Quantcast

Медия без
политическа реклама

Премиерът поиска уволнението на зам.-шеф на ДАНС заради машините

ЦИК реши, че няма да преразгледа решението си за вота въпреки настояването на Денков

28 Окт. 2023Обновена
Изявление на министър-председателя акад. Николай Денков

Изявление на министър-председателя акад. Николай Денков във връзка с решението на ЦИК за отмяна на машинното гласуване.

Posted by Министерски съвет на Република България on Saturday, October 28, 2023

Министерският съвет ще гласува оставката на заместник-шефа на Държавна агенция "Национална сигурност" Деньо Денев, съобщи на брифинг премиерът Николай Денков. Причината е подписаният от него доклад за евентуална манипулация на машините за гласуване, който предизвика огромен скандал в петък и доведе до отмяната на машинния вот за местните избори на 29 октомври. 

Деньо Денев е работил в ДАНС в периода от 2008 г. до 2018 г., а след това и в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. От юли е един от двамата нови зам.-шефове на ДАНС, назначени точно от правителството на Денков.

Късно вечерта в събота, в позиция до медиите от ДАНС обявиха, че зам.-председателят Денев не е подавал оставка и, че разпространената информация в тази посока не отговаря на истината. Очевидно опровержението беше посветено на думите на премиера от брифинга.

По-рано днес съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов настоя във Фейсбук за отстраняване на цялото ръководство на ДАНС. Той се аргументира, че действията на агенцията "представляват заплаха за националната сигурност на Републиката и демократичното функциониране на институциите, защото компрометираха изборния процес".

Премиерът категорично отхвърли всички твърдения в доклада на ДАНС, които определи като "откровена лъжа". "Докладът представлява една манипулация. Затова няма да го разпространя. В него има само внушения", категоричен беше Денков. По-рано днес за това го призова ГЕРБ. От ПП-ДБ обаче смятат, че това трябва да направи председателят на парламента Росен Желязков.

Според Денков докладът специално е изготвен без да е засекретен, за да не е нужна предварителна проверка на твърденията в него. "Ако беше класифициран, всичко щеше да е проверено и нямаше да стигнем до днешния ажиотаж. Целта е била да бъде пуснат малко преди изборите", заяви Денков. Това твърдение е абсурдно - излиза, че ако информацията е класифицирана, тя е многократно проверена, а ако не е - подлежи на съмнение. По принцип от ДАНС би трябвало да излизат само проверени факти, независимо дали те са засекретени или не. "Някой ден този случай ще бъде изучаван като пример за активно мероприятие", каза премиерът. 

ИЗСЛУШВАНЕ

Бойко Рашков заяви, че Комисията по службите е готова да изслуша председателя на ДАНС в понеделник. "Като председател на Комисията към НС за контрол над службите можем след изборите в понеделник да проведем заседание и да изслушаме председателя на ДАНС, както и да разгледаме доклада, свързан със заместник-министъра на електронното управление", каза Рашков.

Депутатът от ПП-ДБ каза, че първо трябва да се запознае с доклада на ДАНС и после да се изрази становище. Заседанието на комисията ще бъде свикано в понеделник, 30 октомври от 14:00 часа.

"Не съм изненадан от случилото се, целта е да се направи всичко възможно да се елиминира машинният вот", коментира още Рашков.

-----

Втората част на изказването на Денков днес бе посветена на работата на ЦИК. Той посочи няколко причини, поради които решението на ЦИК за изключване на машинния вот е неправилно. На първо място, машините играят ролята на принтери. "Достатъчно е да погледнете какво са отпечатали, за да сте сигурни във вота си", отбеляза премиерът. Освен това срокът за сертифициране на машини е до 17 часа днес, така че ЦИК са избързали с решението си в петък вечерта, с което отмениха машинното гласуване. Премиерът припомни и защо изобщо беше въведено машинното гласуване - на предишните местни избори бяха отчетени 600 000 недействителни бюлетини. "Можем да си представим колко кметове са избрани благодарение на тях", подчерта премиерът. Предимството на машинния вот е, че не допуска недействителни бюлетини. 

Премиерът е категоричен, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов не е извършил нарушение, като е копирал ХЕШ кода - в каквото го обвинява ДАНС, а това се е случило в рамките на рутинна процедура за изготвяне на доклад от неговото министерство. "ЦИК заблуди и че машините са напуснали склада без тяхна заповед. Днес МВР публикува на сайта си, че ЦИК изпраща две писма до МВР, с които  определя графика за товарене на машините. ЦИК заблудиха обществото, че удостоверението за техническото състояние на машините е разписано само от зам.-министър Стойнов. То е подписано и от председателя на Института по метрология, от Института по стандартизация плюс още двама експерти. Те отговарят по процедура за сертифицирането на машините", посочи Денков. Премиерът заяви, че няма причина да иска оставките на министъра на електронното управление Йоловски и заместника му Стойнов.

Премиерът коментира също, че ако напрежението между партньорите в коалицията продължи, тогава няма смисъл от кабинет.

ПРИЗИВ БЕЗ ОТВЕТ

Денков призова ЦИК да преразгледа решението си за отмяната на машинния вот. „Всичко се прави в последния момент, за да няма време за реакция. Върховният административен съд ще може да се произнесе в понеделник – след изборите. Имате основания да преразгледате решението си и да позволите машинното гласуване. МВР е готово да достави машините“, заяви той.

В началото на днешното заседание на комисията членът й Любомир Георгиев (от квотата на ДБ) предложи отмяната на решението да влезе в дневния ред. Подкрепиха го обаче единствено колегите му Цветозар Томов (ДБ) и Елка Матева (ИТН). Това означава, че ще се чака решението на Върховния административен съд по десетината жалби, които вече са подадени от политически организации и физически лица срещу въпросното решение. Съдът обаче ще се задейства в понеделник, тоест, за първия тур на изборите ще се гласува със сигурност само с хартиени бюлетини.

Още по темата