Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов се самопредложи за посредник при преговорите за зърното

А Пеевски е получил уверения от кабинета, че до обяд кризата ще бъде разрешена

19 Септ. 2023Обновена
Илияна Димитрова
Бойко Борисов

Според Бойко Борисов конфликтът между правителството и зърнопроизводителите трябва да се разреши с преговори помежду им. Такъв призив на практика той отправи тази сутрин, докато коментираше темата пред журналисти в парламента. Дори изрази готовност да посредничи, ако някой го поиска от него. 

Водачът на ГЕРБ изрази учудването си, че няма реакция от страна на ресорните членове на кабинета по кризата. "Всичко се решава с диалог. Все още не съм чул икономическия министър, търговските аташета какво правят; това е огромен апарат, който стои и чака парламентът да вземе решение", недоволно каза Борисов. Според него министрите трябва да станат по-активни, а парламентът ще вземе законодателни мерки, ако са нужни. Когато журналист отбеляза, че браншът не иска преговори, той отвърна кратко: "Това вече не го знам."

 "Аз знам, че всичко в тази страна, което е станало положително и добро, е станало с диалог. Със сиурност има и доза истина в това, което каза Денков. Въпросът е, че ние не гледаме на ИТ сектора или на който и да е друг сектор автомобилите, и това прави впечатление, това ги дразни", ожали герберският вожд зърнопроизводителите, които се ползват с лошата слава, че харчат за луксозни автомобили.

От думите му излезе, че прекомерно много внимание се обръща на богатството на зърнените бизнесмени. "Това се набива в последните дни – майбасите. И това ги дразни. Затова казвам – я, да преброим кои сектори какви коли имат тогава", препоръча Борисов. А икономическите си възгледи обобщи така: "Пазарна икономика - всеки има право да прави каквото желае, след като си е платил данъците."

Борисов отрече да му е било предложено споразумение от премиера Денков, което да регулира отношенията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Само отбеляза, че говоренето за "некоалиция" става смешно. А когато го попитаха дали ДПС е в коалицията, отвърна: "На практика, да."

 

УВЕРЕНИЕ

Влиятелният депутат от ДПС Делян Пеевски заяви пред медиите, че е получил уверение от правителството, че се водят преговори с недоволните бизнесмени и до обяд проблемът ще бъде разрешен. "Става дума за едни обезщетения, които искат - за тези тонове, които са в България и за разликата в цената. Нека да мине обяд и ще коментираме", допълни той, цитиран от БНР.

 

НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА

Първоначално инициативният комитет на протестиращите земеделци пусна съобщение, че ще влязат в столицата с "цялата жива сила" чак в сряда, за да протестират пред Министерски съвет. Тази сутрин трактори от различни краища на страната се събраха край Долни Богров.

По-късно днес стана ясно, че все пак земеделците ще протестират днес на жълтите павета, но ще влязат пеша в столицата, без тракторите. Това ще стане след като приключи обявеният за обяд друг протест на енергетиците:

Протестиращите днес миньори в столицата, водени от двата синдиката КНСБ и КТ Подкрепа, договориха с правителството да бъде изработен детайлен план за ангажиментите на държавата към заетите във въгледобива в България.

По данни на организаторите на протеста на земеделците около 600 трактора са докарани в близост до София край Долни Богров. "Имаме разрешение от Столична община само 80 машини да влязат в София утре, в сряда, на 20 септември. Придвижването им ще стане рано сутринта между 5 и 7 часа, за да не блокираме движението и хората, които отиват на работа", съобщи пред БНР Илия Проданов от Националната асоциация по зърнопроизводство.

 

ИЗ СТРАНАТА

И днес бяха блокирани кръстовища из страната - на пътя Русе – Силистра при Старо село, а и по трасето Силистра – Добрич на изхода при Калипетрово. Граничните пунктове работят нормално. Вчера бяха блокирани 40 пътни точки и КПП-та. 

Още по темата