Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пробив в работата на Столичния общински съвет не се очертава

Кметът на София отново ще покани на срещи ГЕРБ и ИТН в опит да намери изход от патовата ситуация в СОС

18 Ноем. 2023Обновена
БГНЕС
Васил Терзиев

И след днешния кръг срещи на столичния кмет Васил Терзиев преговорите му за излизане от патовата ситуация, в която не може да заработи Столичният общински съвет, останаха без резултат. Съветът е блокиран заради липсата на съгласие за председател, но даже БСП, която единствена от големите партии склони на среща, няма намерение да подкрепи Борис Бонев в понеделник. Това се разбра след днешната среща на пратеници на Левицата при Васил Терзиев.

"В понеделник на сесията на Столичния общински съвет нашите общински съветници няма да подкрепят Борис Бонев за председател на съвета", каза Георги Свиленски. Левите държат на техния кандидат - Диана Тонова. "Запознахме кмета на Столична община и неговия екип с решенията, с които нашето Изпълнително бюро на Национален съвет и на Градския съвет съвместно взехме, а именно – първо да представим проблемите на столицата", посочи Свиленски. "За постове, за председатели на комисии, за състави на комисии, за заместник-кметове, директори, не е станало дума, заяви той", цитиран от БТА.

"Имаме съгласие по отношение на детските градини, чистота на въздуха, презастрояване, реформи на здравните заведения", каза след срещата и Васил Терзиев.

ГЕРБ обяви, че няма да отиде и продължава да тръби, че намира за "несериозно" насред протестите и погрома да бъде канена на разговори в общината. Георги Георгиев добави към оправданията и слух за вече проведена среща с Корнелия Нинова, което според него е сигнал за пазарлъци. Борис Бонев от ПП-ДБ-СС отново подчерта, че коалиция с ГЕРБ няма да правят. "Тогава, когато обаче добрите идеи идват, независимо от кого, те ще бъдат подкрепени. Това е подходът, върху който всички ще работим. Ще видим как ще протече заседанието в понеделник, но на срещите няма да повдигане темата за шеф на СОС. Цел е да установим кои са пресечните точки на ниво политики", коментира още кандидатът за шеф на СОС и общински съветник от ПП-ДБ-СС.

Потвърждение за участие имаше и от Вили Лилков. "Ще се радваме да се видим с Вили Лилков и останалите им общински съветници, които проявиха желание да си поговорим за темите за София и да отпушим този процес. Чакаме срещата с тях с нетърпение, надяваме се и някои от другите партии да се отзоват и да проявят отговорност към нуждите на София", коментира вчера Терзиев. По думите му целта на разговорите е да се обсъди работата по важните за столицата теми, включително изборът на председател на Столичния общински съвет и съставянето на отделните комисии. 

По-късно тази вечер Лилков съобщи, че с Терзиев са обсъдили общите политики. "Поехме ангажимент да представим в най-скоро време конкретни предложения, които да влязат в бюджета", заяви той, цитиран от БГНЕС. Вили Лилков обясни, че няма различия по това, че трябва да се разработи програма за развитието на северните територии, че трябва да се изработят законодателни предложения за спиране на презастрояването, програма за развитието на минералните извори и др. "Обещанието е от колегите от ПП-ДБ-СС тези предложения да намерят място в бюджета. За нас всички смислени политики ще бъдат подкрепяни. ПП-ДБ-СС трябва да потърсят варианти за създаване на стабилно мнозинство, скрепено с коалиционно споразумение и решението трябва да се търси по посока на първите политически сили, ще бъдем дясна опозиция", каза още той. По думите му ключът, за да заработи СОС, е в първите две политически сили.

ИТН също обявиха, че няма да участват в такива разговори. "Възраждане" вчера казаха, че не са получили покана, въпреки че Терзиев обяви, че кани всички представени в общинския съвет политически сили. Днес следобед, вече след проведена среща с кмета, общинският съветник от "Възраждане" Деян Николов заяви, че няма да подкрепят Бонев за шеф на СОС. "Изложихме нашите приоритети - спиране на презастрояването, подобряването на инфраструктурата, дигитализация, детски градини", коментира той, цитиран от БГНЕС. "Ясно заявихме, че от наша страна няма да има подкрепа за техния кандидат за шеф на СОС-Борис Бонев", посочи той, припомняйки, че партията му има своя кандидатура за шеф на СОС и това е Красимир Гълъбов.

"Важно е да търсим съгласие по политики, след това консенсус за шеф на СОС. Целта е добрите политики да бъдат подкрепяни без значение откъде идват, затова ще поканя отново на среща ГЕРБ и ИТН, за да търсим общите политики, да ги заложим в бюджета и след като се съгласим за тях да намерим и структурно решение на председател на СОС, комисии и всичко, което предстои", коментира след срещите Васил Терзиев.

Още по темата