Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шестима сами са отказали охраната от спецбюрото на главния прокурор

12 служители на структурата са получили лични документи с променени данни през 2019 г.

БГНЕС

Шестима души, които са били охранявани от Бюрото по защита при главния прокурор, са напуснали по свое желание програмата за защита през 2019 г. Те са били пазени по 4 дела. Това ставя ясно от годишния доклад на прокуратурата. Няма данни обаче какви са били тези защитени лица и защо са се отказали от охраната си.

През 2019 г. бюрото е обезпечавало сигурността на 20 души по 10 дела за защита. 8 от защитените са в чужбина, пише още в доклада на държавното обвинение. По закон специална защита могат да получат свидетели, частни обвинители, граждански ищци, обвиняеми, подсъдими, вещи и поемни лица по наказателни дела. Такава защита се полага и на осъдени. А също и на пряко свързаните с тях - например братя, сестри, съпрузи, или "лица, с които се намират в особено близки отношения".

През 2019 г. са издадени 19 лични документи с променени основни данни. 7 са за защитени, а 12 - за служители на бюрото. За нуждите на бюрото са издадени и 2 акта за раждане, както и 4 дипломи.

По искане за съдействие от чуждестранно звено за защита е организирано провеждането на семейна среща на чужди защитени лица с роднини в България, се казва в доклада.

По Закона за достъп до обществена информация "Сега" зададе въпроси на главния прокурор във връзка с финансирането на бюрото. Срокът за отговор изтича в близките дни.

Законът регламентира, че главният прокурор да ръководи пряко бюрото и има право да му нарежда лично принудително довеждане или охрана на разследвания. Така излиза, че тежковъоръжените охранители, които участват във всяка по-шумна акция на държавното обвинение напоследък, го правят лично по нареждане на Иван Гешев, макари той да твърди, че не се меси по дела. Последният случай бе акцията с претърсването на кабинети в президентството.

Наскоро стана ясно, че бюрото се обзавежда с 11 джипа и коли за близо 1 млн. лв. без ДДС. Класирането е обявено на 31 юли, печели "Порше БГ" ООД, което остава единствен участник, тъй като вторият е отстранен. Столичният общински съветник Борис Бонев алармира, че процедурата е нагласена и призова главният прокурор да я провери.

Според описанието на поръчката се търсят 8 автомобила тип "седан" 4 по 4, 2 автомобила с повишена проходимост и един пътнически микробус с повишена проходимост. Печелившата оферта на "Порше БГ" е за 977 067 лв. без ДДС. Като двата джипа, които трябва да са "черен металик", са за 341 044 лв. без ДДС.

Още преди обявяването на поръчката на колите, в края на май, главният прокурор Иван Гешев се е отказал от охраната на НСО и се пази от бюрото. Правомощията за охрана на прокурори и следователи му бях дадени с промени в закона в началото на годината. При нужда да бъдат охранявани съдии, това се прави от дирекция "Охрана" към правосъдното министерство.

Бюрото за защита при главния прокурор, чиито служители охраняват Иван Гешев и други магистрати, увеличава своята численост. Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет преди съдебните кадровици да излязат в лятна ваканция.

През юни е обявена поръчка за 69 900 лв. без ДДС за доставка на радиокомуникационна техника - 8 мобилни и 59 портативни радиостанции, се вижда от сайта на прокуратурата. Постъпили са 6 оферти. Комисията класира на първо място предложението на "Сектрон" ООД да изпълни поръчката за 47 209 лв. без ДДС.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет разкри през юни 12 нови щата за охранители в бюрото. Нуждата от тях е обяснена с увеличаването на работата. Преди това през февруари, когато бюрото получи правомощието да охранява и прокурори и следователи, бяха разкрити 36 допълнителни щата.

Още по темата