facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Главният прокурор купува джипове и коли за близо 1 млн. лв.

Те са за Бюрото за защита и ще са черен металик
Обновена
17 858
 БГНЕС
По неясни причини Бюрото за защита участва в акцията по претърсването на кабинети в президенството в началото на юли, която сложи началото на протестите срещу правителството и Гешев.

Бюрото за защита при главния прокурор се обзавежда с 11 джипове и коли за близо 1 млн. лв. без ДДС. Това става ясно от документацията за обществена поръчка на държавното обвинение. Класирането е обявено в петък, 31 юли, видя "Сега" на сайта на прокуратурата. Печели "Порше БГ" ООД, която остава единствен участник, тъй като вторият е отстранен.

За покупката съобщи столичният общински съветник Борис Бонев. Във Фейсбук той се спира на една от позициите в поръчката - 2 високопроходими автомобила с мощност не по-малка от 410 к.с., които според обявлението трябва да имат въздушно окачване с управление на задните колела и активно стабилизиране в завой и автоматично регулиране на нивото и пътния просвет и електронно регулиране на твърдостта на амортисьорите. "Печели единственият допуснат участник - вносителят на Volkswagen с модел Touareg с мощност 421 к.с. и цена от 202 626 лв. с ДДС за брой. Отварям ценовата листа на сайта на Volkswagen, валидна от 13 юли. В нея Touareg с много високо ниво на оборудване е 164 544 лв. със същия V8 дизелов двигател с 421 к.с. и естествено с дословно изброените (дума по дума) въздушно окачване и автоматично регулиране на нивото", пише Бонев.

Според описанието на поръчката прокуратурата търси да купи 8 автомобила тип "седан" 4 по 4, 2 автомобила с повишена проходимост, и един пътнически микробус с повишена проходимост. Поръчката включва и гаранционно обслужване и прогнозната й стойност е 1 млн. лв. без ДДС. Печелившата оферта на "Порше БГ" е за 977 067 лв. без ДДС. Като двата джипа са за 341 044 лв. без ДДС. За тях в обявлението има и изискване да са "черен четалик". Осемте седана също трябва да са черни, а микробусът може да е и сив.

Поръчката е обявена от прокуратурата в края на май. През юни се разбра, че вече два месеца главният прокурор Иван Гешев се отказва от охраната на НСО и вече ще се пази от неговото Бюро за защита.

Бюрото за защита се смята за нещо като втора НСО още откакто премина на пряко управление на главния прокурор през 2013 г. От тогава то укрепва кадрово и материално, дейността му е много тайна и приравнена дори на такива структури като Специализирания отряд за борба с тероризма. Бюрото беше направено основно за пазене на свидетели. Директорът му се назначава лично от главния прокурор и е подчинен само на него. Има и специален закон за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство. Именно там се допуска възможността въпросното Бюро да организира и осъществява охраната на прокурори и следователи при условия и по ред, определени със съвместна инструкция на министъра на правосъдието и главния прокурор, съгласувана с пленума на Висшия съдебен съвет.

 

35

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

72-а вечер на протести в София с искане за оставка на Борисов и Гешев

18.09.2020

Обновена

719 11
Дебатът в ЕП за българската демокрация ще е на 5 октомври

17.09.2020

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

49371 95
Европарламентът още чака отговори от Борисов и Гешев

16.09.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3966 14

Коментари

Страници

geni1

главния прокурор защо не разследваш това:

 

Ренета Инджова е била нападната и блъсната от непознат мъж. Чака я операция. Полицията крие истината

https://frognews.bg/novini/reneta-indjova-pirogov-sled-intsident.html

Диагностик

В болницата ТЯ е казала, че е паднала по стълбите. Вечерта - някой (Борисов?) я подгонил  и блъснал.

 

Джанго
снимка на Джанго

щото няма  мъж и е битов инциден аман бе  самата алкохоличка не е подавалаоплаквания и е казала  битов инциден.  миндили всякакви веят тая   и прокурора ще раследва шитни и фейкове...👎

и не вие виновен прокурора  а съдиите.

bilbotorbins

Да не си помислите, че тези джипове се купуват за да возят каскета. Не! Те са за защитените свидетели, които бюрото ще охранява. Ще ги возят скрито и незабележимо.

Драйфа ми се от Гешев!

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Тоя талибан на снимката от преторианците на гешеф ли е? Найс! А иначе прокуратурата да не пръска пари, защото ще ѝ трябват за много, много обезщетения на граждани за виновно причинените им вреди

valldi

Гьонсурат! Те му казват да се маха, той си купува джипове за 1 милион. С 420 конски сили мощност!? И с тях няма да може да избяга!

Бонжуар

А танкове кога? На Пурко много ще му отива да стърчи от купола със строг каскет... 🐑🐑🐑

qqto

Ебахти държавата. Събират пари по коледа да лекуват деца от знайни и незнайни болести , а си купуват коли за милиони. Ако тези пари се изхарчат за нещо смислено ,то никой няма да има нишо против . Ама в период на предстяща криза , държавата да ти е зле ,последна в ЕС ,а и не само ..... Какво пречи колите да са за по-малко пари - същата работа ще му вършат. А кой закон регулира дейността на бютото по охрана ?

HUMANOID
снимка на HUMANOID

и всичко това при социална пенсия

142 лева/Месец (71 евро/Месец)

това не е истина, аз сънувам... нали ?

Oxoboxo

за какво им е на прокуратурата офроуд автомобил с над 400 коня за 200к лв.? Да не са станали горски?

Kocta789

Ще купув,що да не купува! Комитетска пара,така се харчи. Да не бърка и плаща от джоба си. И кво като ги е купил,стана по умен или ликвидира корупцията. Нали боса му кара джипка ,та и той така.

Forza NATO

Жипки - черни, лимузини - черни, бус - може и сив.

 

Не може обаче за Яне Сандански от снимката да нема и един бел конь! 

Диагностик

Прокуратурата вместо тези коли, биха могли да използват таксита, трамваи, метрото... 

Навярно и цветни телевизори са си купили...

Льо Клер

Робот си, нали! 🔧

Ace Ferrengo Ce...

Предлагам това момче от снимката да го правим символ на гешевата служба. Естествено леко стилизиран и вместо прокуратура да пише "туарег 421", а вместо Република България - битурбо геш.

Colt 45

one long-standing model is getting axed from the U.S. market. We are sad to say that the Touareg will no longer be available here on U.S. soil.

Но пък пазар във васалните територии—бол.

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

На тия и Дачия Дъстер им е много. А тоа с брадата е кандидат за некоа талибанска дружинка, ама никак не може да бъде прокурорски служител в Европа.

 

Сигура се мисли за мноо як пустиняк. 

Just Converted

Wack the dog!

Бравонавас

Този от снимката е влезнал в някакъв филм барабар с шефа си. По това колко е професионалист може да се съди, че на доста снимки не носи пистолета си в кобур , а го е заврял в гащите си. Нищо чудно и да е с патрон в цефта и свален предпазител.

https://m.24chasa.bg/novini/article/8664571

Ace Ferrengo Ce...

Кобура е вътрешен и не се вижда, отдавна няма предпазители. След 2006 не ми е известно КНО за полиция и спецове с предпазител. Но си прав, че му куца нещо между ушите, видно от маса други пропуски в "подредбата" на снаряжението (и готовността му да бъде сниман също).

ivanko77

Защо ли се сещам за 90те и създаването на силовите групировки, с цялата им показност - черни джипове, с яки момчета обикалят около шефа и чакат да станат поредната бройка в статистиката. Разликата е че сега имаме НСО, НСБОП(вече не знам кое е точното) и БЗГП. Мутрите обичат да имат силови организации под тяхното ръководство, управленците предпочитат правилата.

Basilisk

Че то Grand Cherokee SRT (2017) струва по-малко от тва, а е 470 коня...

Basilisk

MSRP: From $66,895 Horsepower: 475 hp MPG: 13 city / 19 highway Engine: 6.4 L V8 Towing capacity: 7,200 lbs Curb weight: 5,104 lbs Torque: 470 lb-ft

https://www.youtube.com/watch?v=RtXnd0bON74 

аиг3

Гешев си създава частна полиция-наказателен отряд. Извън изначалните цели и функции на службата. Както и самият Гешев излиза извън функциите си, изявявайки се като шериф. 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Гешев си създава частна полиция-наказателен отряд.

 

В цял свят подобни структури са към Министерствата на правосъдието или полицията. Прокуратурата не може да ръководи такива специализирани въоръжени звена. Да не говорим, че това не може да стане без решение на парламента. По принцип, ако прокуратурата има такова звено, то и адвокатурата може да си направи подобно за защита на нейните си свидетели.

ivanko77

Да де, ама ако не са й на пряко подчинение, как ще убеждава "защитените" да говорят правилно ;)

За мен по-интересното е че реално това звено не се отчита пред никой, освен Главният. НСО, Полиция, всички разузнавателни агенции, подлежат на някакъв контрол, но не и тази служба. Тогава кое гарантира, че тя е работи безпристрастно и защитава свидетили, а не че обработва свидетили в посока угодна на прокуратурата?

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

За мен по-интересното е че реално това звено не се отчита пред никой, освен Главният. НСО, Полиция, всички разузнавателни агенции, подлежат на някакъв контрол, но не и тази служба. 

 

Тъй , де! Затова подобни структури се създават само от парламента и се контролират от изпълнителната власт. Звеното на Гешеф е незакнно. Българите трябва да разберат, че прокурорите са най-обикновени държавни чиновници. Същите, като онези в НАП или Агенцията по храните. Но когато ги извадят от съдебната власт, всичко ще си дойде на мястото.

ivanko77

Но когато ги извадят от съдебната власт, всичко ще си дойде на мястото.

 Все си мисля, че има друг и бърз вариант - просто следствието започва да разследва и се ограничават правата в тази част на прокуратурата. Бързо, в съответствие с Конституцията. Дори и да осъществява надзор прокурора ще му е доста по-трудно да влияе на човек, който не зависи от него, от друга страна, ако следователя залитни неправомерно на нейде има кой да протестира.

fractal
снимка на fractal

Европа дава 20 млрд някои не искат да се купят коли за 1 млн

 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Все си мисля, че има друг и бърз вариант - просто следствието започва да разследва и се ограничават правата в тази част на прокуратурата.

 

То навсякъде по света е така. Следствието разследва, а прокуратурата само осъществява надзор. Само в България прокуратурата разследва, обвинява и съди. Никъде по света няа да видиш главен прокурор да ръководи акции срещу кокошкари. И то с каскет.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш