Медия без
политическа реклама

Депутатите се изпокараха за закриването на спецсъдилищата

Законопроектът, с който Бюрото за защита се взима от Иван Гешев и се прехвърля в МП, бе одобрен и на второ четене в комисия

10 Септ. 2021Обновена

Posted by Инициатива "Правосъдие за всеки" on Friday, September 10, 2021

Депутатите от правната комисия се изпокараха и за пети пореден път не гласуваха дори на първо четене законопроекта на "Демократична България" за закриване на спецсъдилищата.  

Преди това на второ четене мина прехвърлянето на Бюрото по защита от ръководството на главния прокурор Иван Гешев към Министерството на правосъдието. След тричасови спорове и процедури този проект бе приет и има всички шансове да мине и през пленарна зала. 

След кратка почивка, депутатите започнаха гледането на първо четене на промените в закона за съдебната власт, в които основното предложение е закриването на спецсъдилищата. "Това е един от най-обсъжданите проекти в държавата, бяха направени много опити той да бъде разгледан, но срещаше съпротива", каза при представянето на проекта депутатът от Демократична България Атанас Славов. Последва изслушване на председателя на Апелативния специализиран съд Георги Ушев, който очаквано се обяви срещу закриването на спецсъдилищата.

Веднага след това последва предложение заседанието да бъде прекратено и отложено, защото е обявено пленарно заседание за бюджета на НЗОК. Последва контрапредложение от Атанас Славов да бъде спряно обсъждането и да бъде гласуван на първо четене проектът, защото вече е имало обществено обсъждане. Той беше подкрепен от депутата от БСП Явор Божанков. Намеси се и Мая Манолова от ИБНИ, която заяви, че вече веднъж е блокирано приемането на проекта с номера с пленарното заседание и че следва да се гласува предложението на Славов, след като то е направено. 

Председателят на правната комисия Андрей Михайлов /ИТН/ обаче обяви, че няма как да се гласува, защото по същото време има пленарно заседание и това ще е нарушение на правилника. И закри заседанието с обещанието то да продължи след пленарното заседание

През 6-те часа, в които комисията заседава, присъства и главният прокурор Иван Гешев. 

Минути след отлагането, стана ясно, че пленарното заседание е отложено и правната комисия отново бе свикана. Тя започна работа с изслушване на представители на съдебната власт. Членът на ВСС и председателстващ Съвета Боян Магдалинчев обяви, че част от промените в закона за съдебната власт са противоконституционни. По негово мнение, някои от измененията имат далечна цел, свързана с предстоящия избор на нов председател на Върховния касационен съд. 

Главният прокурор Иван Гешев направи близо половинчасово изложение, в което се обяви срещу закриването на специализираните съдилища, нарисува апокалиптични картини, ако това се случи, обясни, че то е само в полза на олигарсите, че България я чакат проблеми с Европа, която е приветствала създаването на тези структури.

Последваха изказвания на Мая Манолова, Надежда Йорданова, Екатерина Захариева, Явор Божанков.

Накрая се стигна до момента, в който депутатите от ГЕРБ отново обявиха, че започва пленарно заседание и няма как да има заседание и на правната комисия. Веднага след това председателят на правната комисия закри заседанието и обяви, че извънредно ще бъде насрочено неговото продължение.

Заседанието на правната комисия започна рано сутринта с процедурни спорове, от които личеше, че представителите на ГЕРБ правят всичко възможно проектът за закриване на спецсъдилищата и за преместването на бюрото на главния прокурор Иван Гешев в министерство на правосъдието да не мине през комисията и да не стига до пленарна зала. Първоначално от ГЕРБ предложиха да се разгледа веднага тяхно предложение за промяна в Изборния кодекс. След като това не мина, настояха да отпадне точката за специсъдилищата, защото няма становище на Висшия съдебен съвет по този законопроект. И този опит за блокиране на работата на комисията не мина и депутатите започнаха приемането на текстовете за второ четене на проекта за изменение и допълнение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. 

От ГЕРБ постоянно опитваха да накъсат разглеждането на проекта с различни процедурни предложения и подмятания, че не се спазват правилата за гласуване в комисията. Депутатът от ГЕРБ Ана Александрова на няколко пъти упрекна, че се нарушава правилника. При една от нейните реплики се намеси депутатът от ИТН Радостин Василев, който се обърна към нея с думите: "Не ми се карайте, заради вас ще се обадя на тел.112", на което тя отговори: "Аз пък ще се обадя на Таня Дончева". 

На заседанието дойдоха и съпредседателят на Демократична България Христо Иванов и депутатите от ИБГНИ Мая Манолова, Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, които не са членове на правната комисия. Депутатът от ГЕРБ Николина Ангелкова използва това, за да попита дали има заседание на комисията или има предизборна среща. Тя също участва в опитите да се накъса заседанието и работата на комисията. На няколко пъти депутатите си обещаваха да не се наричат един друг "престъпник".

За заседанието на правната комисия се появи и главният прокурор Иван Гешев, който още преди началото му обяви, че ако се стигне до закриване на спецправосъдието, то това ще е само в услуга на мафията. „Слушам през последните дни политическото клише „юридическа реформа“. Това не е реформа, а юридическа катастрофа, а цената ще платят българските граждани. Тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо работещо“, заяви пред журналисти Гешев. По думите му резултатът ще е застрашаване на защитаваните свидетели от мафията, „смачкване“ на най-важните дела в държавата – срещу олигарси, организираната престъпност. „Вероятно ще доведе и до освобождаване на замразените пари на мафията в размер на около 3 млрд. лв. и др. последствия. Ако това е реформа, аз не я разбирам така“, твърди още главният прокурор.

Той заговори и за „обезкостяването“ на главния прокурор и прокуратурата като цяло – или още „тричането“ ѝ. „Това не е проблем за прокуратурата. Това ще доведе само до ниската ѝ ефективност и бум на престъпността, както беше през 90-те години. Това е „обезкостяване“ и „тричане“ на българските граждани и тяхната сигурност – това е голямата цена, която ще бъде платена“, заяви още главният прокурор.

Гешев взе думата и в хода на заседанието по темата за минаването на Бюрото за защита към правосъдното министерство. Прокуратурата няма да носи отговорност за последствията, категорично го казвам и цената ще платят българските граждани, заяви главният прокурор пред правната комисия. Той отново каза, че животът и здравето на защитените свидетели ще бъде заплашено и че много служители на бюрото ще напуснат. Докато се проведе конкурс отговорността за защитените свидетели ще е на министерството на правосъдието, но не и на прокуратурата, каза Гешев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата