Медия без
политическа реклама

Миньорите се договориха с кабинета за въглищата

До 15 октомври трябва да бъде създадено новото държавно предприятие "Конверсия на въглищните райони"

19 Септ. 2023Обновена
Илияна Димитрова
Протестът днес събра хора от различни краища на страната.

Протестиращите днес миньори в столицата, водени от двата синдиката КНСБ и КТ Подкрепа, договориха с правителството да бъде изработен детайлен план за ангажиментите на държавата към заетите във въгледобива в България.

Подписано бе споразумение, че в много кратки срокове - до края на септември, ще се изработи този план с конкретни мерки до 2038 г., които трябва да се предприемат във връзка с бъдещото намаляване на въглищните мощности и проблемите, които това ще създаде със заетите в сектора. В този план ще се посочи и финансирането на тези мерки още сега, а не в бъдеще време, заяви след срещата с премиера лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Предвиденото в плана за възстановяване държавно предприятие "Конверсия на въглищните райони" трябва да бъде създадено до 15 ноември. Идеята е в него да бъдат преназначавани съкратените миньори, които да продължат трудовия си живот при рекултивация на мините и след тяхното закриване. Това предприятие бе записано в плана за възстановяване въпреки отказа на ЕК то да бъде заложено като цел, чието изпълнение следва да бъде доказано. Така обещанието за създаването му е донякъде висящо, още повече, че за това не са предвидени средства по плана за възстановяване, тоест финансирането трябва да дойде от националния бюджет.

Синдикатите обясниха, че трябва да бъде гарантирана работата не само на миньорите във въглищните райони на Стара Загора, Перник и Кюстендил, но и работещите в тецовете в тези райони.

Другият акцент, който са поставили протестиращите миньори, е създаването на второ предприятие "Индустриален парк Марица изток". Това предприятие също ще бъде финансирано с евросредства, но по друга линия - териториалния план за справедлив преход за района на Стара Загора. Предстои да се уточни кои терени ще бъдат включени в него. 

Председателят на КТ Подкрепа Димитър Манолов наблегна на това, че е много важно да бъде изработен общ устройнствен план на територията на мини "Марица изток", за да се знае какво може да се прави на тази земя. И намекна, че вече имало доста апетити да се присвояват терени.

До 10-12 дни териториалните планове на трите въглищни района в страната, които са част от Плана за възстановяване и устойчивост, ще бъдат съгласувани със синдикатите и преработени, стана ясно след срещата им с премиера.

Днес по обед няколко хиляди енергетици и миньори от различни краища на страната протестираха пред прозорците на Министерски съвет. Множеството се събра в 11,30 часа на площад „Свети Александър Невски” и след шествие по „Оборище”, „Георги Раковски”, „Цар Освободител”, „Княз Александър Дондуков” достигна официалния вход на Министерски съвет.

Протестиращите не одобряват представените проекти на териториални планове за преход към декарбонизация на трите въглищни района Стара Загора, Перник и Кюстендил. Предвиденото закриване на мощности във въглищните централи ще закрие пряко 20 000 работни места и още 60 000 косвено. 

Днес в столицата имаше и втора "точка на кипене"  - протеста на зърнопроизводителите, подкрепени от различни подсектори на земеделието. Край Долни Богров се струпаха над 400 трактори и други тежки машини. Идеята бе и те да демонстрират на жълтите павета в сряда, но по-късно през деня представители на протестиращите бяха поканени на среща при премиера. те ми

Според Бойко Борисов конфликтът между правителството и зърнопроизводителите трябва да се разреши с преговори помежду им. Такъв призив на практика той отправи тази сутрин, докато коментираше темата пред журналисти в парламента.

 

Ключови думи:

миньори, протест, зърнари

Още по темата