Quantcast

Медия без
политическа реклама

Рашидов спести публично унижение на ГЕРБ с оставките си

Няма нужда парламентът да го освободи от културната комисия, нито да бъде изхвърлен със сила от партийното ръководство

08 Авг. 2023ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Димитрова
До неотдавна той беше председател на Народното събрание, което прави удара по репутацията на парламента още по-тежък.

Много усилия и голямо публично унижение си спести ГЕРБ, благодарение на това, че депутатът Вежди Рашидов доброволно се оттегли от постовете си в парламента и партията след огромния скандал, който предизвика с вулгарните си думи спрямо жертвите на домашно насилие.

Колегите му в Народното събрание поискаха от него да подаде оставка като председател на парламентарната комисия по културата и медиите, а също и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ – оперативното ръководство на партията. Рашидов го направи веднага, но не показа, че е готов изцяло да напусне парламента. А това трябва да се случи след удара, който нанесе по репутацията на Народното събрание, на което съвсем доскоро дори беше председател. „Сега“ отправи питане към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за мнението му по въпроса, но отговор все още няма.

Според правилника на Народното събрание, когато председател на парламентарна комисия напусне предсрочно поста си по собствена воля, тогава освобождаването му само се обявява – без да се обсъжда и гласува. Съвсем друго е положението, когато парламентарната група, която го е предложила за председател, или мнозинството от членовете на самата комисия поискат той да бъде изхвърлен. Тогава е необходимо решение на Народното събрание. А това, на свой ред, означава публично обсъждане в пленарната зала, съпроводено с атаки, сблъсъци и подигравки, които неизменно съпровождат такива дебати.

Сега на герберите няма да им се налага да преминават през такава неприятна за тях ситуация. Просто в началото на есенната сесия на парламента председателят му Росен Желязков ще обяви, че Рашидов е напуснал поста.

Оставката на Рашидов от Изпълнителната комисия също спестява главоболия на партията. Според устава на ГЕРБ членовете на партийното ръководство се избират и освобождават от Националното събрание – върховният орган на партията, който се свиква веднъж на поне 4 години. Когато обаче някой от членовете на Изпълкома поиска да бъде освободен, тогава решението има сила от датата на заявлението. От пресцентъра на ГЕРБ потвърдиха пред „Сега“, че Рашидов е подал такова заявление. Така няма нужда да се чака следващото свикване на Националното събрание на партията (това стана за последно през 2022 г., така че следващото вероятно ще бъде след 3 години – бел.а.), за да изпадне бившият културен министър от ръководството.

Остава въпросът – ще се откаже ли да бъде депутат? Това принципно е въпрос на лично волеизявление, но като всичко в ГЕРБ, последната дума е на партийния лидер, който засега мълчи.

Ключови думи:

Вежди Рашидов, ГЕРБ-СДС