Медия без
политическа реклама

Сглобката набързо ремонтира ремонта на Конституцията

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС възкресиха Пленума на ВСС, който закриха с промените в основния закон

01 Февр. 2024ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Илияна Димитрова
С 11 гласа "за" и 7 "против" правната комисия "пусна" към пленарната зала за второ четене поправката на поправката на Конституцията.

Управляващото мнозинство не се посвени и ремонтира пресните промени в Конституцията, които влязоха в сила на 26 декември м.г. При това го направи с внасяне между първо и второ четене на предложения за преходни и заключителни разпоредби в промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които да бъде променен Законът за съдебната власт. Само ден след като това предложение мина през правната комисия, днес то вече беше прието и на второ четене от пленарната зала. "За" гласуваха от всички от ГЕРБ-СДС и ДПС. От ПП-ДБ имаше и двама "въздържал се", като вероятно един от тях е Бойко Рашков, който вчера гласува така и в правната комисия.

Цялото упражнение беше, за да бъде възкресен Пленумът на Висшия съдебен съвет - институция, която беше закрита с промените в Конституцията, според която вече има само Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет. Изборите за двата съвета предстоят, а междувременно действат старите колегии на ВСС - съдийската и прокурорската, но без пленум. Изненадващо обаче Анна Александрова, Екатерина Захариева, Надежда Йорданова, Стою Стоев, Хамид Хамид и Ертен Анисова решават, че "за да няма напрежение в системата" пленумът трябва да бъде възстановен временно. В мотивите си те цитират някакво съвещание на ВСС, за което членове на органа казаха пред "Сега", че изобщо не е провеждано, или че най-малко не са били поканени всички кадровици.

Абсурдната ситуация можеше да бъде избегната още при приемането на промените в Конституцията, като се отложи закриването на Пленума да стане, когато бъде приет Законът за съдебната власт, който трябва да регламентира новите два съвета. В препускането при приемането на промените в Конституцията обаче явно мнозинството не помисли за това и сега се налага да прави кръпка върху кръпка, при това откровено противоконституционна.

Мандатът на сега действащия ВСС изтече още през октомври 2022 г., но парламента не изпълни задълженията си да го обнови с идеята, че първо ще го реформира.

Любопитна подробност е, че по време на дебата в пленарната зала днес нито един представител на т.нар. сглобка не излезе от трибуната да аргументира промяната, макар и опозицията много пъти да ги призова за това. Също така впечатление направи и отсъствието на председателя на Народното събрание, който беше оставил юздите в ръцете на заместничката си Росица Кирова (ГЕРБ). "Росен Желязков не присъства, когато ще се взема незаконосъобразни и противоконституционни решения", отбеляза от трибуната Петър Петров от "Възраждане".

Пред депутатите се яви Боян Магдалинчев, който беше представляващ вече несъществуващия Висш съдебен съвет. Не стана ясно защо и как е избран точно той да участва в заседанието, като се има предвид, че вече няма качеството на "пръв сред равни". Той каза на депутатите, че промяната, предложена от управляващите, "ще разтвори малко възможностите за пълноценна работа на ВСС до приемането на законите и конституирането на новите съвети".

Мая Димитрова от БСП нарече случващото се "суспендиране на Конституцията", а Тошко Йорданов (ИТН) попита "дали не става дума за парите за обществените поръчки, които няма кой да подпише". "Къде са ви юристите на ПП-ДБ", призова той включване от експертите на управляващите, но не успя да ги предизвика.

ДЕБАТЪТ В ПРАВНАТА КОМИСИЯ

За това, че предвидените промени противоречат на Конституцията депутатите бяха предупредени от Атанаска Дишева - член на Висшия съдебен съвет, която вчера присъства на заседанието на правната комисия в лично качество. "Организацията на съдебната система и на органите ѝ не включва Пленум", припомни тя и посочи, че няма пречка съдебната система да функционира. 

"Има опасения, че конституционната реформа няма да бъде проведена по начина, по който беше замислена", каза тя. И изрази опасения, че възкресеният Пленум ще трябва да организира и проведе изборите за новите два съвета, да одобри информационната система за гласуването и избирателните секции. "Моля да обърнете внимание на това, което ви говоря. Четирима от петима изказали се във Висшия съдебен съвет подкрепиха моята теза", каза Дишева, докато шефката на правната комисия Анна Александрова я приканваше да се ориентира към приключване на изказването си.

"Сглобката по някакъв начин е решила, че всичко глупаво, което може да се направи в правната сфера, ще бъде направено", възмути се и Гроздан Караджов (ИТН). Той разказа как изведнъж законопроектът за промени в НПК, който е стоял на трупчета, е бил активиран, за да може бързо при второто му четене да се прокара и промяната в съдебния закон. "Когато има много случайности, обикновено нищо не е случайно", каза Караджов. Според него предложената от управляващите промяна "само ще задълбочи хаоса". Той ядосано допълни, че членството в правната комисия ще се превърне в дамга, защото непрекъснато се приемат "поправки - коя от коя по-глупава и вкарваща хаос". "Моят гняв е огромен - човешки и юридически. Оттеглете го това да не стига в зала, това за мен е срамота", заключи Караджов.

Надежда Йорданова (ПП-ДБ) му отговори, че упражняването в популистко говорене е право на опозицията. "За да няма спекулации, че Народното събрание не възнамерява да проведе докрай съдебната реформа - имаме уверение от Министерството на правосъдието, че новият Закон за съдебната власт ще бъде оповестен за предварително обсъждане към края на февруари", каза тя и успокои, че изборът на новите съвета ще бъде уреден там и няма да се провежда от възкресения Пленум.

"Дали е законно, или не е много голям теоретичен спор, може да се надговаряме на кръгла маса", включи се в дискусията и Бранимир Балачев от ГЕРБ. Той смята, че без Пленум няма как да се разпределя бюджетът на съдебната власт, който е над 1 млрд. лв. "Фактическо разпределение на бюджета трябва да се случи, всичко останало трябва да е на заден план", обобщи той. Дишева му отговори, че това е незначителен аргумент и може да се направят промени в закона за бюджета. Той репликира, че това няма как да стане. "Нуждата ни принуждава да приемем предложението. И аз ще гласувам за", обобщи той.

Явно така смятаха и повечето му колеги от сглобката, тъй като с 11 гласа "за" и 7 "против" правната комисия "пусна" за второ четене към пленарната зала поправката на поправката на Конституцията. Само Бойко Рашков, който често не е съгласен с колегите си от ПП-ДБ, гласува "въздържал се".

Още по темата