Медия без
политическа реклама

Денков се заобиколи със съветници с пъстро политическо минало

И това правителство няма намерение да публикува пълните списъци на кабинетите

Николай Денков
Илиана Димитрова
Николай Денков

Премиерът Николай Денков се заобиколи със съветници с пъстро политическо минало. За част от политическия си кабинет Денков е заложил на лица, близки до него от периода му на просветен министър. За други позиции обаче разчита на фигури, които са с добри връзки в партиите, подкрепящи кабинета.

Това показва изискана от "Сега" справка от правителствената пресслужба за назначените до момента членове на политическия кабинет на Денков.

Начело на политическия кабинет на премиера застана Иван Модев. Модев е ключова фигура в партийното строителство на ПП и много близък до Денков - той бе начело на политическия му кабинет като министър на образованието.

Модев е с дълга биография в областта на младежките политики и със солидни позиции при различни правителства. Той е син на бившия общински съветник на БСП и областен управител на София Тодор Модев. Иван Модев оглавяваше различни структури, свързани с европейското финансиране на младежките и образователни политики, беше директор на ключовата дирекция за управление на структурните фондове в областта на образованието при министър Тодор Танев.

Любопитно е, че сестрата на Иван Модев - Мариела Модева, бе зам.-министър на туризма в първия кабинет "Петков" и после при служебните кабинети и се спрягаше за поста и сега. Според информации обаче е отпаднала заради съмнения, че ще попадне в ситуация на конфликт на интереси. Модева е близка до БСП и е била дори кандидат за евродепутат от партията през 2019 г.

Интересен е изборът на съветници в областта на сигурността и въпросите на военно-промишления комплекс. За съветник по външна политика и политика за сигурност на премиера е назначен Драгомир Заков, който беше военен министър в кабинета на Кирил Петков и проектоминистър на външните работи в неуспешния опит на проф. Николай Габровски да направи кабинет с мандата на ГЕРБ. Заков сам съобщи, че става съветник на Денков в профила си във "Фейсбук".

Заков стана известен, като стана военен министър в кабинета на Кирил Петков на пожар. Дотогава той беше постоянен представител на България в НАТО и замести като шеф на Министерството на отбраната Стефан Янев, който бе принуден да напусне по онова време. Заков получи подкрепата на 184 депутати от групите на ПП, ГЕРБ-СДС, БСП, ИТН и ДБ. ДПС се въздържа, а "Възраждане" не участва в гласуването. Изборът на Заков беше неочакван. Буквално половин час преди началото на пленарното заседание все още се смяташе, че начело на ведомството ще застане военният експерт от ПП Тодор Тагарев. И досега не е ясна  същинската причина, която е наложила замяната му със Заков. Сега Тагарев вече е военен министър, а Заков - съветник на премиера Денков.

Денков реши да запази съветник на предшественика си Гълъб Донев за ресор "Вътрешна сигурност" - Данчо Дяков. Досега той беше секретар на Съвета по сигурността на МС при Донев и вероятно ще остане такъв.

Дяков минаваше за един от най-близките хора на президента Румен Радев в първия му мандат. Тогава той му беше съветник по военната сигурност. През 2018 г. Радев неочаквано го направи шеф на Националната служба за охрана, което потвърждаваше, че му е много верен.

Още по-изненадващо обаче Дяков напусна поста през 2019 г. по неизвестни и досега причини и не остана в президентството. Тогава той отиде в бюрото за защита, когато то беше към тогавашния главен прокурор Иван Гешев. Че е напуснал и това място, се разбра, когато стана ясно, че е станал секретар на Съвета по сигурност към МС по времето на Гълъб Донев. Нещо, което е нямало как да стане без санкцията и съгласието на президента Радев.

Дяков завършва през 1987 г. Военния факултет на ВИФ "Георги Димитров". От 1992 г. е на служба във Военна полиция, а после 4 години ѝ е директор. Тогава става и генерал. Преди да стане съветник на Радев, работи в Съюзното командване на силите на НАТО в Брунсум, Нидерландия.

По въпросите на военно-промишления комплекс ще отговаря човек, близък на ген. Атанас Атанасов. За поста е избран Веселин Марков, бивш служител на ДАНС. Марков е нещатен сътрудник в НС на съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов. Марков поема ключов ресор на фона на войната в Украйна и намеренията на новия кабинет за по-активна политика в оказването на подкрепа на Киев.

За двустранните отношения и въпросите на ЕС в политическия кабинет ще отговаря Таня Гермер. Гермер се появи в списък на назначени на граждански договори експерти при кабинета "Петков". Справка в търговския регистър показва, че тя е била в ръководството на агенциите за експортно застраховане и за насърчаване на търговията в кабинета "Сакскобургготски", участвала е и в борда на "Български пощи".

За административните въпроси в кабинета Денков ще отговаря Маргарита Парашкевова. Тя бе в екипа на МОН, в дирекция "Човешки ресурси".

Международните организации и сътрудничество се поема от Екатерина Димитрушева, юрист. Тя бе депутат от ПП в 47-ото Народно събрание.

В политическия кабинет са още Пламен Славов - парламентарен секретар, и Румяна Дилова - сътрудник в кабинета на Иван Модев.
 

Мария Габриел ще разчита на човек от Брюксел 

Вицепремиерът Мария Габриел ще разчита в кабинета си на човек, с който работи от години - Мария Колева. Тя бе заместник-началник на кабинета на Габриел като еврокомисар с ресори образование, програма “Еразъм”, цифрово образование.

Парламентарен секретар на Габриел ще бъде Елена Найденова, издигана в парламентарни листи на ГЕРБ като кандидат-депутат за София.

За съветник е назначена Десислава Чернева. Лице със същото име работеше като експерт към дирекцията на икономическото министерство за еврофондовете за конкурентоспособност в мандата на кабинета "Борисов 3".

В кабинета на Габриел е привлечена като експерт и Росица Цонева.

 

ПРИНЦИПИ

"Сега" за пореден път постави принципния въпрос ще бъдат ли публикувани на сайта на правителството пълните списъци на политическите кабинети, така че тази информация да е лесно достъпна.

Членовете на политическите кабинети така или иначе подават декларации по закона за противодействие на корупцията, които са публични. В същото време имената им не се обявяват като част от състава както на МС, така и по министерства. И това правителство няма амбиция да промени тази практика.

"По отношение на публикуването на членовете на политическия кабинет на премиера и на вицепремиера на страницата на Министерския съвет в интернет Ви обръщаме внимание, че такава практика няма, но сме на разположение да Ви предоставим тази информация при поискване", пишат от правителствената пресслужба по този въпрос.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата