Quantcast
Гешев остава без Бюрото по защита | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Гешев остава без Бюрото по защита

9 822
 БГНЕС
Служителите на Бюрото по защита в действие при акцията в президентството миналото лято.

"Демократична България" предлага Бюрото по защита, което охранява хора, застрашени заради участието им в наказателни дела, както и прокурори и следователи, да се отнеме от главния прокурор и да премине към министерството на правосъдието. Законопроектът, подписан от 30 депутати от ДБ, е внесен само ден, след като пак по искане на десните Иван Гешев бе задължен да отчете дейността на бюрото пред парламента. 

В Народното събрание вече отлежава един проект в този смисъл, внесен от "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ). Контролираното от Гешев бюро е обект и на конституционно дело по искане на президента Румен Радев.

Предложените от ДБ промени целят да се фокусира бюрото върху основните му функции за защита на хора, застрашени във връзка с наказателното производство, да се ограничи възможността за злоупотреба с правомощия, да се повишат публичната отчетност и контрол и да се премахнат дублиращи функции, обясняват вносителите.

Според тях в последните години са създадени предпоставки за злоупотреба с власт от главния прокурор и нарушаване на  принципа за разделение на властите. ДБ обясняват, че по разпореждане на главния прокурор бюрото може "да охранява и обезпечава провеждането на действия по разследването", а служителите му да довеждат принудително хора до органи на съдебната власт. През 2020 г. на Бюрото бе вменена и функцията да организира и осъществява охраната на прокурори и следователи. А лично Гешев е един от охраняваните прокурори, след като се отказа от услугите на НСО.

"С поредица стъпки бе овластен главният прокурор с функции по ръководство и контрол над дейността на Бюрото по защита, с което засили концентрацията на властта и единоначалието в прокуратурата като в същото време ограничава правото на защита на лица, пострадали от действията на Бюрото при проведени акции", се казва в мотивите към законопроекта. Посочва се и че по същество функциите на бюрото са в сферата на компетентност на изпълнителната, а не на съдебната власт.

"Упражняването на принуда от името на държавата, като се използва сила, оръжие и помощни средства, ограничаване на човешки права, включително при които може да се стигне до отнемане на човешки живот, които се включват в дейностите по охрана, предотвратяване и пресичане на престъпления, са характерни за органите на изпълнителната власт. В демократичните общества тези дейности са под демократичен контрол, както институционален, така и граждански", обясняват депутатите.

В мотивите се цитират и официални данни от прокуратурата, според които защитените от бюрото намаляват, а служителите му се увеличават. През 2020 г. са пазени 20 души. Предишните 2 години броят им е 27. Охраняваните магистрати през м.г. са трима.

 

 

 

Още

ДБ и БСП отказаха на Габровски подкрепа за кабинета му

08.12.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3695
ДБ: Държавата да поеме кормилото на „Лукойл Нефтохим“ за 12 месеца

05.12.2022

1601
Варненският кмет бе даден на прокуратурата по казуса с Георги Гергов

01.12.2022

Обновена

3587