Медия без
политическа реклама

Христо Иванов: Коалиция с ДПС няма

Ролята на движението е стабилизираща, смята съпредседателят на ПП-ДБ

20 Септ. 2023Обновена
На 6 октомври ще бъдат гласувани конституционните поправки на първо четене, а около 6-7 декември, ще се премине към второ и трето четене, обясни десният политик.
Илияна Димитрова
На 6 октомври ще бъдат гласувани конституционните поправки на първо четене, а около 6-7 декември, ще се премине към второ и трето четене, обясни десният политик.

Вчерашното изявление на герберския лидер Бойко Борисов, че ДПС участва в управляващата коалиция, провокира отрицателна реакция от страна на партньорите му от ПП-ДБ. Съпредседателят на дясното обединение Христо Иванов заяви категорично пред журналисти в парламента, че коалиция с движението няма.

Според него коментарите на Борисов се отнасят преди всичко за отношенията на собствената му партия с ДПС. Иванов смята, че движението само е определило своята роля в Народното събрание, когато е обявило, че ще подкрепя определени политики, както и промените в Конституцията. Той се изказа одобрително за „стабилизиращото участие на ДПС в теми, свързани със сигурността“ - движението редовно подкрепя инициативите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за Украйна, както и желанието им да реформират специалните служби. „Но коалиция с ДПС няма“, натърти десният политик.

Иванов посочи, че една от основните причини, поради която е била създадена сложната конфигурация в парламента, е изменението на основния закон. Той очерта как е планиран процесът: на 6 октомври ще бъдат гласувани поправките на първо четене, а около два месеца по-късно – 6-7 декември, ще се премине към второ и трето четене. Междувременно, в конституционния проект ще бъдат отразени препоръките на авторитетната Венецианска комисия, ще се вземе предвид и експертният дебат в страната.

„Тази тема се движи. За нас от ПП-ДБ това беше една от основните причини, поради които беше съставено това мнозинство ... Когато отидем да правим местни избори, това (конституционната промяна - бел.ред.) ще припомни защо националната конструкция е важна и трябва да бъде подкрепяна“, посочи Иванов.

ОБЯСНЕНИЯ

Доста витиевато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни повторно думите си от вчера. "Тези, които знаят английски добре, знаят, че значението на одтелни думи много зависи от текста. Но на един съвет премиерът на Великобритания Дейвид Камерън се хвана за главата и каза: "Аз не знам ли английски! Толкова пъти превъртяха думите една до друга, че за всички да се получи така, че да са удовлетворени", неясно каза Борисов. Той заяви, че "сглобка е грозна дума", както и че нито е в коалиция с ПП-ДБ, нито с ДПС.  "Към тази некоалиция се прибавиха и колегите от ДПС, за да направим конституционните промени, съдебните реформи", уточни Борисов.

Герберският вожд обясни, че обстановката в парламента към ПП-ДБ е толкова враждебна от страна на "Възраждане", ИТН и БСП, че "ако прибавим и ДПС, много трудно ще стане и затова с колегите осъзнато, знаейки за всички ваши въпроси, решихме да работим по този начин".

Думите на Борисов, че коалиция няма, бяха потвърдени и от депутата-бизнесмен от ДПС Делян Пеевски. "Стабилизиращата роля на ДПС никой не я отрича. Това е евроатлантическа позиция", каза Пеевски. И потвърди, че всичко във връзка с конституционните промени е изчистено.

ЗАДОВОЛСТВО

Делян Пеевски от ДПС реагира със задоволство на коментара на Христо Иванов по отношение на неговата партия. "Коалиция няма, както виждате и от това, което г-н Борисов е казал. Те работят по определени теми заедно, ние също подкрепяме определени теми. Стабилизиращата роля на ДПС никой не я отрича", каза той.

Последвайте ни и в google news бутон