Медия без
политическа реклама

Гешев остава без Бюрото по защита

Служителите на Бюрото по защита в действие при акцията в президентството миналото лято.
БГНЕС
Служителите на Бюрото по защита в действие при акцията в президентството миналото лято.

"Демократична България" предлага Бюрото по защита, което охранява хора, застрашени заради участието им в наказателни дела, както и прокурори и следователи, да се отнеме от главния прокурор и да премине към министерството на правосъдието. Законопроектът, подписан от 30 депутати от ДБ, е внесен само ден, след като пак по искане на десните Иван Гешев бе задължен да отчете дейността на бюрото пред парламента. 

В Народното събрание вече отлежава един проект в този смисъл, внесен от "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ). Контролираното от Гешев бюро е обект и на конституционно дело по искане на президента Румен Радев.

Предложените от ДБ промени целят да се фокусира бюрото върху основните му функции за защита на хора, застрашени във връзка с наказателното производство, да се ограничи възможността за злоупотреба с правомощия, да се повишат публичната отчетност и контрол и да се премахнат дублиращи функции, обясняват вносителите.

Според тях в последните години са създадени предпоставки за злоупотреба с власт от главния прокурор и нарушаване на  принципа за разделение на властите. ДБ обясняват, че по разпореждане на главния прокурор бюрото може "да охранява и обезпечава провеждането на действия по разследването", а служителите му да довеждат принудително хора до органи на съдебната власт. През 2020 г. на Бюрото бе вменена и функцията да организира и осъществява охраната на прокурори и следователи. А лично Гешев е един от охраняваните прокурори, след като се отказа от услугите на НСО.

"С поредица стъпки бе овластен главният прокурор с функции по ръководство и контрол над дейността на Бюрото по защита, с което засили концентрацията на властта и единоначалието в прокуратурата като в същото време ограничава правото на защита на лица, пострадали от действията на Бюрото при проведени акции", се казва в мотивите към законопроекта. Посочва се и че по същество функциите на бюрото са в сферата на компетентност на изпълнителната, а не на съдебната власт.

"Упражняването на принуда от името на държавата, като се използва сила, оръжие и помощни средства, ограничаване на човешки права, включително при които може да се стигне до отнемане на човешки живот, които се включват в дейностите по охрана, предотвратяване и пресичане на престъпления, са характерни за органите на изпълнителната власт. В демократичните общества тези дейности са под демократичен контрол, както институционален, така и граждански", обясняват депутатите.

В мотивите се цитират и официални данни от прокуратурата, според които защитените от бюрото намаляват, а служителите му се увеличават. През 2020 г. са пазени 20 души. Предишните 2 години броят им е 27. Охраняваните магистрати през м.г. са трима.

 

Г-н Гешев ще има шанс да се ползва от услугите на Бюрото по защита и занапред. Надявам се, че ще стане защитен свидетел, за да разкаже как е бил инсталиран, какви указания и от кого е получавал и как ги е изпълнявал.

 

Закриването на специализираните съд и прокуратура отново бе предложено от "Демократична България". Това предложение веднъж мина през парламентарната правна комисия на 45-ото НС, но краткият живот на парламента не стигна, за да бъде обсъдено и от пленарната зала.
Автомобили на Националната служба за охрана (НСО) да не возят бивш премиер или бивш председател на Народното събрание, а също действащите зам. председатели на парламента, конституционните съдии и столичния кмет.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата