Quantcast
Гешев остава без Бюрото по защита | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Гешев остава без Бюрото по защита

9 802
 БГНЕС
Служителите на Бюрото по защита в действие при акцията в президентството миналото лято.

"Демократична България" предлага Бюрото по защита, което охранява хора, застрашени заради участието им в наказателни дела, както и прокурори и следователи, да се отнеме от главния прокурор и да премине към министерството на правосъдието. Законопроектът, подписан от 30 депутати от ДБ, е внесен само ден, след като пак по искане на десните Иван Гешев бе задължен да отчете дейността на бюрото пред парламента. 

В Народното събрание вече отлежава един проект в този смисъл, внесен от "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ). Контролираното от Гешев бюро е обект и на конституционно дело по искане на президента Румен Радев.

Предложените от ДБ промени целят да се фокусира бюрото върху основните му функции за защита на хора, застрашени във връзка с наказателното производство, да се ограничи възможността за злоупотреба с правомощия, да се повишат публичната отчетност и контрол и да се премахнат дублиращи функции, обясняват вносителите.

Според тях в последните години са създадени предпоставки за злоупотреба с власт от главния прокурор и нарушаване на  принципа за разделение на властите. ДБ обясняват, че по разпореждане на главния прокурор бюрото може "да охранява и обезпечава провеждането на действия по разследването", а служителите му да довеждат принудително хора до органи на съдебната власт. През 2020 г. на Бюрото бе вменена и функцията да организира и осъществява охраната на прокурори и следователи. А лично Гешев е един от охраняваните прокурори, след като се отказа от услугите на НСО.

"С поредица стъпки бе овластен главният прокурор с функции по ръководство и контрол над дейността на Бюрото по защита, с което засили концентрацията на властта и единоначалието в прокуратурата като в същото време ограничава правото на защита на лица, пострадали от действията на Бюрото при проведени акции", се казва в мотивите към законопроекта. Посочва се и че по същество функциите на бюрото са в сферата на компетентност на изпълнителната, а не на съдебната власт.

"Упражняването на принуда от името на държавата, като се използва сила, оръжие и помощни средства, ограничаване на човешки права, включително при които може да се стигне до отнемане на човешки живот, които се включват в дейностите по охрана, предотвратяване и пресичане на престъпления, са характерни за органите на изпълнителната власт. В демократичните общества тези дейности са под демократичен контрол, както институционален, така и граждански", обясняват депутатите.

В мотивите се цитират и официални данни от прокуратурата, според които защитените от бюрото намаляват, а служителите му се увеличават. През 2020 г. са пазени 20 души. Предишните 2 години броят им е 27. Охраняваните магистрати през м.г. са трима.

 

 

 

Още

Три доклада на ДАНС са основанието за изгонването на руснаците

29.06.2022

Обновена

13621
Предложенията за уволнението на Гешев се връщат на масата на ВСС
Радев отряза ПП и БСП за нови консултации за правителство

28.06.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

9594