Quantcast

Медия без
политическа реклама

Президентът нападна остро ПП: Беше грешка, че допуснах такива хора

Г-н Румен Радев е този, който каза "Мутри, вън!", а после ги върна в управлението, отговориха от Продължаваме Промяната

05 Дек. 2022Обновена
БГНЕС архив

Президентът Румен Радев, който бранеше месеци наред Кирил Петков и Асен Василев, изведнъж нападна остро "Продължаваме Промяната" като обяви за своя грешка, че е допуснал да откраднат надеждите и дори заговори за шарлатания. Той направи това пред журналисти в Тирана, където ще представлява България в Срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, която за първи път се провежда в страна от региона.

"Дали се срещам редовно с г-н Борисов? Разбира се, че не! Това не е първата лъжа на г-н Василев (бел ред. Асен Василев). Бях първият излъган, когато се доверих на тези хора и сега плащам цената на своята доверчивост. Беше грешка, че допуснах такива хора да откраднат надеждите ни за промяна. За съжаление, българите получиха лъжа. Ще надживеем тази шарлатания",  заяви  Радев в Албания. По думите му като общество трябва да кажем не на апатията, с по-висока избирателна активност и легитимни институции. 

Повод за реакцията на Радев са думи на съпредседателя на ПП Асен Василев, който обвини преди дни, пред Нова телевизия, президент в действия, които са саботирали кандидатурата на България за влизане в Шенген. Василев не се съгласи с думите на Радев, че изказването на нидерландския премиер е било цинично.

Бившият финансов министър изтъкна и често припокриващите се позиции на президента и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов през последните месеци: "Виждаме, че в момента има много тясно взаимодействие между служебното правителство и ГЕРБ. Има много срещи между президента и г-н Борисов, които са се случили през последните няколко месеца и има много ясно стиковане и координиране на действията. Както от гледна точка на възстановяване на кадри, така и от гледна точка на възстановяване на порочни практики."

Именно Румен Радев беше човекът, който направи Кирил Петков служебен министър на икономиката, а Асен Василев - финансов министър. Президентът беше и човекът, който публично и пламенно защитаваше Петков по казуса с канадското гражданство.

Продължаваме промяната" и "Демократична България" елиминират ролята на президента при назначаването на шефовете на службите, както и на главния секретар на МВР. Освен това държавният глава вече няма да има думата и за това кой да ръководи Националната служба за охрана.

Само часове след изявленията на Радев в понеделник в Тирана,  от ПП отговориха на президента. "Г-н Румен Радев е този, който каза "Мутри, вън!", а после ги върна в управлението на страната", написаха от Продължаваме Промяната

Президентът изтъкна, че не е добре за Европа България да бъде държана извън Шенген, тъй като покрива всички критерии. Според него става въпрос за субективни причини, когато една или две държави не ни подкрепят за шенгенското пространство.

Държавният глава ще е на среща, в която лидерите на 27-те и шестте държави от Западните Балкани ще обсъдят стратегическото партньорство и развитието на политическия диалог с ЕС, преодоляването на негативните социалноикономически последици от войната в Украйна и задълбочаващите си енергийна и продоволствена криза, предизвикателствата пред сигурността, миграционният натиск, борбата с тероризма и организираната престъпност.