Quantcast
Предложената от ИТН Камелия Нейкова оглави ЦИК | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Предложената от ИТН Камелия Нейкова оглави ЦИК

Тя принадлежи към кръга на бившия министър на отбраната Николай Цонев
Обновена
7 150
Допълнителни консултации за излъчване на председател на ЦИК поради оттеглянето на единствената номинация за поста от ГЕРБ-СДС

Допълнителни консултации за излъчване на председател на ЦИК поради оттеглянето на единствената номинация за поста от страна на ГЕРБ-СДС

Posted by Румен Радев on Thursday, May 6, 2021

Предложената от "Има такъв народ" за член на ЦИК Камелия Нейкова ще бъде председател на органа. Това стана ясно на повторните консултации при президента Румен Радев в петък сутринта. Нейкова бе говорител на ЦИК в по-стар мандат, близка е до показно арестувания навремето от Цветан Цветанов министър на отбраната от НДСВ Николай Цонев. Дори участва в партията му "Нова алтернатива".

До развръзката се стигна след препирни на консултациите.

 

Нейкова бе издигната "от немай къде"

 

А до днешните консултации се стигна, след като на първото съвещание в сряда единствената издигната кандидатура за шеф на комисията бе Красимир Ципов от ГЕРБ, но после Бойко Борисов го оттегли.

Нейкова и останалите членове на ЦИК ще бъдат назначени от президента Радев след изслушване и проверка на документите (дали отговарят на условията, нужни за постовете). В момента тече изслушването.

 

"Сега" проследи на живо консултациите днес. Ето я хронологията:

В началото стана ясно, че ГЕРБ нямат намерение да върнат номинацията на Ципов. Предлагат Димитър Димитров за зам.-председател. Реч държи Десислава Атанасова. Тошко Йорданов от ИТН пък иронизира Бойко Борисов, които твърдеше доскоро, че демокрацията изисква най-голямата политическа сила да излъчи председател - а сега вече очевидно не бил демократ. БСП пък настоява Ципов да бъде издигнат отново. И ИТН, и социалистите считат, че отговорността за ситуацията като цяло, а и за излъчване на шеф на комисията, е единствено на ГЕРБ.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че комисията може да работи и без председател - поне до момента, в който бъде назначен.

И Христо Иванов от ДБ остави топката при ГЕРБ. В изказването си той остро разкритикува формацията на Борисов в общ политически план - "токсична е", другите не искат да работят с нея, саботира демокрацията и т.н.

Мая Манолова също нарочи ГЕРБ за саботьори. Тя, а и Тошко Йорданов по-рано, недоумяват как така ГЕРБ издига днес Димитров за зам.-председател, след като не го е направила в срок предния път.

 

"Хрумнало му на някой да предлага човек,

 

след като е подписан протоколът от предния път", заяви Манолова.

След кратка забележка на Радев за проява на толерантност, думата отново взе Атанасова. Тя стрелна ИТН, че лидерът й Слави Трифонов въобще не се вясва в парламента, затова партията не може да говори за бягство от отговорности. Относно критиките за токсичност и разделение заяви, че протестите миналата година също раждали разделение. После Атанасова оттегли номинацията на Димитров за зам.-председател.

Радев пък призова партиите да си държат на думата - когато предлагат някой, да не се отричат. Иначе какво доверие биха вдъхвали  на хората? По-важното от думите на президента бе, че не може да се абдикира съвсем, тоест ГЕРБ трябва да имат представител в ръководството. Президентът определи като абсурдна идеята най-голямата сила да няма член на ръководство. Силвия Алексиева от ГЕРБ каза, че все пак Димитров ще е кандидат за зам.-председател.

Но споровете около казуса не секнаха. Тошко Йорданов продължи да се чуди значи ли всичко това, че някоя от другите сили трябва да се откаже от зам.-председателски пост, за да се отвори бройка за новата идея Димитров да стане член на ръководството. Йорданов попита и може ли наистина ЦИК да работи без председател. Заяви, че в миналато е имало такъв случай. Проф. Емилия Друмева, юридически съветник на президента, каза, че

 

настоящият Изборен кодекс не предвижда комисията да заработи без председател

 

Можело действащ председател да се откаже, но не и ЦИК да тръгне без шеф. Десислава Атанасова се възползва от ситуацията и контрира: Тези, които са изработили кодекса, те да му мислят.

Радев отново каза, че ГЕРБ не бива да бяга от отговорност. Атанасова отвърна, че партията спазва стриктно закона - и нека другите да се разберат, след като не са искали Ципов миналото заседание.

После Мая Манолова предложи ИТН да издигне Камелия Нейкова, лансирана предния път за зам.-председател. И Христо Иванов се застъпи за Нейкова. Той каза още, че Димитров от ГЕРБ все пак трябва да бъде зам.-председател, защото има качества като специалист.

След това Радев попита Йорданов дали ще поемат отговорността след предложенията на другите партии за Нейкова.

 

И "чудото" накрай се случи -

 

за да няма саботажи, за да не се бяга от отговорности, Виктория Василева от ИТН наистина предложи Камелия Нейкова. Василева обясни, че носи нейни документи и декларация за съгласие.

И Карадайъ се изказа положително за Нейкова. БСП също нямат против. Стана ясно, че Димитров от ГЕРБ ще бъде зам.-председател.

Радев, по аналогия с ГЕРБ, се пошегува финално: "Надявам се ИТН да не снеме доверието от Нейкова".

 

КАКВО КАЗАХА КАНДИДАТИТЕ

На изслушването на кандидатите, последвало консултациите, Камелия Нейкова заяви, че още в първите дни след издаването на указа за назначаване на новата ЦИК трябва да се започне с приемането на решения, съобразно сроковете на Изборния кодекс. Тя подчерта, че е поддръжник на машинното гласуване, което няма да позволи пускането на недействителни бюлетини и ще улесни работата на секционните избирателни комисии. Като логистична трудност Нейкова открои въвеждането на гласуване с устройства извън страната. С бъдещите й колеги обаче са оптимисти, че ще се справят.

Социологът Цветозар Томов, номиниран от "Демократична България", изтъкна, че смяната на технологията на гласуване е сходна с прехода от цветни бюлетини към интегрирана бюлетина. Това навремето е предизвикало същите публични реакции на безпокойство и твърдения, че гласуването се превръща в скрит тест за грамотност, които впоследствие са се оказали несъстоятелни. По думите му проблемът е преди всичко социално-психологически и може да се преодолее със сериозна информационна кампания, която ЦИК трябва да организира и проведе. Според Томов комисията трябва да установи колко избиратели могат да гласуват с машина в една секция в продължение на изборния ден, за да установи дали има риск да останат негласували граждани. Той призова да не се подценява пандемията, въпреки че инфекциозната вълна в момента заглъхва, и да се уреди превантивно въпросът за гласуването на болните и карантинираните граждани.

Красимир Ципов, който остана редови член на ЦИК, изрази съжаление, че замяната на хартиеното гласуване с машинно не е станала постепенно, за да бъдат улеснени избирателите. Той прогнозира, че рязката промяна ще доведе до намаляване на избирателната активност. Но заяви, че ще изпълнява закона, както е приет, независимо дали е съгласен с него.

В края на изслушването, което продължи близо 3 часа и обхвана всички кандидати, президентът съобщи, че всички номинирани отговарят на изискванията по документи. Това означава, че съставът на комисията на практика е определен и остава единствено Радев да издаде указ за назначаването й, което се очаква да стане през следващата седмица.

 
Изслушване на предложените от парламентарно представените партии и коалиции кандидати за членове и ръководство на ЦИК

Изслушване на предложените от парламентарно представените партии и коалиции кандидати за членове и ръководство на ЦИК

Posted by Румен Радев on Thursday, May 6, 2021

 

Още

Срещу новия кабинет ще има силна консервативна реакция

06.12.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

818
Президентът и представители на ГЕРБ публично се сблъскаха

06.12.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

11775
Кирил Петков: Да спрем корумпираните лобисти, закачили се за властта

03.12.2021

Обновена

4346