Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС изненадващо ремонтират механизма си за главния прокурор

Правосъдният министър: Започналата процедура по механизма за разследване не може да спре

11 Юли 2023Обновена
Илияна Димитрова

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС изненадващо и тихомълком решиха да ремонтират сърцевината на собствената си съдебна реформа - механизма за разследване на главния прокурор, и то само месец след неговото приемане. 

Във Върховния касационен съд вече има сигнали по механизма за разследване на главния прокурор и заместниците му, който влезе в сила на 6 юни.

След като на случаен принцип във Върховния касационен съд (ВКС) беше избран съдия Даниела Талева за ad hoc прокурор, който да разследва изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов, трите партии внесоха промени в Закона за съдебната власт, които изменят начина на назначаване на разследващ по новия механизъм.

Вносители на проекта са все знакови имена - Десислава Атанасова, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Надежда Йорданова и Хамид Хамид.

Представителите на трите политически формации, които вече декларираха, че пишат и ще приемат промени в Конституцията,  са се подписали под идея за създаване на нова, различна от Единната информационна на съдилищата система (ЕИСС). Ако текстът бъде приет, подборът на прокурор ad hoc ще бъде отделен от останалите дела, чието случайно разпределение става в тази система.

ма съдии, които отговарят на законовите изисквания, са включени в списъка на магистратите, които при нужда ще се превръщат в прокурори, за да разследват главния прокурор и неговите заместници. Това съобщиха от Върховния касационен съд, където се поддържа списъка.

Измененията в ЗСВ са внесени точно в деня, в който ВКС избра през ЕИСС на случаен принцип съдията от Софийския градски съд (СГС) Даниела Талева. Ако бъде назначена от прокурорската колегия на ВСС, тя ще трябва да разследва сигналите срещу Борислав Сарафов, който наследи на поста Иван Гешев.

Даниела Талева от Софийския градски съд е първият съдия, който ще разследва главния прокурор. Тя беше определена на случаен принцип днес чрез Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) във Върховния касационен съд, съобщи "Lex".

Вече се чуха гласове тя да не бъде назначена, докато се чака решението на КС, по което се оспорва целия механизъм за разследване на главния прокурор. Сегашните проектоизменения могат да изиграят също роля за отлагане на процедурата.

Проектопромените на ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ предвиждат и сегашният състав на ВСС да остане поне до края на годината. С тях се предлага новият състав на ВСС да започне да се избира 6 месеца след влизане в сила на измененията в ЗСВ. Ако процедурата по избор се проточи, то изборът може да завърши и след година.

От мотивите към законопроекта, които са твърде общи, изобщо не става ясно какво точно налага промените.

Още по-изненадващо, че само четири дни след внасянето им, те минаха през правната комисия. Текстовете бяха приети с 14 гласа "За" , пет "Против" и двама "Въздържал се".

Зам.-председателят на Върховния касационен съд Лада Паунова припомни, цитирана от БТА, че вече е свършена огромен по обем работа, за да бъдат намерени желаещи съдии, които да разследват главния прокурор и намери някои недостатъци в предложенията по отношение на сроковете. Тя припомни, че има разработен нов специален модул за случайния избор. До него достъп имат само двама системни администратори, а и освен това за него са платени пари. Според нея, ако за специалния случай бъде създаден специален модул, то тогава ще се срине доверието в сегашната система за разпределение на делата. 

Процедурата по новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници, започнала със случайния избор на съдия, който да бъде назначен за прокурор ад хок, не може да спре. Това заяви от своя страна министърът на правосъдието Атанас Славов на заседание на правната парламентарна комисия, цитиран от МП.

Пред депутатите министър Славов посочи, че в последните дни е получил много въпроси от членове на ВСС по темата.  „Основният въпрос за мен като министър е каква точно е законодателната воля: дали предвижданата нова система за случаен избор ще се приложи спрямо започналата процедура или ще действа за в бъдеще?“ - категоричен бе доц. д-р Славов. Становището на Министерството на правосъдието е, че процедурата по новия механизъм не е административна и не може да бъде спирана, включително и заради висящо дело в Конституционния съд. „Ако законодателната инициатива интервенира в започналия процес това ще създаде рискове пред механизма и ще породи много въпроси“, каза министърът.

Вносителите на промените в ЗСВ уверили, че новият софтуер ще заработи в бъдеще и се ангажираха да го изяснят между първо и второ четене.

Зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев изрази безпокойство, че разделянето на избора на съдия по механизма от всички останали случайни избори в правораздаването ще е лош сигнал към обществото. Той напомни, че в ЗСВ вече има текст, предвиждащ ежегоден одит на мрежовата и информационна сигурност на системите в съдебната власт, включително на тези за случайно разпределение.

.

Последвайте ни и в google news бутон