Медия без
политическа реклама

ДБ възроди предложението за закриване на спецправосъдието

Бюрото по защита се отнема от Гешев, предвижда проект на "Изправи се БГ! Ние идваме"

21 Юли 2021ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
БГНЕС
Христо Иванов и колегите му от "Демократична България" предлагат закриването на специализираните съдилища и прокуратури.

Закриването на специализираните съд и прокуратура отново бе предложено от "Демократична България". Това предложение веднъж мина през парламентарната правна комисия на 45-ото НС, но краткият живот на парламента не стигна, за да бъде обсъдено и от пленарната зала. Сега проектът е представен на вниманието и на 46-ото НС в първите часове от дейността му. Вносители на промените в Закона за съдебната власт са Христо Иванов, Атанас Атанасов, Атанас Славов, Борислав Сандов и Надежда Йорданова.

Опитът за закриването на спецправосъдието по време на предишния парламент предизвика протестите на прокуратурата. Лично главният прокурор Иван Гешев оглави недоволството на магистратите и видя в законопроекта посегателство срещу съдебната независимост. Според мотивите към законопроекта обаче точно закриването на спецправосъдието цели да гарантира независимостта на съдебната власт и правата на гражданите. Вносителите твърдят още, че обществото възприема тези структури като инструмент за извънредно правосъдие, което изпълнява политически мотивирани поръчки. Цитира се и огласеният преди ден доклад за върховенството на закона на ЕК, където в частта за България се говори за липса на последователни резултати що се отнася до присъди за корупция по високите етажи на властта.

"Демократична България" изнася и числа от доклада на спецсъда, от които се вижда, че той предимно се занимава да разрешава СРС-та и претърсвания и едва 3% от делата му са по същество. А най-често налаганото наказание е до 3 г. затвор, в много случаи - условно.

Със същия законопроект се премахват и т.нар. предварителни проверки, които прокуратурата прави извън рамките на наказателния процес.

ГЕРБ и ДПС се хвърлиха в защита на специализираните съдилища и прокуратури, чието закриване се предвижда от законови промени, предложени от "Демократична България".

С друг законопроект "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ)предлага Бюрото по защита, което в момента е на подчинение на главния прокурор и е превърнато в личната гвардия на началника на държавното обвинение, да премине към министъра на правосъдието. Под този проект подпис са сложили Николай Хаджигенов, Арман Бабикян, Мая Манолова и други депутати от групата им.

Според мотивите им бюрото е превърнато в паравоенна организация, пряко подчинена единствено на главния прокурор. Бюджетът на бюрото е почти равен на този на НСО, твърдят още вносителите. Те застъпват тезата, че сегашната уредба на Бюрото по защита гази Конституцията.

Главният прокурор Иван Гешев е единственият, който смята, че няма проблем със законността на Бюрото по защита към първия обвинител.

 

Още по темата