Медия без
политическа реклама

Правната комисия прие в полунощ антикорупционния закон на първо четене

20 Юли 2022
КПКОНПИ

Малко преди полунощ в сряда срещу четвъртък правната комисия в парламента прие на първо четене проекта за закон за противодействие на корупцията. Това стана с 14 гласа "за" на народните представители от „Продължаваме промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Четирима депутати бяха против, а трима се въздържаха. Проектът е внесен с подписите на всички депутати от Продължаваме Промяната и приемането му вече беше изрично посочено като условие за участие в коалиция и в ново правителство.

Нормативният акт постановява разделянето на КПКОНПИ на два отделни органа - Комисия за противодействие на корупцията и Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество.  Първата ще разследва, а втората ще се занимава с конфискацията, както и какво да се прави с отнетото. 

Единственото условие, което от "Продължаваме промяната" поставиха по време на разговорите с БСП за съставяне на правителство, е мандатът да бъде държан толкова, колкото е необходимо, за да бъде прието новото антикорупционно законодателство, а държавната

Първата комисия се предвижда да има разследващи инспектори, които ще могат да извършват предварителни проверки и разследвания по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, както и ще имат право на служебно оръжие.

Жестоко напрежение предизвиква в парламента въпросът за евентуалния избор на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков за председател на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ.

Обособяването на две комисии позволява фокусиране, надграждане и задълбочаване в работата, а създаването на разследващ инспектор е в отговор на „ключови дефицити в дейността по разследване на корупционни престъпления“, посочват вносителите Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната“ и група народни представители в мотивите си. 

В сряда правната комисия се събра след 6 провалени досега заседания.

Продължаваме промяната" спешиха внасянето на законопроекта за противодействие на корупцията.

„При всички положения подкрепата ни е свързана с това, че има още много работа по този законопроект. Действително за противодействието сме, но самите текстове се нуждаят от доста работа. Поемаме ангажимента да действаме много активно в тази посока, за да се получи накрая читав закон”, каза Андрей Михайлов от „Има такъв народ”, цитиран от Нова тв. 

ИТН саботира приемането на първо четене от правната комисия на проекта за Закон за противодействие на корупцията, внесен от цялата парламентарна група на "Продължаваме промяната" веднага след като партията на Слави Трифонов напусна управляващата коалиция.

На въпрос дали партията подкрепя Рашков да е начело на КПКОНПИ, той отговори: „Подкрепяме правилата за избор на председател на КПКОНПИ и действително кандидатурата на Рашков е на масата на обсъждане и предстои да се говори по тази тема”.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата