Quantcast
ДБ възроди предложението за закриване на спецправосъдието | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ДБ възроди предложението за закриване на спецправосъдието

Бюрото по защита се отнема от Гешев, предвижда проект на "Изправи се БГ! Ние идваме"
Обновена
3 326
 БГНЕС
Христо Иванов и колегите му от "Демократична България" предлагат закриването на специализираните съдилища и прокуратури.

Закриването на специализираните съд и прокуратура отново бе предложено от "Демократична България". Това предложение веднъж мина през парламентарната правна комисия на 45-ото НС, но краткият живот на парламента не стигна, за да бъде обсъдено и от пленарната зала. Сега проектът е представен на вниманието и на 46-ото НС в първите часове от дейността му. Вносители на промените в Закона за съдебната власт са Христо Иванов, Атанас Атанасов, Атанас Славов, Борислав Сандов и Надежда Йорданова.

Опитът за закриването на спецправосъдието по време на предишния парламент предизвика протестите на прокуратурата. Лично главният прокурор Иван Гешев оглави недоволството на магистратите и видя в законопроекта посегателство срещу съдебната независимост. Според мотивите към законопроекта обаче точно закриването на спецправосъдието цели да гарантира независимостта на съдебната власт и правата на гражданите. Вносителите твърдят още, че обществото възприема тези структури като инструмент за извънредно правосъдие, което изпълнява политически мотивирани поръчки. Цитира се и огласеният преди ден доклад за върховенството на закона на ЕК, където в частта за България се говори за липса на последователни резултати що се отнася до присъди за корупция по високите етажи на властта.

"Демократична България" изнася и числа от доклада на спецсъда, от които се вижда, че той предимно се занимава да разрешава СРС-та и претърсвания и едва 3% от делата му са по същество. А най-често налаганото наказание е до 3 г. затвор, в много случаи - условно.

Със същия законопроект се премахват и т.нар. предварителни проверки, които прокуратурата прави извън рамките на наказателния процес.

С друг законопроект "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ)предлага Бюрото по защита, което в момента е на подчинение на главния прокурор и е превърнато в личната гвардия на началника на държавното обвинение, да премине към министъра на правосъдието. Под този проект подпис са сложили Николай Хаджигенов, Арман Бабикян, Мая Манолова и други депутати от групата им.

Според мотивите им бюрото е превърнато в паравоенна организация, пряко подчинена единствено на главния прокурор. Бюджетът на бюрото е почти равен на този на НСО, твърдят още вносителите. Те застъпват тезата, че сегашната уредба на Бюрото по защита гази Конституцията.

 

Още

Десните предлагат уволнение на Цацаров и закриване на спецсъда

19.04.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

14154
Спецпрокуратурата се покри за "Барселонагейт"
Знаково дело, с което Гешев се хвали, отново катастрофира на старта