Медия без
политическа реклама

Стою Стоев: Христо Иванов е лидер и е твърде зает

Обсъждането на промените в Конституцията може да започне още следващата седмица, допусна депутатът

21 Май 2023Обновена
Илияна Димитрова
Стою Стоев

Възможно е още следващата седмица депутатите да започнат обсъждането на промени в Конституцията. Вече има готов проект. Това обяви новоизбраният председател на парламентарната комисия по правни въпроси Стою Стоев пред bTV.

„Конституционни промени действително мисля, че могат да се случат от това НС“, смята депутатът от ПП-ДБ. Десницата обвърза въпроса за конституционна реформа, засягаща съдебната система, с мандата за правителство, който очаква да получи.

Стоев получи поста след договорка между дясното обединение и ГЕРБ-СДС. Когато го попитаха защо някой по-опитен депутат не оглави комисията – например, бившите правосъдни министри Христо Иванов и Надежда Йорданова, Стоев отговори: "Христо Иванов е лидер и е твърде зает, а Йорданова е в "Да, България" (една от трите партии в ДБ – бел.ред.) и е едно от основните политически лица. Има и да защитава законопроекти".

Политикът е син на бившия председател на надзора на Агенцията за приватизация Теодор Стоев. По повод медийните твърдения, че баща му е старши съдружник във фирма с инвеститори в скандалния „подпорен хотел“ на Алепу, Стоев заяви, че това е невярно.

По темата за исканата оставка на главния прокурор Иван Гешев той заяви, че това е станало след политическа намеса. „Имаше две искания за отстраняването му от двама различни министри на правосъдието и те бяха отхвърлени по почти единодушен начин. Но в момента, в който първата политическа сила заяви, че първи приоритет им е това да отстранят главния прокурор, на следващия ден вече членовете на ВСС вкараха такова искане. Това е изключително притеснително и повдига изключително много въпроси за действително голямото политическо влияние“, посочи шефът на правната комисия.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?