Quantcast
Бюрото за защита на Гешев набъбва с нови служители | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Бюрото за защита на Гешев набъбва с нови служители

Структурата за охрана се радва на специално отношение от прокуратурата
Обновена
9 326
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Бюрото за защита при главния прокурор, чиито служители охраняват Иван Гешев и други магистрати, увеличава своята численост. Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет преди съдебните кадровици да излязат в лятна ваканция. С решението се разкриват 12 нови щатни бройки за гардове в Бюрото.

Необходимостта за увеличаване на щата е обяснена с нарастващия обем работа по организацията и осъществяването на специална защита. Всъщност, от началото на годината Бюрото стана по-значимо за прокуратурата, след като се превърна в нещо като втора Национална служба за охрана. През април главният прокурор се отказа от услугите на НСО заради разследването на убийството на Станка Марангозова и събраните доказателства, че организатор на изпълнението на мократа поръчка е действащ служител на службата, а охраната на Гешев се пое именно от Бюрото за защита

В същото време тежковъоръжени мъже от структурата на прокуратурата участват във всяка по-шумна акция на държавното обвинение. Те бяха най-отпред при ареста на бившия зам.-екоминистър Красимир Живков, който стана обвиняем по делото срещу братята Пламен и Атанас Бобокови за организирана престъпна група. Същите охранители участваха и в спецакцията в президенството, когато бяха претърсени няколко кабинета, а служителите на Бюрото бяха видяни да изнасят папки с документи. Твърди се, че освен за гардове, те се използват и за поемни лица.

Че Иван Гешев има по-специално отношение към Бюрото за защита при главния прокурор личи и от наскоро обявената обществената поръчка за нови луксозни автомобили. Структурата ще се обзаведе с 11 джипове и коли за близо 1 млн. лв. без ДДС, като два от високопроходими автомобила Volkswagen Touareg са с мощност от 421 к.с.

Бюрото укрепва кадрово и материално още от 2014 г., откакто премина на пряко управление на главния прокурор. Въпреки че то беше създадено през 2008 г. основно за охрана на свидетели по наказателни дела, днес тази дейност по-скоро остава на заден план за сметка на осигуряването на сигурността на магистрати. В годишния доклад за 2019 г. на прокуратурата пише, че Бюрото е обезпечило сигурността на 27 лица по 14 дела. 10 от лицата са били в чужбина. Към 31 декември 2019 г. структурата пази 20 лица по 10 дела за защита, от които на територията на чужди държави пребивават 8 защитени лица по 4 дела за защита. Като лична физическа охрана Бюрото е работило за 7 лица по 4 дела.

ЗАКОНЪТ

Законът за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство казва, че Бюрото е самостоятелна организационна структура при главния прокурор. Главният прокурор назначава директора и служителите в него и ръководи пряко тази структура.

Освен всичко Бюрото довежда принудително лица до орган на съдебната власт, когато това е разпоредено от главния прокурор и охранява и обезпечава провеждането на действия по разследването, когато това е разпоредено от главния прокурор.
Бюрото по защита не може да разгласява информацията, която му е известна във връзка с изпълнението на специалната защита освен с разрешение на главния прокурор. 

Още

Върховни съдии започнаха акция за разпускане на ВСС

21.09.2021

13171
Гешев засега се спасява от дисциплинарно дело за чата със Sevi

17.09.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

6555
5 неудобни въпроса за охраната на Иван Гешев