Медия без
политическа реклама

ГЕРБ заплаши с война при избор на Рашков в КПКОНПИ

Кирил Петков и Асен Василев искат БСП да им назначи „Велик инквизитор“, смятат бившите управляващи

Десислава Атанасова
БГНЕС
Десислава Атанасова

Жестоко напрежение предизвиква в парламента въпросът за евентуалния избор на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков за председател на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ. Назначението му е основното условие на „Продължаваме промяната“ (ПП), за да подкрепи правителство с мандата на БСП. Това толкова силно тревожи ГЕРБ-СДС, че тази сутрин бившите управляващи директно предупредиха социалистите, че ще се стигне до война, ако Рашков получи поста.

Единственото условие, което от "Продължаваме промяната" поставиха по време на разговорите с БСП за съставяне на правителство, е мандатът да бъде държан толкова, колкото е необходимо, за да бъде прието новото антикорупционно законодателство, а държавната

Заканата дойде от водача на депутатите от формацията Десислава Атанасова, която направи специална декларация по този повод. Тя напомни, че по нареждане на шефа на МВР бяха арестувани партийният й водач Бойко Борисов, както и други видни гербери – действия, които съдът впоследствие обяви за незаконни. „Бойко Рашков се превърна в символ на милиционерския произвол и антидемократичния терор, който Кирил, Асен и компания се опитват да установят в България в 21 век“, обяви цветисто Атанасова.

По думите й, водачите на „Промяната“ искат от левицата да им назначат Рашков за тяхна „персонална бухалка и Велик инквизитор“. Тя предупреди социалистите, че ако се съгласят с това, „ще обявите война не само на най-голямата опозиционна партия, но и на правораздавателната система, на гражданското общество и на гражданския мир“.

С изключително остри думи вътрешният министър Бойко Рашков нападна водача на ГЕРБ Бойко Борисов.

Това ядоса шефа на червените депутати Георги Свиленски. Той изскочи на трибуната, за да отговори на „глупостите, които наговори“ Атанасова, както сам се изрази. „БСП много добре знае какво предлага, когато казва – Бойко Рашков да е шеф на КПКОНПИ. Но и вие много добре знаете какво означава това“, заплашително се обърна Свиленски към герберите. Много повече обаче го беше разгневило твърдението на Атанасова, че кабинетът "Петков" е "заложил мини", които ще избухнат при следващото управление. Свиленски тъкмо започна да изрежда успехите на левицата в правителството и водещият заседанието Мирослав Иванов му спря микрофона. Причината беше в неособено деликатния език на соцдепутата, а също и защото Свиленски нямаше право в момента да прави подобно изказване.

Накрая на трибуната излезе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Изненадващо обаче той не се изказа срещу Рашков, с когото движението е в открита война от назначението му като вътрешен министър миналата година. Вместо това се впусна в неясно адресирани критики към лица от „Промяната“, които обвини, че налагат „лъжата като нещо нормално в тази зала, клетвопрестъпничеството като патриотизъм, нарушаването на конституцията и законите на страната като героизъм“.

После се разбра, че Карадайъ иска от Мирослав Иванов да обяви публично, че председателският съвет на парламента е отменил наказание, наложено на депутата от ДПС Хамид Хамид за негово нелицеприятно изказване от трибуната. Водещият заседанието обаче твърдо защити решението си да накаже Хамид с думите, че някои парламентарни групи толерират език на омразата, с което той не може да се съгласи.

Битката около Рашков вероятно ще продължи и по-късно днес в парламентарната антикорупционна комисия. На заседанието й следобеда трябва да бъде обсъден проектът на „Промяната“ за закон за противодействие на корупцията. Разглеждането му досега се проваляше заради бойкот от страна на опозицията, включително и ИТН, на която социалистите в момента разчитат да подкрепи ново правителство.

ИТН саботира приемането на първо четене от правната комисия на проекта за Закон за противодействие на корупцията, внесен от цялата парламентарна група на "Продължаваме промяната" веднага след като партията на Слави Трифонов напусна управляващата коалиция.

 

Още по темата