Quantcast

Медия без
политическа реклама

ПП отказа подкрепа на БСП за кабинет

Левицата да състави правителство с партиите, с които избра Рашидов за председател на НС, предлагат от формацията

18 Яну. 2023
БГНЕС
Кирил Петков и Асен Василев.

ПП ще се въздържи от подкрепа за правителство с мандата на БСП. От формацията на Кирил Петков препоръчват на социалистите да си изберат кабинет заедно с политическите сили, с които одобриха Вежди Рашидов за председател на парламента. Такава позиция изрази Националният съвет на ПП тази вечер.

"Краткият живот на новия български парламент показа ясно, че носителят на третия мандат БСП може да състави правителство с останалите политически партии, с които заедно избраха председателя на НС и работеха в синхрон по ключови законодателни инициативи", се казва в позицията. Рашидов беше избран с гласовете на БСП, ГЕРБ-СДС, ДПС и БВ.

В същото време, вчера водачът на герберите Бойко Борисов подкани социалистите да си направят правителство със своите бивши съюзници - ПП, ДБ и ДПС. Това, заедно с днешното становище на ПП, показва, че "Позитано" 20 няма на кого реално да разчита.

От ПП заявяват, че могат да намерят съгласие с левицата по определени приоритети в сферата на социалната политика, ако им се гарантира 3-процентов дефицит. Но отбелязват, че "виждаме сериозни разминавания по въпроси, свързани със съдебната реформа и законопроектите за главния прокурор, връщането на хартиената бюлетина чрез поправките в Изборния кодекс, влизането в Еврозоната и отношението към войната в Украйна".

Депутатите на Петков са готови да се отзоват на покана за разговори със социалистите. Но се съмняват, че останалите формации имат реални намерения за редовно управление.

Бъдещи коалиции

Националният съвет на ПП е одобрил решение, според което лидерите на формацията могат да започнат разговори с ДБ, "Спаси София" и други формации, които "работят за просперираща, справедлива и европейска България". Целта е потенциални обединения за следващите местни и национални избори в страната.

Още по темата