Quantcast

Медия без
политическа реклама

Президентът до КС: Гешев може да злоупотребява с бюрото си за защита

Гаранциите срещу произвол са силно ограничени, пише Румен Радев в искането си до Конституционния съд

БГНЕС
Кадри от акцията в президентството през лятото на 2020 г., в която бюрото по защита беше основен участник по нареждане на Гешев.

Президентът Румен Радев атакува пред Конституционния съд текстове от Закона за съдебната власт и от Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото по защита се определя като самостоятелна организационна структура при главния прокурор.

Според президента съсредоточаването на всички функции по ръководство, контрол и осъществяване на дейността на Бюрото по защита в ръцете на главния прокурор, надхвърлят правомощията на прокуратурата, очертани в основния закон.

Като възлага на служителите на Бюрото по защита полицейски правомощия, а поставя самото Бюро в структурата на прокуратурата и под ръководството на главния прокурор, законодателят възпрепятства упражняването на граждански контрол над осъществяване на полицейски правомощия, с които могат да се засегнат изключително значими ценности като човешкия живот и здраве, свободата, личния живот на лица. Главният прокурор не може едновременно да ръководи Бюрото и да упражнява надзор за законност над неговите действия. Това означава да надзирава сам законността в собствените си действия, пише президентът.

Бюрото по защита на главния прокурор изигра главна роля при щурма в президентството миналото лято по време на акцията срещу двамата съветници на Румен Радев. Законът регламентира, че главният прокурор ръководи пряко бюрото, назначава шефа му и служителите и има право да му нарежда лично принудително довеждане или охрана на разследвания. Така излиза, че тежковъоръжените охранители, които участват във всяка по-шумна акция на държавното обвинение, го правят лично по нареждане на Иван Гешев, макари той да твърди, че не се меси по дела. Бюрото охранява и самия главен прокурор по негово решение, след като той се отказа от защитата на НСО.

Президентът открива 3 порока в тази уредба. Първият е, че се нарушава принципът за разделение на властите. Вътрешната политика и опазването на обществения ред са от изключителната компетентност на Министерския съвет. Дейностите по охрана, предотвратяване и пресичане на престъпления са типични за органите на изпълнителната власт. При тяхното осъществяване компетентните органи упражняват принуда от името на държавата, т.е. може да се използва сила, оръжие и помощни средства, ограничават се човешки права, може да се стигне до отнемане на човешки живот. "По тази причина в демократичната и правова държава компетентните органи по охрана, предотвратяване и пресичане на престъпления следва да действат под граждански контрол. Този контрол включва в себе си съдебния контрол, но включва още и контрол от компетентни висшестоящи органи в рамките на институциите на изпълнителната власт и политическия контрол, който се упражнява от Народното събрание върху полицейските органи по принцип", пише президентът.

Според него няма как да се търси отговорност за действията на Бюрото по пътя на парламентарния контрол, защото главният прокурор не носи политическа отговорност пред Народното събрание. С позиционирането на Бюрото по защита към главния прокурор и с предоставянето на възможност служителите му да извършват определени полицейски действия по разпореждане и под контрола на главния прокурор гаранциите срещу произвол са силно ограничени.

Вторият порок на уредбата е, че се нарушава принципът на правовата държава. Създават се условия за производ на Бюрото. Не е уточнено например какъв кръг лица и до кои органи на съдебна власт могат да бъдат довеждани от служителите на Бюрото. Има реалната опасност под формата на принудително довеждане, "охрана и обезпечаване" на действия по разследването, служителите на Бюрото да употребяват широк кръг полицейски правомощия, включително - оръжие и помощни средства, спрямо неясно определен кръг лица и така да ограничават неправомерно основни конституционни права.

Президентът отбелязва и че като еднолично решава по кои производства да участва Бюрото, главният прокурор се превръща в еднолично олицетворение на цялата институция - нещо, което не следва нито от буквата, нито от духа на Конституцията и закона. 

Третият нарушен принцип, според Радев, е този за независимост на съдебната власт. Включването в бюджета на съдебната власт на средства за осигуряване на дейността на Бюрото по защита, чиято дейност не е правосъдна, е нарушение Конституцията.

Повече за разходите на Бюрото може да прочетете тук: Бюджетът на спецбюрото на Гешев скача с милиони от година на година

Още за работата му може да намерите тук: Шестима сами са отказали охраната от спецбюрото на главния прокурор

Защо Гешев се отказа от защитата на НСО за сметка на Бюрото вижте тук: Гешев се отказал от НСО след убийството на Станка Марангозова

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?