Медия без
политическа реклама

Според ГЕРБ идеята за 24 май разводнява конституционния дебат

Трябва да се съсредоточим преимуществено върху правосъдната реформа, смята шефът на конституционната комисия Радомир Чолаков

12 Септ. 2023
Илияна Димитрова
Според Радомир Чолаков казусът със служебните правителства може да бъде разрешен с парламентарен контрол.

Предложението на ПП-ДБ да се запише в Конституцията 24 май като национален празник не се радва на особена популярност сред партньорите им от ГЕРБ. Днес председателят на парламентарната комисия по конституционни въпроси Радомир Чолаков, който е депутат от партията на Бойко Борисов, ясно даде да се разбере, че според него идеята само разводнява дебата по промените в основния закон, като отклонява общественото внимание от централната тема - съдебната реформа.

Конституцията се отваря заради реформата в правосъдието, посочи Чолаков пред журналисти в Народното събрание. „Всяка друга тема започна да отклонява разговора в други посоки и не ни позволява да се концентрираме върху съдебната реформа“, изтъкна шефът на конституционната комисия. Той разказа, че лично е посъветвал колегите си от десницата да не правят такова предложение, но това не ги е отказало. Чолаков обаче не потвърди, че партията му ще отхвърли предложението. Само заяви, че това зависи зависи от мнозинството в пленарната зала.

По отношение на другия парлив въпрос – за промени в служебните правителства, които сега президентът назначава и съответно те отговарят пред него, председателят на конституционната комисия смята, че въпросът трябва да се разгледа по друг начин. Според него проблемът се корени в това, че докато изпълнителната власт работи постоянно – било чрез редовни, било чрез служебни кабинети, то при законодателната има прекъсване, когато редовния кабинет падне от власт. По думите му, това може да бъде поправено с „много пестелива редакция“ - предложението на партията му Народното събрание да не прекъсва работата си, докато управляват служебни кабинети, така че да упражнява върху тях парламентарен контрол. Той се отнася по-скоро скептично към идеята на ПП-ДБ да се орежат драстично президентските правомощия в това отношение. Но даде да се разбере, че герберите нямат намерение да се бият с десницата за това.

„Ние нямаме право волунтаристично да решим, че щом имаме 160 гласа, можем да правим каквото си искаме. Този закон трябва да бъде приет с максимално широко обществено съгласие“, обобщи Чолаков.

Той посочи, че се очаква становище на авторитетната Венецианска комисия по конституционния законопроект около 6-7 октомври. След това ще започне обсъждането на проекта на първо четене в оглавяваната от него комисия.

Още по темата