Quantcast

Медия без
политическа реклама

„Продължаваме промяната“ пак предлага Асен Василев за премиер

ИТН избегнаха въпроса дали биха подкрепили вицепремиера в оставка

20 Юли 2022Обновена
БГНЕС

Срещата между ИТН и БСП за съставяне на правителство е приключила "конструктивно", като депутатите дори са намерили допирни точки в управленската програма, която според партията на Слави Трифонов се припокрива с коалиционното споразумение. 

На въпрос дали ИТН биха подкрепили кандидатурата на вицепремиера в оставка Асен Василев, зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов отговори съвсем накратко, че на срещата с левицата не е обсъждан персонален състав на бъдещия Министерски съвет. "Днес говорихме само по програмата, приоритети и политики", каза Йорданов. Лаконичната позиция на ИТН в случая е учудваща, защото няколко пъти подчертаха, че тяхното условие за съставяне на правителство е нито Асен Василев, нито Кирил Петков да са част от евентуален кабинет.

По отношение на антикорупционния закон, Ива Митева от ИТН уточни, че законодателството трябва да се приеме. Очаква се днес законът да бъде гласуван в Комисията по конституционни и правни въпроси. Митева допълни, че ИТН ще настояват да се проведе и обществено обсъждане преди влизането на закона и гледането му в пленарната зала, което би трябвало да се случи следващата седмица.

Във връзка с поставеното от ПП условие държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ да се оглави от вътрешния министър в оставка Бойко Рашков, ИТН пак изненадаха с компромисна позиция. Ива Митева заяви, че ИТН нямат възражения срещу кандидатурата на Рашков, но че "записването на конкретно име обезсмисля процдурните правила". "Името на Бойко Рашков остава на масата, но то трябва първо да бъде внесено и гласувано", добави Митева.

От страна на БСП реториката бе идентична. "ИТН имат воля и желание да разговаряме за съставянето на редовен кабинет", каза лидерът на левицата Корнелия Нинова. И допълни, че днешните разговори са били обнадеждаващи, защото програмата, която е съставена от БСП, БД и ПП се одобрява и от партията на Слави Трифонов.

"Нямаме качествени различия, от ИТН предложиха някои социални предложения, които за нас са приемливи. Ще ни ги представят писмено, за да ги обсъдим с останалите партии", каза лидерът Нинова. 

От ИТН са поискали време, за да обсъдят кандидатурата на Бойко Рашков за КПКОНПИ, но не са поставяли червени линии.  "Направили сме една добра стъпка, защото законът вече тръгва", каза Нинова, визирайки антикорупционното законодателство. А по отношение на Бойко Рашков кратко обясни, че вътрешният министър в оставка е доказал, че може да се бори с престъпността. "Ние гледаме качествата на човек и неговите действия", добави Нинова.

НОМИНАЦИЯ ЗА ПРЕМИЕР

Към момента евентуалната номинация за премиер на „Продължаваме промяната“ в кабинет, излъчен с третия мандат, остава Асен Василев. Това заявиха пред БНТ и bTV депутатите от ПП Росен Костурков и Радослав Рибарски. От обясненията на Костурков все пак се разбра, че промяна в позицията не е невъзможна.

Обтегнатите отношения с ИТН продължават да са проблем, като от коментарите не става ясно как ще се заобиколят. Росен Костурков от ПП отново разви тезата, че в партията разчитат на съвестта на отделни депутати. Костурков коментира, че няма как Гроздан Караджов да е регионален министър в нов кабинет. По адрес на червените линии с БСП, включително темата с доставките на газ от „Газпром“ Костурков заяви, че темата така или иначе е на дневен ред, защото има действащ договор и с него трябва да се вземе решение какво ще се прави.

ПОЗИЦИЯ НА ДБ

"Демократична България" няма проблем с евентуално излъчване на Асен Василев за премиер в правителство с третия мандат, коментира съпредесадателят Христо Иванов, цитиран от БНР. Партията ще подкрепи и предложение Бойко Рашков да оглави антикоупционната комисия. Според Христо Иванов най-гоемият пробем пред евентуално управление е напрежението между ПП и ИТН. "Демократична България" ще вземе решение дали да подкрепи кабинет с третия проучвателен мандат на БСП, едва след като стане ясно името на кандидата за премиера", застрахова се все пак Иванов.  

ТЕСТ 

Днес парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси ще заседава по внесения от депутати на ПП нов законопроект за противодействие на корупцията. Ако проекът получи одобрение, вероятно ще влезе в зала още в петък. Така от партията възнамеряват да тестват наличието на мнозинство за антикорупционните промени - условие, поставено за участие в евентуален кабинет с третия мандат. Като условие се поставя и назначаването на Бойко Рашков начело на новата комисия, макар че това може да стане едва след влизането в сила на закона. 

 

Още по темата