Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ не се отказва от сглобката с ГЕРБ

Не виждаме за момента алтернатива, смятат десните лидери

От "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" дават брифинг

От "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" дават брифинг

Posted by "По света и у нас" - новините на БНТ on Monday, November 6, 2023

ПП-ДБ няма никакво намерение да се отказва от общото управление с ГЕРБ на национално ниво, въпреки острото противопоставяне между двете формации на отминалите местни избори. Десните политици отдават заплахите на герберския водач Бойко Борисов, че ще преосмисли сглобката, на емоциите от вота и се надяват сега всичко да се успокои. Това се разбра от първата пресконференция на дясното обединение, която се проведе с участието на столичната формация "Спаси София" и новоизбрания кмет на града Васил Терзиев.

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов изтъкна, че десните и герберите могат да продължат да си разменят обвинения, или да изберат да носят отговорността за страната, както досега. По думите му, ПП-ДБ и ГЕРБ плащат тежка цена за компромиса помежду им, но алтернативата е да се хвърли България отново в политическа криза. "Когато има алтернатива, когато има отговорен път да се влезе в по-добро управление, ние решително ще го направим. Но няма да се занимаваме със заплахи и извиване на ръце. Аз не виждам за момента алтернатива", обобщи Иванов.

Той отново разви тезата, която сподели за първи път през 2021 г. - че българската политика преминава в ново състояние, при която няма да има една голяма доминираща партия, която концентрира властта, а множество средни партии, които трябва да се научат да се договарят помежду си, колкото и да са различни. Като важен принос на сглобката, той изтъкна успокояването на политическата система, въпреки честите скандали. "Може би трябва да почнем да го ценим това нещо, защото е най-добрият шанс да няма повече в България повече центрове на власт и източници на страх", препоръча десният политик.

Бившият премиер Кирил Петков пък разви тезата, че преди изборите е имало сценарий да бъде свалено редовното правителство, за да бъде заменено със служебен кабинет на президента Румен Радев, а София да бъде управлявана от тъмночервен кмет. Той напомни за скандала с машинното гласуване, като посочи, че той е произвел 400 хиляди невалидни гласа заради "странното движение на ДАНС", както нарече обвиненията в машинации на агенцията към кабинета "Денков-Габриел".

Петков благодари специално на Бойко Борисов за това, че лично е подкрепил Васил Терзиев на балотажа. Даже направи разлика между него и избирателите на ГЕРБ, които в мнозинството си подкрепиха конкурента на Терзиев Ваня Григорова. "Този призив на Бойко Борисов от последния момент беше националноотговорен. Ние го оценяваме", каза той. И обеща, че нищо няма да се промени в приоритетите на десницата след вота - Шенген, еврозоната, реформата в правосъдието и специалните служби.

 

КАКВО ДА СЕ ПРАВИ В СОФИЯ

Дясното обединение спечели както кметския пост, така и по-голямата част от местата в Столичния общински съвет. Няма обаче достатъчно общински съветници за мнозинство, така че ще трябва да потърси подкрепа сред другите големи политически групи, като ГЕРБ и БСП. Затова се очакваше десните лидери да споделят какво мислят за възможността за нова сглобка, която да управлява в София.

"Промяната е бавен, но необратим процес", прокламира Кирил Петков. Той похвали победите на съпартийците си във Варна, Пазарджик и Благоевград. "Тази искра, която запалихме преди 3 години, пламна сериозно. Над една трета от всички българи ще бъдат управлявани от нашата коалиция", с апломб завърши Петков.

Васил Терзиев отчете като изпълнени обещания ангажиментите десните да спечелят кметското място, стабилно представителство сред районните кметове и в общинския съвет. "Можем да ви обещаем, че ще работим изключително отговорно и мотивирано. Без райони втора ръка, без малки хора; ние вярваме в хората с големи мечти. Искаме София да бъде градът на хората с големи мечти", абстрактно заговори той. Обеща публичният интерес да бъде над всичко; да въвлича гражданите и бизнесът в решенията на местната власт; да поддържа активна комуникация с гражданите; да води активна борба с корупцията, злоупотребите и клиентелизмът.

За това с кого политически ще управлява София, Терзиев не каза нищо. Когато журналистите го притиснаха с въпроси за евентуална сглобка в София, той заяви, че не е имало никакво съглашение с ГЕРБ по време на предизборната кампания и няма да има сглобки на местно ниво. Той заяви, че десницата ще изложи приоритетите си пред останалите политически групи в София и ще търси пресечни точки с техните идеи и програми.

Тази теза дообясни Борис Бонев от "Спаси София". "Нямаме никакво намерение да делим София. Искаме да бъдем отборът, който ще управлява София", заяви той, като така намекна, че компромиси с другите политически сили няма да има. Бонев нарече победата на десните "политическо земетресение и разгромна победа над настоящия модел". "Дневният ред ще бъде диктуван от нас. Ние ще бъдем конструктивни, но няма да правим договорки и да влизаме в съглашения", ангажира се водачът на "Спаси София". Според него политиците в Столичния общински съвет са по-разумни от тези в парламента и затова очаква по-лесно да се обединяват за общи решения.

 

КОНКРЕТНИ МЕРКИ

С цел защита на оредяващите незастроени терени в София Борис Бонев призова кабинета на ПП/ДБ да започне да прехвърля на на Столична община държавните терени с отпаднала необходимост, а да не ги предлагат за продажба. За ремонтите в София Бонев обеща да се направи преглед на всички обекти, които са в гаранция, и да се поиска от изпълнителите да направят ремонт за тяхна сметка там, където има нужда.    

Васил Терзиев пък съобщи, че новата администрация със сигурност ще наложи максималните според договорите глоби за забавено изпълнение при ремонтите на ул. "Цар Иван Шишман", на трамвайното трасе по бул. "Борис"III и т.н. По отношение на сметосъбирането Терзиев припомни, че повечето действащи договори с почистващите компании са със срок до 2025 г. и че Столична община се готви да затегне контрола върху чистенето и миенето на улиците.   

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?