Медия без
политическа реклама

Хр. Иванов успокои Гешев: Бюрото ще Ви пази, но като защитен свидетел

Парламентът даде 2 седмици на Гешев да се отчете за бюрото си по защита

04 Авг. 2021Обновена
Иван Гешев
БГНЕС
Иван Гешев

"Г-н Гешев ще има шанс да се ползва от услугите на Бюрото по защита и занапред. Надявам се, че ще стане защитен свидетел, за да разкаже как е бил инсталиран, какви указания и от кого е получавал и как ги е изпълнявал. Г-н Гешев да не се притеснява, Бюрото ще продължи да го обслужва, но вече в друго качество." Това обяви от парламентарната трибуна съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, докато днес се обсъждаше предложението на коалицията за това главният прокурор Иван Гешев да представи доклад за дейността на подчиненото му Бюро по защита.

Дебат по точката нямаше. Изказаха се само депутати от ДБ. Но и гласуването без малко да бъде провалено, тъй като кворумът внезапно се загуби, когато стана дума за Гешев - от 183 регистрирани депутати, гласуваха само 117. Започна поименна проверка на присъстващите, която бе прекратена, когато се установи, че кворум има. В крайна сметка гласуваха 145 депутати, 143 от тях бяха "за" изслушването на главния прокурор по темата за бюрото. 

Преди това Христо Иванов обяви, че бюрото се е превърнало в личната гвардия на главния прокурор и е част от цялата инфраструктура на злоупотреба с власт и репресивност, центрирана около главния прокурор, заедно със спецправосъдието и антикорупционната комисия КПКОНПИ. Бюрото е превърнато в частна НСО на главния прокурор. Намалява броя на защитените свидетели, а висшата корупция се преследва точно със защитени свидетели. "Това е институционална перверзия, която трябва да прекратим", заключи Иванов.

Колегата му Атанас Славов допълни, че възможността главният прокурор да внася и други доклади, освен годишния за дейността на прокуратурата, е единствената възможност НС да упражнява някаква отчетност на главния прокурор. "Това е много палиативна мярка. Защото процедурата е с твърде нисък интензитет. Внася се доклад, има 10-минутно изказване на главния прокурор. Липсата на реална възможност парламентът да упражни някаква отчетност е големият проблем на нашия конституционен модел. Главният прокурор може да контролира всеки, а никой не може да контролира главния прокурор", каза Славов. И цитира факт от доклада за дейността на Бюрото по защита - спада броят на защитените свидетели, но пък са проведени конкурси за назначаване на 60 нови служители. "За такава безконтролност говорим, на това трябва да бъде сложен край", каза Славов.

ТЕСТ

Междувременно правосъдният министър Янаки Стоилов обяви, че правителството е гласувало решение да сезира Конституционния съд с въпроса може ли министърът да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на двете върховни съдилища, когато те накърняват престижа на съдебната власт или грубо погазват задълженията си. 

Отделно Стоилов ще пусне жалба пред Върховния административен съд заради отказа на Висшия съдебен съвет да разгледа по същество искането му за отстраняването на Гешев. Така ВАС би могъл да задължи съвета да се занимае с казуса. Но докато краят на мандата на служебното правителство не пречи на процедурата пред КС, то приемникът на Стоилов може да реши и да не поддържа жалбата му пред ВАС. 

"Дали ще поддържа жалбата пред ВАС ще е важен тест за тези неща, които се говорят за задълбочаване на съдебната реформа. Такива практически индикатори са много по-важни от общите изявления", коментира Стоилов след заседанието на кабинета.

Вижте и:

Прокурорите не нахлули при президента, а само пристъпили

Президентът до КС: Гешев може да злоупотребява с бюрото си за защита

Главният прокурор купува джипове и коли за близо 1 млн. лв.

Шестима души, които са били охранявани от Бюрото по защита при главния прокурор, са напуснали по свое желание програмата за защита през 2019 г. Те са били пазени по 4 дела. Това ставя ясно от годишния доклад на прокуратурата.
Главният прокурор Иван Гешев е единственият, който смята, че няма проблем със законността на Бюрото по защита към първия обвинител.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата