Медия без
политическа реклама

Опозицията се хвърли на амбразурата заради 24 май

Само идеята за смяна на националния празник възбуди интереса на политиците към конституционния проект на ПП-ДБ

24 Юли 2023ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Димитрова
Корнелия Нинова смята, че разговорите за промени в Конституцията ще бъдат загуба на време, ако засягат само смяната на националния празник.

Оказва се, че смяната на националния празник от 3 март на 24 май е най-значимото предложение за промяна в Конституцията. Поне такова впечатление остава от реакцията на опозицията срещу проекта за промени в основния закон, представен от ПП-ДБ вчера.

Още същия ден лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви във Фейсбук, че „управляващите фашисти твърдо следват украинския сценарий за България, целящ да вкара страната ни в гражданска война. Провокациите спрямо нас, българите, няма да престанат, докато не започнат да ни избиват и по улиците.“ Този апокалиптичен тон беше предизвикан не от друго, а именно от идеята да се премахне 3 март от текста на Конституцията. Националистите продължиха в същия дух със серия постове в социалните мрежи под надслова „Долу ръцете от 3 март“, без да обърнат внимание на останалите идеи в проекта - все едно няма такива.

Водачът на БСП Корнелия Нинова даде специална пресконференция по същия повод от Варна. Тя заяви, че с предложението да се промени националният празник е била опорочена цялата идея за конституционна промяна, тъй като българите се насъсквали едни срещу други. „Това е абсолютен фалстарт на този процес и е един вид родоотстъпничество през най-висшия закон в държавата – Конституцията”, смята Нинова. Тя съобщи, че е получила покана от лидерите на десницата за разговори по конституционните промени. „Отговорът ни е - ако ще се събираме да разговаряме за промяна на националния празник от 3 март на 24 май, няма смисъл взаимно да си губим времето“, отсече Нинова. Соцлидерът все пак коментира и друго предложение на ПП-ДБ – да се ограничат до два мандатите на кметовете. Според Нинова десните искат това, единствено защото нямат собствени кметове.

Върху смяната на националния празник се съсредоточи и лидерът на ИТН Слави Трифонов. "Ако някой има право да каже кога е българският национален празник, това е само българският гражданин, питан на референдум, а не негови представители, които всъщност са измамници", написа остро шоуменът във Фейсбук. Като "Възраждане", той сякаш изобщо не видя другите предложения на десницата.

За конституционния проект се обади и бившият главен прокурор Иван Гешев. Той беше свален от поста от управляващите и създаде собствено сдружение „Справедливост за България“, с амбицията в бъдеще то да прерасне в политическа партия. Гешев определи във Фейсбук проекта на ПП-ДБ като „правно нищо и гротеска“. Затова нямало да го коментира в подробности. По думите му, исканите поправки в основния закон могат да бъдат приети само от Велико Народно събрание. Вчера десните обаче твърдяха, че това може да направи и обикновен парламент. Също като Слави Трифонов, бившият главен прокурор се обяви за провеждането на допитване по повод смяната на националния празник.

Реагираха и от коалиция "Левицата", в която участват редица партии на политици, отцепили се от БСП и близки до президента Румен Радев - АБВ, „Изправи се България“, „Движение 21“ и др. От лявото обединение обявиха, че започват подписка за запазване на 3 март като национален празник.

ПОЯСНЕНИЯ

Ако идеите на ПП-ДБ бъдат приети, служебното правителство ще продължи да съществува, но ще оперира с по-лимитирана власт. Това заяви десният депутат и бивш правосъден министър Надежда Йорданова пред Нова ТВ. “Практиката показва, че когато правителството в оставка изпълнява функциите на служебен кабинет, мнозинството в новоизбрания парламент се формира по-лесно и по-бързо се избира редовно правителство”, твърди Йорданова.

По думите й, предложенията за промени в Конституцията дават гаранции, че главният прокурор няма да бъде бухалка за едни и чадър за други. Реформираната прокуратура вече няма да е пирамидална структура, главният прокурор няма да е на върха ѝ и няма да разполага с абсолютната власт да преценява кой и как да бъде обвинен или срещу кого да не бъде започвано разследване. “Изключително важна гаранция е структурата на прокурорския съвет, която предлагаме. Там ще има мнозинство на обществената квота, избрана от парламента. Главният прокурор ще има ефективно противодействие отвън, вместо основната част от съвета да е съставена от подчинени нему прокурори”, смята Йорданова.

Още по темата