стопкадър от камерите на МС
Кадър от записите от охранителните камери на Министерския съвет.

Андон Андонов, който е един от полицаите, санкционирани дисциплинарно за превишаване на служебните си правомощия по време на антиправителствения протест на 10 юли м.г., вече работи в Бюрото по защита. Структурата е на пряко подчинение на главния прокурор.

Пресцентърът на прокуратурата е потвърдил пред "Свободна Европа" тази информация с уточнението, че към момента, когато е постъпил на работа, Андонов е отговарял на "всички законови изисквания за заемане на длъжността". Оттам допълват, че в момента Андонов е отстранен от работа, след като му е било повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда на протестиращи.

Не става обаче ясно кога е повдигнато това обвинение, нито кога Андонов е назначен в Бюрото. Това отново поставя въпроса кога всъщност прокуратурата подведе под отговорност четиримата служители на МВР, за което се похвали едва вчера заради обществения натиск и след година мълчание по темата.

Според вътрешния министър Бойко Рашков Андонов работи в Бюрото от началото на 2021 г. Министърът обяснява пред "Свободна Европа", че именно Андонов е най-тежко наказаният за превишаване на полицейски правомощия по време на миналогодишните протести.

След дисциплинарната проверка в МВР, свързана с бруталното насилие, упражнено по време на протеста преди година, Андонов е наказан със забрана за повишение за срок от 2 години. По време на протеста той е началник на сектор към отдел "Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред" при СДВР. Той обжалва наказанието си и, както "Сега" първи писа, наскоро Административният съд в София потвърди наказанието му като правилно.

Съдът приема, че е безспорно доказано, че Андонов е извършил нарушения на Закона за МВР и е правилно санкциониран.

От акта от вътрешната проверка в министерството се установява, че на 10 юли 2020 г., в около 23:30 ч. пред сградата на Министерския съвет протестиращи са започнали да хвърлят стъклени и пластмасови бутилки към полицейския кордон, съставен от полицейски служители, които са били без предпазно оборудване, облечени с жълти жилетки с надпис "Антиконфликт".

Видео с брутални сцени на полицейско насилие от нощта на 10 юли м. г. взето от камера на Националната служба за охрана, показа парламентарната комисия, ръководена от депутата Николай Хаджигенов.

Затова служители от "Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред" започнали да уплътняват полицейския кордон и да предпазват с ръце главите на колегите си от първа линия от летящите към тях предмети. Андонов наредил най-агресивните протестиращи да бъдат извадени от тълпата, далеч от останалите - под колоните на МС.

"При тези действия и задържането на протестиращите, главен инспектор Андонов и подчинените му служители мл. инспектор С. С., заедно с мл. инспектор Д. Д. и мл. инспектор А. А., са използвали физическа сила спрямо протестиращи граждани, като им нанасяли удари с ръце и крака, както и са влачили задържани по настилката. Изброените служители са използвали палка и белезници, без да се съобразяват с конкретната обстановка, характер на нарушението на обществения ред и личността на правонарушителите. След извеждането на лицата и поставянето на белезници главен инспектор Андонов, (вкл. и неговите подчинени) не е преустановил прилагането на физическа сила - удрял ги е, влачил ги е и ги е хвърлял върху други задържани, без обстоятелствата да налагат това", пише в съдебното решение, което е окончателно.

Тази седмица главният прокурор Гешев трябва да внесе в парламента доклад за дейността на Бюрото по защита. "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" междувременно внесоха предложения за законови промени за прехвърлянето му от главния прокурор към Министерството на правосъдието. По темата има и висящо дело в Конституционния съд.

Г-н Гешев ще има шанс да се ползва от услугите на Бюрото по защита и занапред. Надявам се, че ще стане защитен свидетел, за да разкаже как е бил инсталиран, какви указания и от кого е получавал и как ги е изпълнявал.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата