Медия без
политическа реклама

Вежди Рашидов напуска парламента и политиката

Бившият председател на НС заяви само: Малко съм в почивка, не ми се говори

09 Авг. 2023Обновена
Илияна Кирилова
Вежди Рашидов

След скандала, който предизвика с нецензурните си реплики за жертвите на домашно насилие, депутатът от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов ще напусне парламента. Заявлението за това вече е подадено в деловодството на Народното събрание.

Рашидов, който е бивш председател на Народното събрание, ще напусне и партията си, и политическия живот на страната. "Във връзка със създалата се ситуация подавам оставка като народен представител в 49-тото Народно събрание и напускам партия ГЕРБ и политиката", записано е в кратко изявление, което той разпрати до медиите.

Това е логична стъпка след думите, които изрече на дебата по промените в Закона за защита от домашно насилие на 7 август, които случайно бяха уловени от парламентарен микрофон: "Има и сега закони. К'во чешеме езици? Всички ку*ви се събудиха да се сетят след 15 години, че са изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го направиха на маймуна."

Още същия ден, когато произнесе тези думи, собствените му съпартийци го принудиха да подаде оставка от парламентарната комисия по култура и медии, на която беше председател, както и да напусне партийното ръководство на ГЕРБ, на което беше член. Изглежда е смятал, че с това ще му се размине и ще може да остане депутат, защото изявлението му, че ще напусне парламента дойде чак днес, 9 август. Засега е неясно дали партийният лидер Бойко Борисов е изиграл роля за окончателното решение.

 

Рашидов: Не ми се говори

Веднага след като стана известно за подадената оставка, bTV се свърза с Рашидов, който заяви лаконично: "Малко съм на почивка, не ми се говори".

От ГЕРБ пък отказват официален коментар. А пиарът на Рашидов - Радка Петрова, заяви само, че "той ще се занимава с това, с което е известен в целия свят - с изкуство".

Още по темата