Медия без
политическа реклама

Преместването на Паметника на Съветската армия се придвижи крачка напред

След като години блокираха искането за демонтаж, ГЕРБ вече предлагат конкурс за социализация на пространството

07 Март 2023
Преди дни Бойко Борисов внезапно се обяви за премахването на Паметника на Съветската армия.
Фейсбук
Преди дни Бойко Борисов внезапно се обяви за премахването на Паметника на Съветската армия.

След като години наред общинските съветници в София от ГЕРБ не позволяваха въпроса за демонтажа на Паметника на Съветската армия да се постави на разискване в Столичния общински съвет, изненадващ сигнал от страна на партийния лидер Бойко Борисов накара цялата общинска група да заработи трескаво по темата. Комисията по култура в СОС гласува днес доклад на ГЕРБ, с който се възлага на кмета Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести монумента в Музея за изкуство от периода на социализма към Националната галерия или в друг „подходящ държавен терен извън централната градска част на София“. Освен това бе гласувано изискване „областният управител на София област да предприеме всички необходими фактически и правни действия по изпълнението на първото решение“. В допълнение общинският съвет се готви да възложи на главния архитект на София Здравко Здравков да организира архитектурен конкурс за зоната на паметника, като я отреди за „широко обществено ползване“.

Освен това най-голямата политическа група в СОС иска преди демонтирането на ПСА около него да се постави информационна табела, на която да пише, че "монументът символизира чужда сила, обявила война на България, и окупирала страната". Подробният текст на табелата трябва да се изработи от историци от Софийския университет и БАН, а новото информационно пособие следва да се постави в близост до паметника до един месец след приемането на доклада от СОС. 

Предложението на ГЕРБ бе прието в комисията по култура с гласовете на тяхната група и на тази на „Демократична България“. Както „Сега“ вече писа, преди точно 3 г., през март 2020 г., общинарите от ДБ внесоха доклад с искане за премахването на ПСА. Този доклад доскоро не се допускаше до обсъждане и гласуване. След сигнала от Бойко Борисов обаче той също бе изваден от фризера и бързо бе внесен за разглеждане в СОС. Предложението на ДБ е същото - кметът на София да поиска от държавата да премести монумента в държавен имот извън центъра. Според ДБ мотивите за построяването на паметника са отречени в съвременността, а освен това той се руши и е опасен за минаващите. На 3 март кметът на район "Средец" Трайчо Трайков, който е от ДБ, е внесъл искане ПСА да бъде прехвърлен от областния управител на Столична община, за да може тя да реши какво да прави с него, съобщи самият Трайков. 

Във вота днес не участваха представителите на БСП. Преди гласуването те напуснаха заседанието с мотив, че СОС се опитва да вземе решение без правна стойност, тъй като паметникът не е общинска, а държавна собственост. Иван Таков от групата на социалистите заяви, че темата се използва предизборно с цел втърдяване на електората. Против гласува и представителят на ВМРО, който се обяви против премахването на знаци на историята. Предстои докладите на ГЕРБ и на ДБ да се гласуват и от още комисии в общинския съвет, както и на предстоящата сесия в четвъртък.

Активизацията около паметника дойде, след като преди дни Бойко Борисов внезапно се изказа за демонтажа му. Той призова за незабавно премахване на плочата от монумента, която беше разбита от гражданин в знак на протест срещу руската агресия в Украйна. Няколко часа по-късно кметът Фандъкова съобщи, че комисия е освидетелствала плочата като опасна и че ще се върви към нейното отстраняване. Преди това Борисов заяви, че общинските съветници на ГЕРБ в София ще се присъединят към инициативата на "Демократична България" за демонтаж на паметника. "Сега е тотално всичко различно. Стотици хиляди са загинали, разрушени са градовете, това е варварска агресия. Това не е освободителна война, както се опитва да я нарече Путин. Общинските съветници на ГЕРБ да внесат същото предложение за премахването на паметника или се обединете с ДБ, няма значение кой е първи или втори в случая“, внезапно се разбърза Борисов.

СОС има решение от 1993 г. за премахването на паметника, което не е изпълнено. През последния мандат управляващите в София не допускаха доклада на ДБ за гласуване с оправданието, че паметникът е държавна собственост, макар земята под него да е общинска. През 2022 г. общинари от партията на Борисов и БСП гласуваха против включването на същия доклад в сесия на СОС. В отговор бившият общински съветник от ДБ Методи Лалов съобщи, че е изпратил сигнал до Софийската районна прокуратура да се разследват съветниците от коалицията ГЕРБ-СДС затова, че повече от 2 г. блокират предложението.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата