Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов посъветва БСП да се коалира с ПП, ДБ и ДПС

Свикнахме кабинетите да са безлични, защото президентът Радев си управлява еднолично, отбеляза водачът на ГЕРБ

17 Яну. 2023
БГНЕС
Бойко Борисов

ГЕРБ-СДС няма да участва в евентуално правителство на БСП. За да съставят такова, социалистите трябва да се обърнат към бившите си партньори от кабинета „Петков“ ПП и ДБ, а също и към ДПС. Такова мнение изрази водачът на герберите Бойко Борисов. Той се включи на живо днес следобеда по време на среща с депутатите си.

По думите му, решението на президента Румен Радев да даде на левицата третия мандат за кабинет поставя ГЕРБ-СДС в „най-лесната позиция“. Причината е, че герберският конгрес е постановил да не се прави кабинет с БСП и това предопределя позицията на формацията по въпроса. Борисов одобри плана на соцлидера Корнелия Нинова – да свика среща на партийните лидери, на която да обсъдят заедно какво да правят с мандата, както и да се направи кабинет с отдалечени от политиката експерти. Но я укори, че той предложил същото решение в края на миналата година, но тогава социалистите не се съобразили с него. „Сега всичко е предизборно“, смята герберският вожд.

Той обаче предложи изход на левицата – да се събере с някогашните си съюзници ПП и ДБ. Напомни и за коалицията на БСП навремето с ДПС. Според Борисов всички „червени линии“, които са разделяли бившите партньори, са отпаднали – и военната помощ за Украйна, и еврочленството на Северна Македония, и американските реактори за АЕЦ „Козлодуй“, контролът върху рафинерията на „Лукойл“. „Шанс за правителство има – огромен, от партиите, управлявали досега“, насърчи ги той.

Борисов обеща ГЕРБ да се яви на преговори, защото била „изключително любезна партия към нашите опоненти“. Не се ангажира обаче да участва лично.

ЗА СМУТ НА ДЕПУТАТИТЕ

Внезапно герберският вожд прекъсна обичайния си дълъг монолог и попита депутатите си: „Вие какво мислите?“ Последва дълго, смутено мълчание. Борисов се принуди сам да си избере човек да му отговори – бившият здравен министър, а сега депутат Костадин Ангелов. Той внимателно повтори тезата на Борисов, че е трябвало да се свика лидерска среща миналата година. Водачът му се съгласи, заразказва за подбора на кандидати за министри и отбеляза: „Ние свикнахме кабинетите да са безлични, защото президентът Радев си управлява еднолично.“

КАСКЕТИ И КОНДОРИ

Включи се младият депутат Николай Алгафари, който зададе на шефа си странния въпрос дали очаква ПП и ДБ да обявят държавния глава за „каскет“. Борисов отвърна, че възможността десницата да получи мандата е била само в главите на герберите. Това беше парадоксално, тъй като миналата седмица той обясняваше, че само с ДБ може да се получи правителство. „Той им каза (Радев на ДБ – бел.а.), че са военнолюбци, макар че ние в сравнение с тях сме не ястреби, а орли. Най-голямата граблива птица коя?“, заинтересува се Борисов. Някой от хората му предположи, че е кондорът. „Абе, орли ни стига, чак кондори не сме“, заключи герберският вожд.

Като му се изчерпаха темите за разсъждения, Борисов се обърна към Алгафари да го попита какво е прочел друго, освен за Радев. Депутатът заразказва за футбол и шефът му се оживи, макар че тъжно сподели колко лошо се представяли любимите му отбори.

Способността на БСП да прави компромиси и да се коалира с опоненти, т. е. да се нагажда - това е била причината президентът Румен Радев да избере левицата за третия и последен мандат за съставяне на правителство.

 

Още по темата