Медия без
политическа реклама

Млад юрист с постна биография оглави правната комисия на НС

Стою Стоев от "Продължаваме промяната" е съдружник в бизнеса на баща си и второ издание депутат

17 Май 2023Обновена
Стою Стоев
БГНЕС
Стою Стоев

От ГЕРБ-СДС изпълниха тази сутрин своето задължение по "джентълменското споразумение" с ПП-ДБ и помогнаха за председател на изключително важната парламентарна комисия по правни въпроси да бъде избран Стою Стоев -  млад адвокат със скромна трудова биография, активист на ПП. "Нямат мотив да казват, че има криза в доверието", коментира малко по-късно водачът на герберите Бойко Борисов по адрес на десните.

Така правната комисия става първата от всички парламентарни комисии, която е с избран председател. Останалите се ръководят от временни шефове, посочени от председателя на Народното събрание Росен Желязков. Причината за тази безпрецедентна ситуация е липсата на политически консенсус да се изберат ръководства на комисиите. А това, разбира се, им пречи да заработят нормално.

 

ДОГОВОРКИ И ОБЕЩАНИЯ

Преди седмици ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха Желязков, който е депутат от формацията на Борисов, да оглави парламента. Съгласно договорката, той ще бъде сменен след три месеца с депутат на ПП-ДБ - ако парламентът изтрае толкова дълго време. В замяна десните имаха право да изберат техен човек за шеф на парламентарната комисия. Те се спряха на 30-годишния Стою Стоев.

Наскоро обаче герберите започнаха да говорят, че ще изпълнят обещанието си, само ако десните подкрепят тяхно правителство. От ПП и ДБ на свой ред ги обвиниха, че изменят на ангажиментите си и не може да им се има доверие. Съпредседателят на ПП Кирил Петков даже постави въпроса лично пред Бойко Борисов на лидерската им среща. За да се отърси от нападките, Борисов нареди възможно най-бързо Стоев да бъде избран.

Това стана днес, при съпротива от страна на БСП и ИТН. Според соцдепутата Кристиан Вигенин изборът на Стоев "разкъсва единството на Народното събрание". "Събрали се две групи, решили нещо. Не е редно по този начин да се структурира работата на парламента", скара се Вигенин. Далеч по-цветно изказване направи Тошко Йорданов от ИТН, според когото "подобни договорки и любовен танц между две парламентарни групи противоречи на духа на парламентаризма". "Ние гласувахме против поредното унизително отношение на две парламентарни групи към целия парламент", каза Йорданов. И допълни, че герберите са ударили "дъното на унижението пред ПП". "Сега при втория мандат нека едните арестуват другите и доставят радост на целия български народ", каза саркастично Йорданов.

 

КОЙ Е СТОЮ СТОЕВ

От сайтовете на парламента и на "Продължаваме промяната" научаваме, че Стою Стоев е народен представител в 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание, избран в 17 МИР-Пловдив. В предните два парламента е работил в правната комисия, бил е член и на временната комисия за промени в Конституцията, която не свърши никаква работа.

Това изчерпва трудовата биография на прясно избрания председател на важната правна комисия. Поради липса на други данни са изброени разни законопроекти, в чието писане и внасяне е участвал младият депутат, като е отбелязано, че "кауза, която Стою Стоев успешно защитава, са приетите предложения за промени между двете четения към Законопроекта за изменение и допълнение на Гражданския процесуалния кодекс, с които се въведе електронно заповедно производство". В "биографията" се подчертава и приносът на Стоев към проекти за промени в Търговския закон, които целят "създаването на нов вид търговско дружество, което ще облекчи неимоверно стартиращия бизнес".

Биографията му приключва с още два "важни" детайла: "участвал е в екипа, изготвил законодателната програма, която следваше да послужи като основа на втория мандат, получен от акад. Денков в 48-то НС; "беше част и от контактната група, която определи законодателните приоритети пред 49-то НС.

Ето представянето на депутата на сайта на парламента: 

СТОЮ ТЕОДОРОВ СТОЕВ

СТОЮ ТЕОДОРОВ СТОЕВ

  • Дата на раждане : 11/11/1992 , Пловдив , България
  • Професия:
  • Езици:
  • Избран(а) с политическа сила: КОАЛИЦИЯ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ, 24.56 %
  • Участие в предишно НС: 47 НС; 48 НС;
  • E-mail: [email protected]

Изборен район: 17-ПЛОВДИВ ОБЛАСТ

 

 

 

ОЩЕ ЗА НЕГО

Младият политик е син на бившия председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация Теодор Стоев, избран от квотата на НДСВ, разкрива разследващият сайт BIRD. Стоев младши е съдружник с баща си в адвокатската кантора "Станков, Стоев и партньори”, където партньор им е бившият правосъден министър Антон Станков (НДСВ).

В имуществената си декларация депутатът от ПП е вписал съдружие във фирма с баща си, като незнайно защо е преиначил леко името на дружеството - вместо “С Плюс Консулт”, както е в Търговския регистър, в декларацията фигурира  "С консулт". "Дяволът е в детайлите! Особено, ако ще става шеф на правната комисия - защото всяка буква и запетая в законите е важна и понякога отваря вратички за заобикалянето им!", коментира BIRD.

В разследването се посочва също, че бащата на депутата е старши съдружник  в “Комидор” АД с инвеститорите в скандалния “подпорен хотел” на Алепу Кристиян Христов и Пламен Марков - собственици на “Алепу Вилидж”.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата