Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ преотстъпи на ГЕРБ правната комисия на НС

Досегашният й председател Стою Стоев беше сменен от Анна Александрова

07 Септ. 2023Обновена
Анна Александрова
Илиана Димитрова
Анна Александрова

Изненадващо от „сглобката“ направиха днес първата от поредицата ротации на водещи постове в управлението. ПП-ДБ преотстъпи председателското място в парламентарната правна комисия на ГЕРБ-СДС. Досегашният й председател Стою Стоев беше сменен от Анна Александрова. Замяната беше одобрена от 116 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. "Възраждане" и БСП се въздържаха, а от ИТН изобщо не участваха в гласуването.

Шефското място на правната комисия беше първият важен пост, за който ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се договориха. Това стана през май т.г., още докато се водеха преговорите за редовно правителство. Тогава сделката беше, че герберите ще определят председателя на парламента - за такъв беше избран Росен Желязков, а десните - ръководителя на правната комисия, за какъвто посочиха младия и неопитен юрист Стою Стоев. Разбра се, че хората на тези постове ще бъдат сменяни на всеки 3 месеца.

Впоследствие се оказа, че това не е така - ротацията на председателя на Народното събрание ще се извършва заедно с тази на премиера. А на 5 септември водачът на герберските депутати Десислава Атанасова е внесла предложение за замяната на Стоев с Александрова.

Тази сутрин самият Стоев обясни в кулоарите на парламента новата договорка с герберите - шефът на правната комисия да се сменя при всяка нова парламентарна сесия. Зимната сесия започна от 1 септември, а с това комисията се преотстъпва на ГЕРБ-СДС, разбра се от думите на Стоев.

Иначе Анна Александрова има опит в това отношение - тя оглавяваше правната комисия в продължение на 2 години в 44-ото Народно събрание. В настоящия парламент Александрова се прочу с измененията, които с нейни съпартийци внесоха в Закона за достъп до обществена информация, а неправителствени организации обявиха за голяма крачка назад в публичността на държавните институции.

ЗА СГЛОБКИТЕ И МАНАСТИРИТЕ

В смяната, която управляващите представиха като рутинна, опозицията видя нещо съмнително. Георги Свиленски от БСП попита мнозинството дали и тази ротация не е част от договорка в Самоковския манастир. Така намекна за твърденията от ГЕРБ-СДС, че преговори за правителството на Денков-Габриел са проведени във въпросния манастир със съдействието на убития бизнесмен Алексей Петров. Атанас Атанасов от ПП-ДБ му отвърна, че прави "от нищо нещо", защото десните просто изпълнявали поети към герберите ангажименти.

Това отприщи дълъг спор, в който опозицията сипеше обвинения за "изпиране" на политици и управление със задкулисието. А управляващите отговориха с нападки, че искат да няма редовно правителство, а служебна власт на президента Румен Радев.

СМЯНА ПО ПРИНУДА

И друга ротация се направи - в парламентарната комисия по култура и медии - но не по план, а по принуда. Начело на комисията застана Тома Биков от ГЕРБ-СДС, който замести напусналия Народното събрание Вежди Рашидов. Последният беше принуден не само да си подаде оставката от парламента, но и да излезе изцяло от политическия живот, след като предизвика скандал със свои вулгарни забележки по адрес на жените, жертви на домашно насилие.

Герберите го заместиха с Биков, един от основните говорители на партията им в публичното пространство. В подкрепа на кандидатурата му гласуваха 150 депутати - не само неговите съпартийци, но и П-ДБ, ДПС, дори и БСП. Дебат изобщо не се проведе.

Мястото на Рашидов в парламента заема Йордан Кръстанов, който става депутат от квотата на СДС.

Още по темата