Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов отхвърли вписването на 24 май в Конституцията

Това на практика потопи инициативата на ПП-ДБ, която искаше денят на просветата да замени 3 март като национален празник

27 Септ. 2023Обновена
Илияна Димитрова
Според Борисов празниците "не трябва да се бият".

Водачът на ГЕРБ Бойко Борисов окончателно отхвърли идеята на ПП-ДБ 24 май да бъде записан като национален празник в Конституцията. Намерението на десните е денят на писмеността да замени 3 март, който е свързан с Русия, като ден на национални чествания. „Не трябва да се бият празниците. И 3 март, и 24 май, и Съединението са достатъчно светли празници, за да стават място за раздор, спор или политика“, обясни Борисов мотивите си тази сутрин пред журналисти в парламента.

Позицията му не идва като изненада. Инициативата на ПП-ДБ поначало не се радваше на особена популярност в ГЕРБ. Наскоро председателят на парламентарната комисия по конституционни въпроси Радомир Чолаков, който е депутат от партията на Борисов, заяви, че говоренето за национални празници разводнява дебата по конституционните промени и отклонява общественото внимание от централната тема – реформата в съдебната власт.

Това предвещава раздори с ПП-ДБ. Десните специално наблегнаха на това предложение, когато представиха собствения си конституционен проект през юли т.г. Тогава премиерът Николай Денков обясни, че 24 май може да обедини всички българи и да ги поведе към бъдещото, защото отбелязва духовно постижение, което сме предали на други народи. А в публичното пространство инициативата дотолкова отвлече общественото внимание, че наистина затъмни останалите поправки в Конституцията - и съдебната реформа, и промените в служебната власт, свързани с президентските правомощия.

За да няма раздори, ГЕРБ и ДПС, които са партньори на десницата в управляващата сглобка, подписаха общ конституционен проект на трите формации, в който присъства предложението за 24 май. Без подкрепата на ГЕРБ обаче тази конкретна поправка няма никакъв шанс да се реализира. Партията на Ахмед Доган най-вероятно ще последва примера на Борисов, както редовно прави. "По-скоро няма да се случи. ГЕРБ се отказаха, знаете накъде вървим, без техните гласове няма да стане", коментира водещият депутат на движението Делян Пеевски пред журналистите в парламента. Опозицията, в лицето на "Възраждане" и БСП, поначало е категорично против, а в ИТН смятат, че подобен въпрос може да се реши само на национален референдум.

До края на следващата седмица се очаква общият конституционен проект да бъде гласуван в цялост на първо четене. Такъв е планът на управляващите, които искат промените да бъдат окончателно одобрени до края на годината. Какво ще отпадне от тях, това ще стане ясно по-нататък, с предстоящите второ и трето гласуване, които ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС искат да направят съответно през ноември и декември.

ОСТРОТА

Борисов изрази недоволството от партньорите си ПП-ДБ, че не са се консултирали с него преди финансовият министър Асен Василев да заговори за отмяна на по-ниските ставки на ДДС за хотелиерите и ресторантьорите. Водачът на ГЕРБ обясни, че двата бранша са понесли най-тежък удар по време на пандемията и затова са получили данъчното облекчение, и се зарече, че партията му няма да подкрепи премахването на мярката.

Той се нахвърли и върху идеята на Василев за финансови стимули за хората, които разкриват укрити данъци. "С връщането на Държавна сигурност в София се връща и “бонус-донос”. ДС не може да съществува без доноси, все някой трябва да донася, да клевети, да пуска сигнали и да получава агентурни пари", остро заговори Борисов. Герберският лидер определи предложението като "перачница за пари" и също отказа да го подкрепи.

По същия начин реагира и Делян Пеевски от ДПС. Той отхвърли категорично повишаването на ДДС. А за сигналите беше още по-рязък. "За нас това е една репресия. Ще започнат едни измислени сигнали. Вие как си го представяте? Всеки ще почне да си пуска сигнали и накрая все в някоя фирма ще има нещо. Ще има хора, които си подават сигнал след сигнал, за да вземат 10 процента. Това е смешно. Няма да се случи!", отсече той.

В същото време, Борисов оптимистично нарече "сглобката" "много стабилна, непоклатима". Разказа, че тази сутрин се е видял със съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков тази сутрин. "Подкрепихме му младежката мечта за трите плажа (промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие - бел.ред.), за въоръжението. Много неща вършим", обясни Борисов.

Още по темата