Медия без
политическа реклама

Съдия от СГС е избран да разследва главния прокурор

Даниела Талева беше определена на случаен принцип

07 Юли 2023
Илияна Димитрова

Даниела Талева от Софийския градски съд е първият съдия, който ще разследва главния прокурор. Тя беше определена на случаен принцип днес чрез Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) във Върховния касационен съд, съобщи "Lex".

Общо 22 съдии се бяха съгласили да станат временно прокурори по новия механизъм за разследване на обвинител №1 и неговите заместници.

По закон предстои Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) трябва да назначи съдия Талева за прокурор във Върховната касационна прокуратура, който ще изпълнява функциите на прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор. На вчерашното заседание на ВСС обаче Огнян Дамянов намекна, че това може и да не се случи. Причината е, че редица разпоредби от НПК, отнасящи до механизма за разследване на обвинител №1 са оспорени пред Конституционния съд по искане на Иван Гешев. 

Ако ПК на ВСС назначи съдия Талева за прокурор, тогава тя ще прецени дали да образува досъдебно производство или да прекрати преписката.

Ако се прецени, че делото трябва да бъде прекратено, или пък се стигне до повдигане на обвинение на обвинител №1 или негов заместник, тогава ще трябва да се направи втори списък, този път само от съдии от Наказателната колегия на ВКС, измежду които ще трябва да се избере един, който да бъде назначен за зам. главен прокурор. Този магистрат ще осъществява контрол върху действията на разследващия главен прокурор. Първата преписка, с която ще се заеме Даниела Талева след назначаването си, е по сигнал срещу и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов по повод имотното състояние на негови близки.

След назначаването на съдия Талева за прокурор във ВКП, всички нейни висящи дела в СГС ще бъдат преразпределени на нов съдия-докладчик и ще започнат отначало.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата