Медия без
политическа реклама

ПП оправда с „Възраждане“ решетките на входа на НС

Парламентът ще плати наложената му глоба заради нарушението, увери председателят на НС Никола Минчев

20 Май 2022Обновена
Никола Минчев: Не съм поръчвал металните врати, решението е утвърдено от Главния секретар на НС

Никола Минчев: Не съм поръчвал металните врати, решението е утвърдено от Главния секретар на НС

Posted by Novini.bg on Friday, May 20, 2022

Опитът на поддръжници на „Възраждане“ да нахлуят в парламента през януари т.г. е причината за предизвикалото недоумение решение да бъдат поставени метални решетки на централния вход на сградата му. Това се разбра от обясненията, които дадоха по повода председателят на Народното събрание Никола Минчев и формацията „Продължаваме промяната“ (ПП), която го излъчи на поста.

Историята около металните решетки, поставени на централния вход на Народното събрание, изглежда ще приключи крайно унизително за парламентарното ръководство.

Пред журналисти в кулоарите Минчев разказа, че Националната служба за охрана (НСО) е отправила препоръката за подобни защитни мерки след пробива в сигурността, настъпил по време на безредиците. Той обаче беше категоричен, че не е поръчвал решетките. По думите му, парламентарната администрация се е свързала с фирмата, която е поставила идентични метални врати на входа на бившия партиен дом в края на 2019 г. От същата фирма е получена нова оферта, която е била приета и утвърдена от главния секретар на Народното събрание Габриела Килфанова. "До мен стига докладна записка за вътрешно компенсиране на разходи в рамките на бюджета на Народното събрание", обясни Минчев. Разходът е бил в размер на 34 000 лв.

Председателят отрече решението да бъдат поставени решетките да е било съгласувано с него. "Разбрах, че са сложили вратите, когато ми пратиха снимка", каза Минчев. Той отказа да коментира дали зад случилото се може да се крие политическа уловка. За такава възможност се понесоха слухове, тъй като Килфанова е назначена от бившия шеф на парламента Ива Митева. В момента тя е депутат от ИТН, а партията на Слави Трифонов е в изключително лоши отношения с ПП, след като хората на Кирил Петков й пресякоха амбициите да овладее БНБ.

Неуспешният опит на Любомир Каримански да оглави БНБ провокира съпартийците му от ИТН да ударят по коалиционните си партньори.

Засега е неясно дали главният секретар ще понесе отговорността за случая. Минчев обаче заяви, че ще се проучи защо монтирането на решетките не е било съгласувано с културното министерство. Инспектори на ведомството глобиха парламента точно по този повод. Причината е, че сградата на Народното събрание е културен паметник от национално значение, промени по който могат да се справят само с позволението на културното ведомство. Парламентът няма да обжалва наложената му санкция, увери председателят му.

"Аз все пак съм председател на Народното събрание и нося отговорност за всичко ... Надявам се това да остане само лош спомен", завърши със слаба надежда Минчев.

 

В ПОМОЩ НА СЪПАРТИЕЦА

По-рано днес общо-взето същите тези разви и депутатът от ПП Мирослава Петрова. Тя посочи "Възраждане" като причината за решетките, а Минчев оправда, че не е бил наясно с поставянето им.

“Решетките ще бъдат премахнати. По-важното, от тук нататък, е как ще бъде премахнато насилието, което една политическа формация упражнява в парламента. Именно нейното поведение породи това недоразумение, което е продукт на една съгласувателна процедура между администрацията на Народното събрание и НСО, които, след безчинствата, които тази малка партия направи по време на един протест през януари, са взели чисто административно решение да поставят решетки на бившия партиен дом и впоследствие, за жалост, на сградата на Народното събрание”, разказа Петрова пред bTV.

Депутатът не спомена името на „Възраждане“. Това обаче се подразбра от споменаването на протеста през януари, който беше организиран именно от формацията на Костадин Костадинов.

Надеждите, че протестът на "Възраждане" пред парламента срещу ограничителните мерки ще бъде мирен, не се оправдаха. Около час след началото му в 12 часа демонстрантите се опитаха да нахлуят в парламента.

„Председателят на парламента не е виждал нито проект, нито детайл, нито нищо свързано с тези решетки. Минал е един общ административен разход“, увери Петрова. Не се разбра как е възможно Никола Минчев да не е разбрал по никакъв начин за това. Самият той вчера коментира, че не си спомня за процедурата.

Предния ден инспектори от културното министерство обявиха решетките за незаконни, глобиха парламента за тяхното поставяне и постановиха премахването им. Сега Петрова оправда председателя, но не посочи тогава кой, в крайна сметка, ще понесе отговорността за случилото се.

От четворната коалиция темата коментира и депутатът от „Демокртична България“ Стоян Михалев. Той изтъкна, че поставянето на решетките "не е добър политически знак". Но неочаквано свърза случая с чуждото влияние в България и искането на десницата за „депутинизация“ на страната.

„Нашите служби са пробити и това на всички е ясно. Затова направихме тази декларация за депутинизация. Ако там са пробити нещата, никакви решетки не могат да спрат чужди сили, техните проксита и политически проекти да влязат не само в парламента, но и навсякъде другаде. Трябва да се вземат превантивни мерки“, заяви бившият музикант Михалев.

Правителството трябва да се готви евентуално да национализира руско имущество в страната. За това предупреди съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов в декларация, която прочете от парламентарната трибуна от името на десницата.

 

ОПОЗИЦИЯТА АТАКУВА

Решетките станаха благодатен повод за опозицията да атакува управляващите. С тази цел шефът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова излезе със специална декларация тази сутрин.

„Под надписа на българския герб – „Съединението прави силата“, вие, уважаема "Промяна", монтирахте решетки, а срещу него, вече месеци наред, стоят заграждения. От какво ви е страх – от съединението или от силата? Нали се разхождахте с табели – нас не ни е страх, нали бяхте изборът на тези, които ви овластиха, нали зачитахте волята народна и по тази воля сте в тази зала?“, обърна се тя към мнозинството, като очевидно на мушката й беше ПП.

След това Атанасова се обърна конкретно към Никола Минчев. „Да твърдите, че не сте автор на това решение, означава, че друг взема решенията в парламента. Да твърдите, че не помните, е неуместно за младата ви възраст. Да твърдите, че някой друг ви е наредил, е опасно за поста, който заемате, защото по конституция вие сте отговорен“, започна да изрежда тя хипотези.

Председателят на парламента я слушаше мълчаливо, в позата, която често заема – с поглед, вперен надолу в документите пред него.

Водачът на герберските депутати премина към съвсем насмешлив тон: „Да не би пък промяната да имате някакъв фетиш към решетките? Министър-председателят ви поиска решетки за лидера на опозицията. Получи ги и след 24 часа съдът постанови, че те са незаконни. Вие поискахте решетки за парламентаризма и след 24 часа ви постановиха да ги премахнете.“

Накрая Атанасова предупреди с народното недоволство управляващите, които надаваха негодуващи възгласи от пленарната зала, докато я слушаха: „Колеги, не е смешно. Не опитвайте друго, защото народът скоро и такъв срок няма да ви даде.“ Вероятно самочувствие да говори от името на народа й дават социологическите проучвания, които дават на ГЕРБ-СДС първото място при евентуални предсрочни избори.

От редиците на мнозинството някой поиска да отговори на декларацията й. Минчев обаче правилно не позволи, тъй като процедурата не разрешаваше да започне размяна на реплики.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата