Медия без
политическа реклама

ДПС се хвърли в защита на Гешев

Мандатът на главния прокурор е по-дълъг от този на министъра на правосъдието, напомни движението

На първото си заседание правната комисия в парламента изслуша правосъдния министър Надежда Йорданова (на снимката).
БГНЕС
На първото си заседание правната комисия в парламента изслуша правосъдния министър Надежда Йорданова (на снимката).

ДПС се изяви като най-ревностен адвокат на главния прокурор Иван Гешев по време на първото заседание на парламентарната правна комисия, докато депутатите изслушваха правосъдния министър Надежда Йорданова.

Когато дойде ред на ДПС да зададат въпрос на министърката, Цветан Енчев се обърна към нея с думите, че сме "свидетели сме на междуинституционална криза, междузвездна война между МВР, главния прокурор и вашето изказване, че ще направите всичко възможно главният прокурор да си подаде оставката". И след това добави, че може би в опозиция било лесно са се иска оставката на главния прокурор, но обществото вече не искало да слуша за кризи. Затова министърката трябвало да има предвид, че мандатът на главния прокурор е по-дълъг от нейния. (Мандатът на главния прокурор е 7 години, а този на Гешев приключва през 2027 г.) А Лаура Кьовеши казала, че не става дума за доверие, а да се върши работа.

Йорданова обаче отговори, че упражняването на правомощията не е война между институциите, а израз на принципа, че власт власт възпира. Тя посочи още, че няма да се откаже и ще направи всичко възможно да се създаде механизъм за търсене на реална отговорност от главния прокурор. Йорданова припомни, че от 2009 г. досега България не е изпълнила решението на Европейския съд по правата на човека по делото "Колеви", което установява, че страната няма ефективен механизъм за разследване на главния прокурор. Тя допълни, че в материалите от последното заседание на Комитета на министрите, на което е обсъден казуса има потресаващи неща. И даде пример - през 2020 г. разследването за убийството на прокурора Никола Колев е отново спряно. А бившият главен прокурор Никола Филчев е разпитан по делото два пъти, но доста формално. "По публични данни Филчев и досега е съветник на главния прокурор Иван Гешев", каза министърката. "Мой дълг е да не си затварям очите", каза още тя.

И за пореден път повтори, че "Гешев би следвало да освободи от присъствието си съдебната система, защото сме свидетели не само, че не си изпълнява задълженията, ами и отмества дебата в неправилна посока".

Спрямо Гешев е в ход целият възможен арсенал за реакция, с който разполагат изпълнителната власт и Народното събрание. Това каза правосъдният министър Надежда Йорданова в интервю за Нова тв.

Енчев подхвърли на Йорданова и че не трябва да се позволява в България да се правораздава по чужди закони, явно визирайки американските санкции по закона "Магнитски", под които попадна техният представител Делян Пеевски. Йорданова отвърна, че темата за "Магнитски" няма да бъде изоставена и че се работи по конкретни законодателни предложения, които да създават гаранции, че добросъвестни лица и фирми ще бъдат защитени. "Една от причините да настоявам за реформа в прокуратурата е да нямаме нови случаи на такова срамно зашлевяване през лицето на България като санкциите Магнитски", заключи Йорданова.

Стою Стоев от "Продължаваме промяната" попита Йорданова какъв механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор се предвижда и с какви законови промени трябва да бъде закрепен. Министърката обясни, че механизмът е разработен в рамките на Плана за възстановяване на България. Предвижда се при данни за престъпление, извършено от главния прокурор, на случаен принцип да бъде определен магистрат, който да го разследва. След това ще има и гаранции, че този магистрат няма да стане обект на саморазправа - той ще има право да стане върховен съдия. "Най-добрият начин за решаване на този проблем е изменение в Конституцията", обобщи министърката. Засега обаче ще се правят само законови промени. До 15 януари изчистените предложения трябва да бъдат пратени в Брюксел.

От отговорите на Йорданова се разбра още, спрямо България в сектор "Правосъдие" има 14 наказателни процедури. Като една от тях е пред завеждане на иск срещу държавата в Съда на ЕС, за което има взето решение от ЕК. Става въпрос за връзката на Търговския регистър с европейската система за бизнес регистрация. "Там сме изключително забавени, единствената държава, която не е в тая система. Модулът е изграден, минали са първите тестове успешно. През февруари ще е второто тестване на системата, до края на юни този цикъл трябва да е завършен и да не се стигне до финансови санкции", обясни Йорданова.

ГЕРБ се интересуваха от реформата в антикорупционната комисия КПКОНПИ и какво ще стане с висящите производства за конфискация. Йорданова им обясни, че един от проблемите в работата на комисията е, че оценката на имуществото се прави по произволен начин без критерии и методика. Затова и често исковете за конфискация падат в съда. "Трябва да има ясни и обективни показатели за оценка на имуществото по ясен начин. Ще се преоцени начинът на оценка на имуществото", допълни тя и увери, че самите дела няма да са обект на ревизия.

След въпрос на БСП стана ясно, че електронният регистър на особените залози, който трябваше да заработи от 1 януари, ще бъде отложен с още една година. "Регистърът не е готов, има внесено предложение за отлагане с още една година на тази реформа. Към средата на декември от гледна точка на софтуер не е готов, на етап задание е, нито процесът за подбор на новите длъжностни лица е започнал, нито тяхното обучение. Няма никаква обезпеченост на тези дейности", призна министърката. Централният регистър на особените залози към Министерството на правосъдието (ЦРОЗ) продължава да работи по досегашния ред.

Последвайте ни и в google news бутон