Медия без
политическа реклама

Прокурорите не нахлули при президента, а само пристъпили

Бяхте въоръжени и не редактирайте обществената памет със задна дата, отговориха от "Дондуков" 2

20 Юли 2021
Хора от Бюрото за защита към главния прокурор Иван Гешев по време на акцията на 9 юли м.г.
БГНЕС
Хора от Бюрото за защита към главния прокурор Иван Гешев по време на акцията на 9 юли м.г.

Прокуратурата не е нахлувала в президентството при акцията си през юли м.г. на "Дондуков" 2, а посетила мястото по покана на административния секретар на държавния глава Димитър Стоянов. Абсурдното обяснение с 1 година закъснение даде ръководителката на специализираната прокуратура Валентина Маджарова, която каза "ние само пристъпихме".  Тя обясни и че нямало как случилото се да е нахлуване, защото имали съдебни разрешения. "Всички други твърдения - за нахлуване някъде - са най-малкото неистина и манипулативно поднесени", оправда се Маджарова. Повод за нейните твърдения станаха аргументите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков за оставка на главния прокурор Иван Гешев. Нахлуването в президенството е един от тях. 

На 9 юли м.г. в 9.00 часа представители на прокуратурата, Министерството на вътрешните работи, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица влязоха в президентството и часове наред претърсваха кабинети. Във видеокадри от онова време се виждат въоръжени и маскирани.

 

Прокурори влязоха в президентската институция, претърсват и изземват от два кабинета в президенството. Колите на прокуратурата са паркирани в двора на презид...

"Безпрецедентното въоръжено нахлуване в президентската институция, претърсване и показните арести на секретар и съветник на държавния глава през лятото на м.г. трудно могат да бъдат редактирани в обществената памет със задна дата. Още повече, че тези действия бяха предшествани от широка медийна кампания на прокуратурата срещу президентската институция", написаха в официално съобщение от президентството по повод думите на Маджарова.

"Дни наред, по изключително манипулативен и в противоречие с всякаква представа за върховенство на правото начин, прокуратурата публично отправяше внушения и интерпретации за естеството на разговори и срещи на служители на президентската институция", добавят от "Дондуков" 2.

Оттам твърдят и че "основанието на прокуратурата и въоръжените служители на подчиненото на главния прокурор Бюро за защита за влизане в президентската институция не е покана на главния секретар на държавния глава, а представено разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд, издадени по искане на прокуратурата".

От президенството напомнят, че както извършените по искане на прокуратурата арести, така и отнемането на достъп до класифицирана информация, бяха обявени от българския съд за незаконни. "В мотивите на съда изрично се подчертава и че „липсата на фактически основания за издаване на заповедта за задържане е съществено нарушение на процесуалните норми“, което я прави незаконна", пишат от офиса на държавния глава. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата